21.10.16

Αγία Θεοδότη, Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας, Αγία Ούρσουλα, Άγιος Σωκράτης


Αγία Θεοδότη

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 21 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Θεοδότη.

Η Θεοδότη έζησε τον 3ο αιώνα, επί βασιλείας Αλέξανδρου Σεβήρου. Μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού στην Άγκυρα, επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της.


Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Αναχωρητής και ασκητής, που διέδωσε τον χριστιανισμό στη Γάζα της Παλαιστίνης. Η μνήμη του τιμάται στις 21 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ιλαρίων.

Ο Ιλαρίων γεννήθηκε στην Ταβαθά της Γάζας από γονείς ειδωλολάτρες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αλεξάνδρεια μετεστράφη στον χριστιανισμό, πιθανώς από την επιρροή του Αγίου Αντωνίου. Αποφάσισε να γίνει ασκητής και όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και εγκαταστάθηκε στην έρημο πλησίον της Γάζας. Διώχθηκε από τον Ιουλιανό τον Παραβάτη και τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Πάφο της Κύπρου. Κοιμήθηκε εν ειρήνη το 371 σε ηλικία.

Aπολυτίκιο


Eγκρατείας τη αίγλη λαμπρυνθείς την διάνοιαν, ήστραψας θαυμάτων ακτίνας Ιλαρίων Πατήρ ημών, και γεγονός φωστήρ περιφανής, και στύλος ευσέβειας θεαυγής, καταυγάζων τη ενθέω σου βιοτή, τους πίστει προσιόντας σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.


Αγία Ούρσουλα

Παρθενομάρτυς της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται σε Ανατολή και Δύση στις 21 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ούρσουλα και Ορσαλία.

Η Ούρσουλα ήταν πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά της Βρετάνης Διονάτου. Εκχριστιανίσθηκε στη Γαλατία, όταν πήγε να συναντήσει τον μελλοντικό της σύζυγο και στη συνέχεια πραγματοποίησε προσκύνημα στις χώρες του Ρήνου. Εκεί θανατώθηκε από τους Ούνους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Κολωνίας το 383.

Σχετικά

-Τον 16ο αιώνα δημιουργήθηκε στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας το γνωστό γυναικείο μοναχικό Τάγμα των Ουρσουλινών, που λειτουργεί σχολεία θηλέων σε πολλές χώρες του κόσμου (και στην Ελλάδα). Στην Τήνο λειτουργεί γυναικεία μονή Ουρσουλινών από το 1862.
-Προς τιμή της παρθενομάρτυρος Ούρσουλας, ο Χριστόφορος Κολόμβος ονόμασε τις νήσους που ανακάλυψε στην Καραϊβική το 1493, Παρθένους Νήσους (Virgin islands).
-Ο συνθέτης Μίκαελ Χάιντν (1737-1806) έγραψε τη «Λειτουργία προς τιμή της Αγίας Ουρσούλης».
-Η Αγία Ούρσουλα είναι πολιούχος της Κολωνίας.

Μεγαλυνάριο

Ήνθισας εκ ρίζης βασιλικής,
κλέος παρθενίας και Μαρτύρων η καλλονή,
μαθητριών προστάτις,
μη παύση του πρεσβεύειν υπέρ των σε τιμώντων,

Αγία Ούρσουλα.


Άγιος Σωκράτης

Ιερομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου γιορτάζεται στις 21 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Σωκράτης.


Ο Σωκράτης έζησε τον 3ο αιώνα επί βασιλείας Αλέξανδρου Σεβήρου. Ήταν ιερέας στην Άγκυρα της Τουρκίας και μαρτύρησε για την πίστη του δια αποκεφαλισμού.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου