5.11.16

Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη, Άγιος Λίνος, Άγιος Σιλβανός


Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη

Οσιομάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται από την εκκλησία στις 5 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Γαλακτίων, η Γαλακτία και η Επιστήμη.

Ο Γαλακτίων και η Επιστήμη ήταν ζευγάρι στη ζωή και τους χριστιανικούς αγώνες. Έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-304) και του ηγεμόνα Σεκούνδου. Ο Γαλακτίων ήταν υιός των εθνικών Κλειτοφώντος και Λευκίππης και μεταστράφηκε στη χριστιανική πίστη από κάποιον μοναχό, ονόματι Ονούφριο. Η Επιστήμη ήταν κι αυτή εθνική, αλλά όταν παντρεύτηκε τον Γαλακτίωνα βαπτίσθηκε χριστιανή. Διατήρησαν αμφότεροι την παρθενία τους και ακολούθησαν τον μοναχικό βίο, ζώντας με σκληραγωγίες και στερήσεις. Κάποιοι, όμως, τους κατέδωσαν για τη χριστιανική τους πίστη στον άρχοντα Ούρσο. Υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος αποκεφαλίστηκαν.

Απολυτίκιο


Tην λαμπράν ξυνωρίδα των μαρτύρων τιμήσωμεν ώσπερ συζυγίαν αρίστην και κλειτήν και θεόφρονα· τον θείον Γαλακτίωνα πιστοί, ομου συν Επιστήμη τη σεμνή. Δι’ ασκήσεως γαρ πόνων αθλητικήν εξήνθησαν φαιδρότητα. Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δι’ υμών πάσιν ιάματα.


Άγιος Λίνος

Ένας από τους 70 Αποστόλους του Χριστού. Έζησε τον 1ο αιώνα και  διαδέχθηκε τον Απόστολο Πέτρο στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης (Πάπας). Η μνήμη του τιμάται από την Καθολική Εκκλησία στις 23 Σεπτεμβρίου και από την Ορθόδοξη στις 5 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Λίνος.


Άγιος Σιλβανός

Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 5 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Σιλβανός, Σιλβάνα, Σύλβια και Σύλβιος.


Ο Σιλβανός έζησε στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού και όταν άρχοντας της Παλαιστίνης ήταν ο Ουρβανός (298 μ.Χ.). Τον καταδίκασαν να βασανίζεται μέσα σε μέταλλα, μέχρι που πέθανε, στην τοποθεσία Φανό.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου