12.7.16

Πρόταση νόμου Βρετανών βουλευτών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα


Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εισηγούνται με πρόταση νόμου 12 Βρετανοί βουλευτές διαφόρων κομμάτων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την εφαρμογή της πράξης με την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο αποφάσισε να αγοράσει τα γλυπτά, αναγνωρίζοντας την υφαρπαγή τους από τον λόρδο Έλγιν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη «μεταβίβαση της κυριότητας και επιστροφή στην Ελλάδα» των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης πριονίστηκαν βίαια και σύρθηκαν μακριά από τον Παρθενώνα. Το νομοσχέδιο προτείνει να ακυρώσει το κοινοβούλιο αυτό που έκανε πριν από 200 χρόνια. Είναι καιρός να κάνουμε μια ευγενική πράξη. Να διορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών» δήλωσε ένας από τους βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση, ο Μαρκ Γουίλιαμς. 

Σε δηλώσεις του στον βρετανικό «Independent», ο πρόεδρος της βρετανικής Ένωσης για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Άντριου Τζορτζ ανέφερε πως είναι ωφέλιμο για τη Βρετανία να δείξει ότι η έξοδός από την Ε.Ε. «δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε εσωστρεφείς και ξενοφοβικοί έναντί της, αλλά ότι γινόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, περισσότεροι ικανοί να επιδείξουμε μεγαλοψυχία».

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επίδειξη αυτής της γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας από το να κάνουμε αυτό που θα ήταν το σωστό για τους Έλληνες» είπε.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου