9.12.16

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ : Ποιες είναι οι πέντε επικίνδυνες τροφές για τις γάτες;


Ενώ είναι βέβαιο ότι η γάτα μας είναι μέλος της οικογένειάς μας, ωστόσο αν την αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο όσο αφορά το φαγητό της, μπορεί να της προκαλέσουμε πολύ μεγάλη ζημιά. Διαβάστε παρακάτω τις πέντε πιο επικίνδυνες τροφές για το χνουδωτό σας τετράποδο. 

1. Κρεμμύδι και σκόρδο
Η κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στα ερυθρά αιμοσφαίρια και να οδηγήσει σε αναιμία. Αν και οι γάτες έχουν την τάση να είναι πολύ επιλεκτικές με το φαγητό τους, σε αντίθεση με τους σκύλους, έχουμε δει γάτες να τρώνε ένα ολόκληρο φλιτζάνι καραμελωμένα κρεμμύδια!
Αν και το μέγεθος της δόσης είναι αυτό που καθορίζει το επίπεδο της τροφικής δηλητηρίασης, ο λήθαργος και η μειωμένη όρεξη μπορεί να είναι κάποια από τα συμπτώματα μιας τοξικής αντίδρασης. Όσο γρηγορότερα καταλάβετε μια πιθανή δηλητηρίαση στη γάτα σας, τόσο το καλύτερο. Αν δείτε οποιαδήποτε παράξενη συμπεριφορά, μην διστάσετε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

2. Ωμά αυγά 
Παρόμοια με τους ανθρώπους, η κατανάλωση ωμών αυγών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τις γάτες σε σαλμονέλα. Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και λήθαργο. Η σαλμονέλα μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από τα αυγά και να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά το ψήσιμο ή μαγείρεμα με ωμά αυγά. 

3. Αλκοόλ
Οι γάτες έχουν την τάση να προσελκύονται από τα ποτά που περιέχουν γάλα ή κρέμα, μια δυνητικά τοξική ουσία που αν καταναλωθεί από το κατοικίδιο ζωάκι σας, θα προκαλέσει δηλητηρίαση. Πέρα από τα ποτά και τα κοκτέιλ που είναι απαγορευτικά, το αλκοόλ περιέχεται επίσης στη ζύμη, σπιτική ή αγοραστή, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού, ρολών και πίτσας. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή της γάτας σας, άρα είναι σημαντικό να καλέσετε τον κτηνίατρό σας πριν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως επιληπτικές κρίσεις.

4. Ωμά ψάρια
Όπως τα ωμά αυγά, το ωμό κρέας και τα ψάρια μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση σε γάτες. Επιπλέον, το ωμό ψάρι περιέχει μια ένωση που διασπά την θειαμίνη, μια σημαντική βιταμίνη B1 για γάτες που όταν λείπει, μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Τα κατοικίδια δεν είναι μόνο μικρά και χαριτωμένα ζωάκια. Έχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις και μεταβολίζουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο από τους ανθρώπους.

5. Τόνος
Μια διατροφή πλούσια σε τόνο μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο δηλητηρίαση από υδράργυρο στη γάτα σας (ακριβώς όπως και στον άνθρωπο), αλλά μπορεί επίσης να την αφήσει υποσιτισμένη, επειδή δεν περιέχει όλες τις σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για τις ανάγκες της. Μια μπουκιά μια φορά στο τόσο δεν θα της κάνει κακό, αλλά είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε τον τόνο ως κύρια πηγή της διατροφής της γάτας σας.


ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου