Η χρήση της κανέλας για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητά της, είναι γνωστή από την αρχαιότητα.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι αυτοί που καταναλώνουν κανέλα ως «φάρμακο» κατά του υψηλού σακχάρου.
Έχει αποδειχθεί ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, τα τριγλυκερίδια και LDL-χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει την ενεργό ουσία MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη.
Σε πειράματα στο εργαστήριο, η κανέλα βρέθηκε ότι μπορεί να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι νοσηρές για το DNA, χημικές ενώσεις οι οποίες παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό και είναι αυξημένες στους διαβητικούς.
Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύονται από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς από διάφορα πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πιο σημαντικές έρευνες είναι του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, γιατρών του νοσοκομείου Malmoe της Σουηδίας και από τη Γεωργική Ερευνητική Μονάδα Maryland που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο New Scientist, τον Αύγουστο του 2000. Η πρώτη έρευνα που διήρκησε 40 ημέρες, πραγματοποιήθηκε το 2003 στο Πακιστάν σε 60 εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και τους χορηγούνταν αντιδιαβητικά φάρμακα, τα οποία προκαλούν αύξηση στην απελευθέρωση της ινσουλίνης.
Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε 6 ομάδες των 10 ατόμων. Στις 3 ομάδες χορηγήθηκε κανέλα με τον εξής τρόπο. Η μια ομάδα πήρε 1 γραμμάριο κανέλα (δυο κάψουλες που ισούται περίπου με το ένα τέταρτο του κουταλιού) για 20 ημέρες. Η δεύτερη ομάδα πήρε 3 γραμμάρια (6 κάψουλες, που ισούται με ένα κουταλάκι) για 20 ημέρες, η τρίτη ομάδα πήρε 6 γραμμάρια (12 κάψουλες, που ισούται με ένα και τρία τέταρτα κουταλάκι του γλυκού) για 20 ημέρες.
Οι άλλες τρεις ομάδες έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Οι κάψουλες λαμβάνονταν τρεις φορές την ημέρα, μετά τα γεύματα.
Μετά την χορήγηση υπήρχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και στις 3 ομάδες που πήραν κανέλα κατά 18% με 29 % και σε ορισμένους εθελοντές διαπιστώθηκε μείωση της γλυκόζης του αίματος στα κανονικά επίπεδα.
Καλύτερα αποτελέσματα είχε η πρώτη ομάδα που της χορηγούνταν η μικρότερη ποσότητα κανέλας. Στις υπόλοιπες 3 ομάδες δεν διαπιστώθηκε καμία αλλαγή.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι η κανέλα είχε ωφέλιμα αποτελέσματα και στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και συγκεκριμένα στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Όταν σταμάτησε η χορήγηση κανέλας σε όλους τους εθελοντές, οι τιμές της γλυκόζης του αίματος αυξηθήκαν σε παθολογικά επίπεδα.
Η κανέλα είναι επίσης πλούσια πηγή μαγνησίου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, για την ηλεκτρολυτική ισορροπία και πολλές ακόμη βιοχημικές διεργασίες. Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για την μεταβολική διαταραχή των διαβητικών, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου, επομένως η κανέλα δρα θεραπευτικά.
Άρα, από τις έρευνες αποδεικνύεται ότι η κανέλα έχει ωφέλιμη δράση σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2, των οποίων η θεραπεία στηρίζεται σε αντιδιαβητικά δισκία. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι η κανέλα δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2.
Η δράση της είναι κυρίως προληπτική σε προ-διαβητικούς ασθενείς, σε ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και ενισχυτική σε διαβητικούς τύπου 2.
Επισημαίνεται ότι η ενεργός, ωφέλιμη ουσία της κανέλας, δεν περιέχεται στο λάδι κανέλας αλλά στη σκόνη του μπαχαρικού αυτού. Η δοσολογία της δεν πρέπει να υπερβαίνει την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, γιατί τότε θα δημιουργηθούν τα αντίθετα αποτελέσματα. Την κανέλα στη διατροφή μας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε επιδόρπια, γιαούρτι, δημητριακά, χυμούς, στο κόκκινο κρασί, στο τσάι ή στον καφέ.
Πηγή: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου