19.12.16

Σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1915: Η Γαλλίδα τραγουδίστρια Édith Piaf (Édith Giovanna Gassion 1915-1963) γεννήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας. Άρχισε την ενασχόληση της με το τραγούδι σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Στα δεκαεπτά της αποκτά μια κόρη με τον Louis Dupont η οποία πεθαίνει δύο χρόνια αργότερα από μηνιγγίτιδα. Ο Louis Leplée, ιδιοκτήτης καμπαρέ, της δίνει το ψευδώνυμο “Môme Piaf” (μικρό σπουργίτι) και υπογράφουν συμβόλαιο για την πρώτη της δισκογραφική δουλειά. Στη Νέα Υόρκη γνωρίζει τη δόξα και τον μεγάλο της έρωτα, τον μποξέρ Marcel Cerdan. Ο ξαφνικός θάνατος του σε αεροπορικό δυστύχημα το 1949 βυθίζει την Piaf σε κατάθλιψη. Στις αρχές του ’50 έχει δύο σοβαρά τροχαία δυστυχήματα. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50 σε μια συναυλία της στη Στοκχόλμη, καταρρέει στην σκηνή και η διάγνωση των γιατρών μιλάει για καρκίνο. Η Piaf δεν καταθέτει τα όπλα, συνεχίζει τις συναυλίες της κανονικά αλλά με την συνοδεία μίας νοσοκόμας, η οποία της χορηγεί μορφίνη για τον πόνο… Γνωστές της επιτυχίες τα τραγούδια: “La vie en rose” (1946), “Padam…Padam” (1951), “l’Accordéoniste” (1955), “Milord” (1959), “Non, je ne regrette rien” (1960) κ.α.


1944: Ο Βρετανός κιθαρίστας και τραγουδιστής Alvin Lee (Graham Barnes), γεννήθηκε στο Νότιγχαμ της Αγγλίας. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα από όταν ήταν ακόμα 13 ετών και στη συνέχεια με τον Leo Lyons , που δημιούργησαν το συγκρότημα των Ten Years After το 1960, όταν ήταν ακόμα 15. Οι Ten Years After σημείωσαν τεράστια επιτυχία με την κυκλοφορία δέκα συνεχόμενων άλμπουμ, αλλά από το 1973, ο Lee είχε το αίσθημα πως περιορίζεται από το ύφος της μπάντας. H συνεργασία της μπάντας με την Columbia Records είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία μιας ακόμα επιτυχίας, του “I’d Love To Change the World”, αλλά ο Lee μιας και προτιμούσε περισσότερο τα blues-rock τραγούδια και όχι την ποπ, στην οποία τους κατεύθυνε η δισκογραφική, εγκατέλειψε το συγκρότημα, μετά το δεύτερο LP. Η συνολική μουσική παραγωγή του Lee περιλαμβάνει περισσότερα από είκοσι άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του Detroit Diesel (1985), και το Zoom and Nineteen Ninety-Four (1990 – Τίτλος, με τον οποίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ “I Hear You Rockin’”). Guest καλλιτέχνης και στα δύο του άλμπουμ είναι ο George Harrison. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ του, “Still on the Road to Freedom”, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2012.


1973: Ο Ronnie Wood ενσωματώνεται επίσημα στους The Rolling Stones. Η πρώτη του δημιουργία, παρέα με τον Mick Jagger, είναι το τραγούδι “It’s Only Rock ‘n Roll (But I Like It)”.


1993: Ο Αμερικανός μουσικός Michael Clarke (Michael James Dick 1946-1993), ντράμερ των The Byrds, απεβίωσε σε ηλικία 47 ετών από ηπατική ανεπάρκεια στο Τρέζουρ Άιλαντ της Φλόριντα.

1997: Ο Αμερικανός chicago blues τραγουδιστής και κιθαρίστας Jimmy Rogers (James A. Lane 1924-1997) απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών στο Σικάγο του Ιλινόις από καρκίνο. Ήταν μέλος του συγκροτήματος Muddy Waters Band. Το πιο γνωστό τραγούδι που είχε γράψει στην σόλο καριέρα του είναι το “Walking By Myself”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου