12.12.16

Σαν σήμερα, 12 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1915: Ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής της jazz Frank Sinatra (Francis Albert Sinatra 1915-1998) γεννήθηκε στο Χομπόκεν του Νιου Τζέρσεϊ. Οι γονείς του ήταν Ιταλοί μετανάστες. Πριν ασχοληθεί με το τραγούδι, δούλευε σαν "παιδί για τα θελήματα" στην εφημερίδα Jersey Observer και εργάτης σε ναυπηγεία. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 αρχίζει τις πρώτες του εμφανίσεις μπρστά σε κοινό. Στα μέσα της δεκαετίας του '40 ο Frank Sinatra είχε ήδη γνωρίσει επιτυχία. Το 1954 για το ρόλο του στην ταινία "From Here to Eternity" κέρδισε το βραβείο Όσκαρ "Best Supporting Actor" και το 1965 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική και τον κινηματογράφο κ.α. Τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες όπως: "Strangers in the Night", "My Way", "I've Got You Under My Skin" κ.α.


1918: Ο μεγάλος Αμερικανός jazz τραγουδιστής Joe Williams (Joseph Goreed 1918-1999) γεννήθηκε στο Cordele της Τζόρτζια. Υπήρξε υποψήφιος εννέα φορές για βραβείο Grammy και τελικά κέρδισε το "Best Jazz Vocal Performance" για το άλμπουμ του "Nothin' but the Blues" (1984) καθώς και η δικιά του εκτέλεση του τραγουδιού "Everyday I Have the Blues" παρέα με τους Count Basie Orchestra, το οποίο είχαν ηχογραφήσει το 1955, τιμήθηκε το 1992 με το βραβείο Grammy Hall of Fame. Το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται σε ηχογραφήματα τουλάχιστον εικοσιπέντε ετών με ιστορική σπουδαιότητα στην εξέλιξη της μουσικής. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Sarah Vaughan, Thelonious Monk, Miles Davis, Herbie Hancock, Dizzy Gillespie κ.α.


1938: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Connie Francis (Concetta Rosa Maria Franconero) γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Πολύ μεγάλες της επιτυχίες τα τραγούδια "Who's Sorry Now" και "My Heart Has a Mind of Its Own" το οποίο το 1960 έμεινε για δύο εβδομάδες στο Billboard.


1943: Ο Αμερικανός jazz-funk/soul-jazz σαξοφωνίστας Grover Washington Jr. (1943-1999) γεννήθηκε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι "Just the Two of Us" το 1981 σε συνεργασία με τον Bill Withers. Θεωρείται από πολλούς πρωτεργάτης της smooth jazz.


1943: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος των The Allman Brothers Band, Dickey Betts (Forrest Richard Betts) γεννήθηκε στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Το όνομα του γράφτηκε μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος στο Rock and Roll Hall of Fame το 1995.

1957: Ο Dj Al Priddy απολύθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό KEX στο Πόρτλαντ του Όρεγκον των ΗΠΑ. Ο λόγος ήταν επειδή έπαιξε στον αέρα το τραγούδι του Elvis Presley, "White Christmas". Ο σταθμός είχε απαγορέψει να μεταδίδονται Χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε εκτελέσεις του Presley με αιτιολογία ότι η εικόνα του sex symbol που είχε ο Elvis, δεν ταίριαζε με τραγούδια θρησκευτικού χαρακτήρα...


1985: Ο Σκωτσέζος πιανίστας Ian Stewart (Ian Andrew Robert Stewart 1938-1985) απεβίωσε σε ηλικία 47 ετών από καρδιακή προσβολή καθώς βρίσκονταν στην αίθουσα αναμονής μιας κλινικής για να εξεταστεί για αναπνευστικό πρόβλημα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των The Rolling Stones, όμως ο μάνατζερ Andrew Loog Oldham θεώρησε ότι δεν είχε την κατάλληλη εμφάνιση για το συγκρότημα και έτσι του ανέθεσε καθήκοντα road manager και δεύτερου πιανίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου