22.11.16

22 Νοεμβρίου: Αγία Κικιλία ή Καικιλία, Άγιος Φιλήμων


Ρωμαία παρθενομάρτυς της Χριστιανικής Εκκλησίας, που μαρτύρησε μαζί με τον αρραβωνιαστικό της Βαλεριανό και τον αδελφό του Τιβούρτιο είτε επί αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου (161-180) είτε επί αυτοκράτορος Αλεξάνδρου Σεβήρου (222-235).

Η μνήμη της τιμάται σε Ανατολή και Δύση στις 22 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν στη χώρα μας όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Κικιλία ή Καικιλία, Βαλεριανός και Βαλεριάνα, Βαλέριος και Βαλέρια. 

Θρυλείται ότι κατά τη στιγμή του μαρτυρίου της, η Κικιλία ανέπεμπε ύμνους προς τον Κύριον, γι' αυτό κι έχει ανακηρυχθεί από την Καθολική Εκκλησία προστάτιδα αγία των μουσικών. Γνωστοί και σπουδαίοι συνθέτες της λόγιας μουσικής (Πέρσελ, Χέντελ, Σαρπεντιέ, Σπορ, Λιστ, Γκουνό, Μπρίτεν, Φίνζι κ.ά.) έχουν γράψει έργα στη μνήμη της.

Απολυτίκιο

Θείων τρόπων σου, τη επιλάμψει, προς αείζωον, είλκυσας φέγγος, την αυτάδελφον δυάδα και σύναυλον και συν αυτοὶς Κικιλία αθλήσασα, της θείας δόξης ομού ηξιώθητε. Μεθ’ ων πρέσβευε, δοθήναι τοις ευφημούσι σε, πταισμάτων ιλασμὸν και μέγα έλεος.

Άγιος ΦιλήμωνΑπόστολος εκ των Εβδομήκοντα, η μνήμη του οποίου τιμάται από την εκκλησία στις 22 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Φιλήμων.

Ο Φιλήμων ήταν μαθητής του αποστόλου Παύλου και καταγόταν από τις Κολοσσές της Μικράς Ασίας. Εύπορος και πιστός χριστιανός, προσέφερε μεγάλη βοήθεια στους χριστιανούς. Η σύζυγός του ονομαζόταν Απφία, ένας δε από τους δούλους του Ονήσιμος.

Με επιστολή του προς τον Φιλήμονα, ο απόστολος Παύλος τού ζητάει να δεχθεί και πάλι τον δούλο του Ονήσιμο, ο οποίος είχε μεταμεληθεί για την κλοπή που είχε διαπράξει εις βάρος του κυρίου του και τον προτρέπει να τον δεχθεί όχι ως δούλο, αλλά «ως αδελφόν αγαπητόν». Η «Προς Φιλήμονα» επιστολή του Αποστόλου Παύλου έχει σπουδαίο κοινωνικό περιεχόμενο.

Μαζί με τον Φιλήμονα συνεορτάζονται η Απφία, ο Ονήσιμος και ο Άρχιππος, επίσκοπος της εκκλησίας των Κολοσσών.

Απολυτίκιο


Tετράς η θεοσύλλεκτος των αποστόλων Χριστού Φιλήμων και Άρχιππος και συν Απφία ομού, ο θείος Ονήσιμος· λάμψαντες τοις εν σκότει αληθείας την γνώσιν, ήθλησαν ομοφρόνως και την πλάνην καθείλον· και νυν εξευμενίζονται πάσι τον Κύριον.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου