9.12.16

Μια καταγγελία και μια απάντηση σχετικά με το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου


Η καταγγελία: 

Προς το νεοσύστατο ΔΣ

του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου

Μετά την τηλεφωνική πρόσκληση που λάβαμε προκειμένου να συμμετέχουμε στη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Συλλόγου σε σώμα μετά από τις εκλογές που διενεργήθηκαν την Κυριακή 05/12/2016 καταγγέλλουμε τα παρακάτω:

Θεωρούμε εντελώς παράτυπη και νομικά άκυρη την διαδικασία των αρχαιρεσιών. Η θέση μας αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι καθ’ υπόδειξη του «επίτιμου προέδρου» του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Γιώργου Μανινή, ο οποίος είναι και νομικός και είχε την υποχρέωση να προστατέψει την όλη διαδικασία και όχι να την υπονομεύει προς δικό του όφελος, και ενός συγκεκριμένου μέλους, ο οποίος δωροδόκησε με πεντάευρα και υποχρέωσε με πλάγιους τρόπους ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου να εγγραφούν και να ψηφίσουν όποιον τους υπέδειξαν, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, αλλοδαπών και παρακρατικών στοιχείων, οι αρχαιρεσίες διενεργήθηκαν με παράνομη διαδικασία γιατί σύμφωνα με το Άρθρο 4 του καταστατικού του Συλλόγου δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα ταμειακώς εντάξει μέλη οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες, που δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, και προσπαθούν για την επιτυχία των σκοπών του Συλλόγου. Επίσης σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Η ανωτέρω παρατυπία συνεχίστηκε και κατά την καταμέτρηση αφού στην 11η θέση ισοβάθμισαν 2 υποψήφιοι και ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού στην περίπτωση αυτή διενεργείται κλήρωση μεταξύ των 2 για τη κάλυψη της θέσης, ο «επίτιμος» υπέδειξε στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ποιον να εκλέξουν χωρίς κλήρωση.

Επίσης με το παρόν έγγραφό μας θέλουμε να καταγγείλουμε πως ενώ μέσα στους σκοπούς του συλλόγου (άρθρο 2 του καταστατικού, το οποίο τόσο καλά γνωρίζουν ορισμένα μέλη και το τηρούν κατά γράμμα από την προηγούμενη θητεία τους) αναφέρεται πως σκοποί, εκτός των άλλων, είναι «Η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου του τόπου» και «Η αναγνώριση της προσωπικότητας του ατόμου». Ο «επίτιμος πρόεδρος» μας και καθοδηγητής ορισμένων καταπάτησε αυτές τις υψηλές έννοιες καθώς με την προχθεσινή ψηφοφορία μόνο πολιτισμό δεν παρήγαγε ο σύλλογος μας, με την προσέλευση ατόμων που δεν ήξεραν ούτε που βρίσκεται ο σύλλογος, ατόμων που αντιτίθενται μια ζωή τη δράση μας καθώς θεωρούν πολιτικοποιημένο το σύλλογο και ανηλίκων οι οποίοι υποχρεώθηκαν από ορισμένους από τους υποψήφιους και τους γονείς τους να ψηφίσουν ότι τους υπέδειξαν. Επίσης μας θλίβει το γεγονός ότι μας αντιμετωπίζετε ορισμένοι ως «μιάσματα» και μας συκοφαντείτε επανειλημμένως στον στενό κύκλο της κοινωνίας όπου ζούμε και όχι ως ανθρώπους με προσωπικότητα που είναι ανοιχτοί σε όποια συνεργασία ατόμων για την ευόδωση των σκοπών του συλλόγου μας με ανιδιοτέλεια και σεβασμό στις αξίες που προάγουμε ως σύλλογος. Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εργαστούμε συλλογικά και εθελοντικά χωρίς δικό μας όφελος και εσείς μαζί με τον καθοδηγητή σας, μας αποκαλείτε «κομματόσκυλα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απορίας άξιο είναι τελικά ποιος είναι το «κομματόσκυλο».

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε πως παρόλο ότι θεωρούμε παράτυπη την διαδικασία των αρχαιρεσιών και επιφυλασσόμαστε για την ακύρωσή της στα αρμόδια δικαστήρια, δεν αποχωρούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου διότι σεβόμαστε την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου και δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν τα περίπου 100 πραγματικά μέλη του συλλόγου και όχι οι «φαντομάδες» που κλήθηκαν από ορισμένους να ψηφίσουν για να εκλεγούν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Συλλόγου. Αυτοί οι κάποιοι μέχρι πρότινος απαξιούσαν να περνάν έστω και απέξω από την πόρτα του συλλόγου.

Δεν αποχωρούμε γιατί θεωρούμε επικίνδυνη για τους σκοπούς του συλλόγου μας την δράση ορισμένων οι οποίοι υπήρξαν και παλαιότερα σε ηγετικές θέσεις του ΔΣ και αφού υπερχρέωσαν το Σύλλογο αποχώρησαν. Πραγματικά θα θέλαμε να μας λύσουν την απορία γιατί αφού θεωρούσαν το σύλλογο «μαυσωλείο» όπως συνήθιζαν να αναφέρουν, επανήλθαν δραστικά με σκοπό να ρημάξουν ότι με κόπο στήνουμε τα τελευταία 5 χρόνια.

Δηλώνουμε πως ότι μας αναλογεί ως μέλη του ΔΣ θα το πράξουμε με τον δέοντα νόμιμο τρόπο, πως χάσαμε οποιοδήποτε σεβασμό μπορεί να τρέφαμε προς το πρόσωπο του καθοδηγητή ορισμένων «επίτιμου Προέδρου» και πως προτρέπουμε τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Συλλόγου να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να μην αφήνουν τους υποκινητές της όλης παράνομης διαδικασίας να τους θεωρούν πιόνια τους (όπως συχνά αναφέρουν στα καφενεία χωρίς κανένα σεβασμό ακόμη και για αυτούς που συναινούν μαζί τους) προκειμένου να ικανοποιήσουν εκείνοι το αποτυχημένο εγώ τους.

Και σαν τελευταία φράση να σας αναφέρουμε τους στίχους του ποιήματος «Κεμάλ» του Νίκου Γκάτσου, τους οποίους παρέφρασε κάποιος στην Γενική Συνέλευση:
Ακούστε την ιστορία του Κεμάλ
ενός νεαρού πρίγκιπα, της ανατολής
απόγονου του Σεβάχ του θαλασσινού,
που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
αλλά πικρές οι βουλές του Αλλάχ
και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων.

Στης Ανατολής τα μέρη μια φορά και ένα καιρό
ήταν άδειο το κεμέρι, μουχλιασμένο το νερό
στη Μοσσούλη, τη Βασσόρα, στην παλιά τη χουρμαδιά
πικραμένα κλαίνε τώρα της ερήμου τα παιδιά.

Κι ένας νέος από σόι και γενιά βασιλική
αγροικάει το μοιρολόι και τραβάει κατά εκεί.
τον κοιτάν οι Βεδουίνοι με ματιά λυπητερή
κι όρκο στον Αλλάχ τους δίνει, πως θ’ αλλάξουν οι καιροί.

Σαν ακούσαν οι αρχόντοι του παιδιού την αφοβιά
ξεκινάν με λύκου δόντι και με λιονταριού προβιά
απ’ τον Τίγρη στον Ευφράτη, απ’ τη γη στον ουρανό
κυνηγάν τον αποστάτη να τον πιάσουν ζωντανό.

Πέφτουν πάνω του τα στίφη, σαν ακράτητα σκυλιά
και τον πάνε στο χαλίφη να του βάλει την θηλιά
μαύρο μέλι μαύρο γάλα ήπιε εκείνο το πρωί
πριν αφήσει στην κρεμάλα τη στερνή του την πνοή.

Με δύο γέρικες καμήλες μ’ ένα κόκκινο φαρί
στου παράδεισου τις πύλες ο προφήτης καρτερεί.
πάνε τώρα χέρι χέρι κι είναι γύρω συννεφιά
μα της Δαμασκού τ’ αστέρι τους κρατούσε συντροφιά.

Σ’ ένα μήνα σ’ ένα χρόνο βλέπουν μπρος τους τον Αλλάχ
που από τον ψηλό του θρόνο λέει στον άμυαλο Σεβάχ:
«νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ
Καληνύχτα...

Αφιερωμένο στα πραγματικά «κομματόσκυλα» και στα «μαντρόσκυλά» τους.

Τα υπογράφοντα μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά) του ΔΣ του Μορφωτικού Συλλόγου:
· Παπαδοπούλου Στέλλα του Ιωάννη
· Αντωνιάδη Χριστίνα του Πασχάλη

Η απάντηση της αντιπροέδρου του νέου Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου, Σμαρώς Μανινή:

Αυτό το κατάπτυστο κείμενο, ήρθε την Τετάρτη στην ολομέλεια του Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Κίου. Τότε θέλησα να μην εντείνω τις τριβές, πιστεύοντας πως θα έμενε στα πρακτικά και θα γινόταν γνωστό μόνο στα μέλη του συλλόγου. Μετά τη δημοσίευσή του όμως, δε νομίζω ότι μου μένει άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Θέλω να κάνω γνωστό για όσους νεώτερους δεν το ξέρουν ότι είμαι μέλος του συλλόγου από το 1979. 

Δραστηριοποιήθηκα όμως από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του και περίμενα να γίνω 15 ετών για να γραφτώ επισήμως μέλος και να ψηφίσω. 

Βλέπετε πάντοτε ψήφιζαν ανήλικοι στο σύλλογο. Κάποιοι απ' αυτούς που υπέγραψαν το αρχικό κείμενο στο σύλλογο ήταν ανήλικοι όταν πρωτοψήφισαν Τότε λοιπόν, ακόμα και στο τμήμα με είχαν πάει γιατί πούλαγα εισιτήρια για την πρώτη συναυλία του συλλόγου. Πάντοτε οι έφηβοι ήταν ο κινητήριος μοχλός σ' αυτόν τον φορέα. Και ας θυμηθούμε πως ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ανήλικο 17 χρονών.

Μας κατηγορούν ότι είμαστε πιόνια.Αυτό για όποιον μας γνωρίζει είναι γελοίο. Σε ότι αφορά εμένα έχω την ανάγκη να πω ότι αν ήθελα να γίνω πιόνι οποιουδήποτε και τα κίνητρά μου ήταν ιδιοτελή, η ζωή μου θα ήταν πολύ πιο εύκολη. Εκτιμώ τον άνθρωπο που αναφέρεται ως καθοδηγητής στο έγγραφο και τον αγαπώ επίσης λόγω της στενής συγγένειάς μας. Δεν ήμουν όμως ποτέ πιόνι του όπως και κανενός άλλου στην ενήλικη ζωή μου. Οι υπογράφοντες ίσως κρίνουν εξ ιδίων. Τι άλλο να υποθέσω όταν κατηγορούν για πιόνια ανθρώπους που έχουν δώσει δείγμα τόσα πολλά χρόνια.

Μας κατηγορούν πως κάποτε απομακρυνθήκαμε απ' το σύλλογο. Μα δε θα ήταν φυσικό να μένανε οι ίδιοι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή συνέχεια. Ρωτήστε λίγο την κοινωνία τι θέλει. Θα πάρετε την απάντηση πως χρειάζεται ανανέωση. Ότι μένει ακίνητο βαλτώνει και σαπίζει.

Λέτε πως σκοπός μας είναι η καταστροφή του συλλόγου. Η πορεία μας την προηγούμενη χρονιά έδειξε κάτι τέτοιο ή το αντίθετο; Στις προηγούμενες εκλογές που δεν εκλέχθηκα γιατί προφανώς ήμουν λιγότερο ικανή από τους εκλεγμένους, αντί να δημοσιεύω καταγγελίες συμμετείχα όπως μπορούσα στις δράσεις του συλλόγου. Αν αυτό δείχνει διαλυτική πρόθεση, το αφήνω στην κρίση κάθε λογικού ανθρώπου. Εμείς οι υπόλοιποι εκτός των επτά που υπογράφουν το κείμενο, μπορεί να κάνουμε λίγη παρέα ή να έχουμε γενικά μια κοινή άποψη για πράγματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, αλλά δε συμφωνούμε πάντοτε σε όλα ούτε έχουμε κανενός είδους ευαγγέλιο να προσκυνάμε. Μπορούμε να προχωράμε όμως με όλες τις διαφωνίες μας και θέλουμε να βοηθήσουμε με ειλικρίνεια στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου. Είναι άδικο και λανθασμένο ακόμα και το ότι αυτό το κείμενο μας τσουβαλιάζει σαν να είμαστε μαριονέτες. Πάλι θα αναρωτηθώ μήπως εξ ιδίων κρίνοντας;

Λέτε πως κάποτε κάποιοι απομακρύνθηκαν από το σύλλογο αφήνοντάς τον χρεωμένο. Είναι ντροπή να μη γνωρίζετε πως τόσα χρόνια με το ένστικτο και τις πρωτοβουλίες του Νίκου και τη βοήθεια όλων μας οι συναυλίες γέμιζαν τα ταμεία του συλλόγου για να χρηματοδοτούνται εκδηλώσεις αλλά και να αγοράζονται υλικά και υποδομή απαραίτητη για τη λειτουργία και την δημιουργία των εκδηλώσεών μας. Υλικό που νομίζω δεν είχε την τύχη που του άξιζε τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτά θα τα δούμε εν καιρώ. 

Το να κατηγορεί κανείς το Γιώργο Μανινή για πλεκτάνη εναντίον του συλλόγου είναι τραγικό. Τραγικό για τον ίδιο που το κάνει. Ο άνθρωπος αυτός έχει δώσει το αίμα της καρδιάς του γι αυτόν το φορέα. Είναι γνωστό σε όλους. Και ξέρετε πολύ καλά εσείς που υπογράφετε το λίβελο ότι πληρώνει χρόνια δάνειο που πήρε για να σώσει κάποτε το σύλλογο. Και θαρρώ τότε στο τιμόνι ήταν κάποιοι από του τωρινούς κατηγόρους του για δολιοφθορά, άκουσον άκουσον, εναντίον του Μορφωτικού συλλόγου Νέας Κίου.

Εσείς που είχατε να συγκαλέσετε για χρόνια γενική συνέλευση και να κάνετε τρία χρόνια εκλογές κατηγορείτε άλλους για παρατυπίες; Πού είναι τα πρακτικά των προηγούμενω χρόνων πριν το 2016;
Δε θα έμπαινα ειλικρινά στον κόπο ν' ασχοληθώ μ' αυτό το ανόητο λιβελογράφημα,αν δεν πίστευα πως είναι ένα αισχρό εργαλείο για να αποτραπεί η ανανέωση και η μαζικοποίηση του συλλόγου. 

Φαίνεται καθαρά πως υπάρχει ένα κατεστημένο που προσπαθεί να μην ταραχθούν τα λιμνάζοντα για κανένα λόγο. Το αποτέλεσμα είναι να μην αφορά καθόλου την κοινωνία οτιδήποτε συμβαίνει εκεί και φυσικά η διάσπαση που ολοφάνερα επιδιώκεται από τον συντάκτη και τους υπογράφοντες το κείμενο θα είναι ένας ακόμα λόγος για να συνεχίσει η κοινωνία να μένει μακριά.

Είναι το πιο αισχρό πράγμα που διάβασα τελευταία. Λυπάμαι ειλικρινά για σας και λυπάμαι που ο πολιτισμός στην Κίο για άλλη μια φορά πληγώνεται βάναυσα. Από την απαράδεκτη διχαστική σας στάση.

Σμαρώ Μανινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου