3.10.16

Η γιορτή του Αγίου Κυπριανού στο γραφικό εκκλησάκι του


Εορτάσθηκε στην Ύδρα η ιερή μνήμη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο γραφικό και αγιασμένο εκκλησάκι που βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο δυτικά του βράχου του Ζάστανι και του Παλαμηδά - με Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και περιφορά της Ιερής Εικόνας. 

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και μετά την απόλυση προσφέρθηκαν εκλεκτά εδέσματα.

Ο Άγιος Κυπριανός ή "Κλείσιζα μέ Βέρ" δηλ. εκκλησία κτισμένη με κρασί είναι ένα από τα πιο ξακουστά ερημοκκλήσια της Ύδρας.

Το εκκλησάκι βρίσκεται  δίπλα από την ακροθαλασσιά, στην άκρη της ρεματιάς  μέσα στους θάμνους και τα βράχια που το περιβάλουν. 

Ο θρύλος αλλά και κάποια ιστορικά στοιχεία συνθέτουν την οικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Κυπριανού ή "Κλείσιζα μέ βέρ" με τον Υδραίο καπετάνιο Δημήτριο Σαρκώση που σε κάποιο από τα ταξίδια του κινδύνευσε σοβαρά σε μια μεγάλη θαλασσοταραχή - ανάμεσα στα ερημονήσια δυτικά της Ύδρας-  και αυτό το περιστατικό συνέπεσε με την ημέρα της εορτής του Αγίου Κυπριανού, έτσι έταξε στον Άγιο Κυπριανό που εόρταζε, ότι αν σωθεί το πλήρωμα, το πλοίο και αυτός, θα του κτίσει και θα του αφιερώσει στο όνομά του ένα εκκλησάκι με το κρασί που έτυχε να μεταφέρει σαν φορτίο. Το πλοίο και οι άνθρωποι σώθηκαν, το εκκλησάκι κτίσθηκε με το κρασί  και παρέμεινε στην μνήμη των κατοίκων της Ύδρας σαν "Κλείσιζα μέ βέρ" (εκκλησάκι κτισμένο με κρασί).


ΠΗΓΗ: hydraspoliteia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου