8.12.16

Άγιος Καίσαρ, Όσιος Πατάπιος, Άγιος Σωσθένης


Απόστολος εκ των εβδομήκοντα, που αναφέρεται στην Προς Φιλιππησίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου και σύμφωνα με τον Νικόδημο τον Αγιορείτη έγινε επίσκοπος Κορώνης. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 8 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Καίσαρ και η Καισαριανή.

Όσιος Πατάπιος


Διάσημος ασκητής, η μνήμη του οποίου τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Πατάπιος και Παταπία.

Ο Πατάπιος καταγόταν από τις Θήβες της Αιγύπτου. Όταν μεγάλωσε, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αποσύρθηκε στην έρημο. Μετά από καιρό πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζούσε ασκητική ζωή στη Μονή Βλαχερνών. Έκανε πολλά θαύματα και βοήθησε πολλούς ανθρώπους. Πέθανε σε βαθιά γηρατειά.

Ενώ μέχρι τον 10ο αιώνα το λείψανό βρισκόταν στην προς τιμή του ιδρυθείσα γυναικεία μονή στην Κωνσταντινούπολη, το 1904 βρέθηκε εντοιχισμένο σε ναύδριο - ασκητήριο που έφερε το όνομά του στα Γεράνεια Όρη κοντά στο Λουτράκι. Εκεί το 1934 ιδρύθηκε το γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Παταπίου.

Απολυτίκιο


Θείας κλήσεως, ιχνηλατήσας, εκ νεότητας, τας επιδόσεις, δι’ ασκήσεως τω κόσμω εξέλαμψας, και δοξασθείς απαθείας ταις χάρισι, πάθη ποικίλα ίασαι Πατάπιε, Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημὶν το μέγα έλεος.


Άγιος Σωσθένης


Απόστολος εκ των Εβδομήκοντα, συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου (Α’ Κορινθ. α’, 1) και επίσκοπος Κολοφώνος στην Ιωνία. Η μνήμη του τιμάται στις 8 Δεκεμβρίου.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Σωσθένης.


ΠΗΓΗ: Σαν ΣήμεραΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου