8.12.16

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ : Γιατί ο σκύλος μου μυρίζει…σκυλίλα;


Όποιος έχει ζήσει με σκύλo γνωρίζει πολύ καλά την συγκεκριμένη μυρωδιά. «Ένας σκύλος μυρίζει» ή «το σπίτι σου θα μυρίζει σκυλίλα» ήταν από τα πρώτα πράγματα που είχα ακούσει κάποτε. Για τα ίδια τα τετράποδα, αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα. Αλλά για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει συνηθίσει την μυρωδιά του αφρόλουτρου και της κολώνιας, η συγκεκριμένη οσμή μπορεί να είναι συντριπτική. Αν βάλετε και το άρωμα που αφήνει στα έπιπλα, στο χαλί, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και στα ρούχα σας, τότε μπορείτε να φανταστείτε ότι ολόκληρη η ζωή σας θα μυρίζει σαν σκύλος.

Δεν είναι όμως έτσι. Για κάποιον που έχει σκύλο και καταλαβαίνει το τεράστιο όφελος που του προσφέρει σε όλα τα επίπεδα, η μυρωδιά του γίνεται απλά μέρος της καθημερινότητας. 
Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν όπως εμείς. Δεν έχουν πόρους, αλλά ιδρώνουν από τις πατούσες τους και βγάζουν λίγο ιδρώτα από τους θύλακες των τριχών τους, η οποία έχει μια χημική μυρωδιά που είναι μοναδική σε κάθε σκύλο. Σε εμάς βέβαια, φαίνεται πως όλοι οι σκύλοι μυρίζουν το ίδιο, αλλά στην πραγματικότητα κανένας σκύλος δεν μυρίζει το ίδιο με κάποιον άλλο. 

Παράγουν επίσης ένα λάδι, πολύ σημαντικό για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, το οποίο έχει το δικό του χαρακτηριστικό άρωμα, μοναδικό σε κάθε σκύλο. Μαζί με τους αδένες στα αυτιά τους και την οσμή που παράγουν από εκεί, όλες οι παραπάνω είναι φυσιολογικές οσμές του σώματος ενός σκύλου. Μπορούν να διατηρηθούν σε ένα ευχάριστο επίπεδο, με ένα μπάνιο μια φορά το μήνα ή συχνότερα ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου σας, καθώς και με τακτικό grooming.


ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου