28.6.16

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 28 Ιουνίου


548: Πεθαίνει η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα.

767: Πεθαίνει ο πάπας Παύλος ο Α.

1243: Ο Ιννοκέντιος Δ γίνεται πάπας.

1389: Οθωμανικές δυνάμεις συγκρούονται με τη Σερβία, στη μάχη του Κόσσοβο.

1476: Γεννιέται ο πάπας Παύλος Δ.

1491: Γεννιέται ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Η.

1519: Ο Κάρολος Ε αναλαμβάνει τα ηνία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.


1577: Γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος του μπαρόκ, Πολ Πίτερ Ρούμπενς.

1598: Πεθαίνει ο Βέλγος χαρτογράφος και γεωγράφος, Αβραάμ Ορτέλιους, που θεωρείται δημιουργός του σύγχρονου άτλαντα.

1635: Η Γουαδελούπη γίνεται γαλλική αποικία.

1651: Ξεκινά η μάχη του Μπερεστέτζκο, μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, η μεγαλύτερη μάχη του 17ου αιώνα.

1703: Γεννιέται στην Αγγλία ο θεμελιωτής του μεθοδισμού, ο Τζον Γουέσλι του Επγουόρθ.

1712: Γεννιέται ο βασικός εκπρόσωπος του διαφωτισμού, Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και θεωρητικός των πολιτικών επιστημών Ζαν Ζακ Ρουσώ.

1831: Γεννιέται ο κορυφαίος Σλοβάκος βιολονίστας, μαέστρος και συνθέτης, Τζίοσεφ Χοακίμ.

1838: Η πριγκίπισσα Βικτόρια ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας.

1846: Στο Παρίσι ο Αντόλφ Σαξ πατεντάρει το σαξόφωνο.

1849: Η εργατική Πρωτομαγιά γίνεται επίσημη γιορτή στις ΗΠΑ.

1858: Βρετανία και Κίνα υπογράφουν τη Συνθήκη της Τιανζίν, τερματίζοντας τον δεύτερο μεταξύ τους πόλεμο για το εμπόριο Οπίου.

1859: Διεξάγονται στο Νιούκαστλ της Αγγλίας τα πρώτα καλλιστεία σκύλων.

1865: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας και κριτικός τέχνης, Μπέρναρντ Μπέρενσον.

1867: Γεννιέται ο κορυφαίος Ιταλός δραματουργός και μυθιστοριογράφος, Λουίτζι Πιραντέλο, ο οποίος τιμήθηκε το 1934 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.


1878: Καταπλέει στο λιμάνι της Λεμεσού το αγγλικό πολεμικό «Παλλάς», το οποίο αποβιβάζει μονάδα πεζοναυτών και παραλαμβάνει το κάστρο της πόλης από την τουρκική φρουρά. Έπειτα από 307 χρόνια, στη θέση της τουρκικής σημαίας υψώνεται η αγγλική.

1892: Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας, Περλ Μπάκ, που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1938.


1902: Γεννιέται ο Αμερικανός γκάνγκστερ Τζον Ντίλιγκερ.

1913: Η Εμπροσθοφυλακή της VII Μεραρχίας απελευθερώνει τις εσπερινές ώρες την πόλη των Σερρών. Οι Βούλγαροι, κατά την αποχώρησή τους, καίνε 4.050 οικίες, 1.000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες.


1914: Ο αρχιδούκας της Αυστρίας Φραγκίσκος Φερδινάνδος δολοφονείται στο Σεράγεβο από το σέρβο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Η ενέργεια αυτή έγινε η αφορμή για την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.


1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών. Είναι η Συνθήκη ειρήνης που τερμάτισε επίσημα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανάμεσα στην Αντάντ (γαλλ. Entente) και την Γερμανική Αυτοκρατορία.

1920: Η Προύσα είναι υπό κατάληψη από τις ελληνικές δυνάμεις. Γενική κινητοποίηση διατάσει ο Κεμάλ.


1925: Το πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων». Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.


1946: Επίσημοι πανηγυρισμοί σ' όλη τη χώρα για την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

1948: Το κομουνιστικό κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Τίτο, εκδιώκεται από την «Κομινφόρμ», επισημοποιώντας τη ρήξη Μόσχας - Βελιγραδίου. Η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό Εμφύλιο, αφού σύντομα ο Τίτο δεν θα αναγνωρίζει πλέον τις δεσμεύσεις του απέναντι στο Δημοκρατικό Στρατό.

1951: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο εθνικός ευεργέτης Κωνσταντίνος Σισμάνογλου.


1952: Γενννιέται ο Πιέτρο Μενέα, Ιταλός αθλητής του στίβου, νομικός και πολιτικός. Από τους κορυφαίους σπρίντερ όλων των εποχών.


1963: Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.


1979: Εγκρίνεται από τη Βουλή η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Υπέρ ψηφίζουν 193 βουλευτές (175 της Νέας Δημοκρατίας, 4 του ΚΟΔΗΣΟ, 4 της Εθνικής Παράταξης, 2 της ΕΔΗΚ, 1 του ΚΚΕ Εσωτερικού, 1 της ΕΔΑ και 6 ανεξάρτητοι), κατά 104 (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ενώ τρεις βουλευτές (Ιωάννης Ζίγδης, Νικήτας Βενιζέλος και Κώστας Μπαντουβάς) δηλώνουν «παρών».

1980: Πρώτη πτήση αεροπλάνου που κινείται με ηλιακή ενέργεια, πρόκειται για το αεροσκάφος «Γκοσάμερ Πέγκουιν» με χειριστή τον Μακ-Γκρήντυ.


1985: Πεθαίνει ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, αγαπημένος ηθοποιός του κλασσικού ελληνικού κινηματογράφου.

1991: Το ΚΚΕ αποχωρεί από το Συνασπισμό.


1997: Ο Μάικ Τάισον δαγκώνει το αυτί του Εβάντερ Χόλιφιλντ στον 3ο γύρο του μεταξύ τους αγώνα στο Λας Βέγκας. Παρά την ειδοποίηση του διαιτητή, ο Τάισον δαγκώνει και το άλλο αυτί του αντιπάλου του, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να τον αποβάλλει. Έτσι, ο Χόλιφιλντ διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

2007: Μεγάλη καταστροφή στην Πάρνηθα. Οι φωτιές καίνε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, στην βόρεια πλευρά του όρους και επεκτάθηκε γρήγορα στις πλαγιές του βουνού. Μέχρι τη νύχτα, οι επίγειες δυνάμεις αντιμετώπιζαν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, και ανάμεσα στις 21:00 και 21:30, οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Εθνικό Δρυμό και έφτασαν σε απειλητική απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Καζίνο, του πάρκου κεραιών και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν. Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς ο απολογισμός ήταν καταστρεπτικός, τόσο για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όσο και για το μικρόκλιμα της Αθήνας γενικότερα: 25.000 στρέμματα που ανήκαν στο Δρυμό κάηκαν. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποτέφρωση της τελευταίας μεγάλης δασικής έκτασης κοντά στην Αθήνα θα σημαίνει θερμότερα καλοκαίρια, παρατεταμένους καύσωνες και πλημμύρες τον χειμώνα. Η πυρκαγιά επίσημα αποδίδεται σε πυλώνα της ΔΕΗ. Παρ' όλα αυτά, έρευνες, με εισαγγελική εποπτεία, διεξήχθησαν κατά την περίοδο μεταξύ του συμβάντος αυτού και του κύματος πυρκαγιών του Αυγούστου.

2008 Χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος.
2010: Ένας θαυμαστής του Μάικλ Τζάκσον πληρώνει 190.000 δολάρια για ένα γάντι, με διακοσμητικά κρύσταλλα Swarovski, το οποίο φορούσε ο εκλιπών σταρ της ποπ στη διάρκεια περιοδείας του το 1984.


2012: Τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελβενδού τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.


2012: Πεθαίνει ο Νέστορας Μάτσας, Έλληνας δημοσιογράφος και λογοτέχνης, με σημαντικό έργο στο λαογραφικό και εθνογραφικό ντοκιμαντέρ.

2014: Χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.


2015: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου