7.7.16

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 7 Ιουλίου


1129: Πεθαίνει ο 72ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Σιρακάουα.

1304: Πεθαίνει ο πάπας Βενεδικτίνος ΣΤ, που πιστεύεται πως δηλητηριάστηκε.



1456: Η Γαλλίδα ηρωίδα Ζαν ντ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό της στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.

1534: Η πρώτη γνωστή εμπορική συναλλαγή μεταξύ Ευρωπαίων και ιθαγενών Αμερικανών πραγματοποιείται στον κόλπο Σεντ Λόρενς, στον Ατλαντικό Ωκεανό.



1550: Οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.

1687: Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του, τις τρίτομες «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», όπου παραθέτει τα τρία αξιώματα της μηχανικής και το νόμο της βαρύτητας.

1704: Ανεβαίνει στο θρόνο της Πολωνίας ο Στανισλάβ Α.

1745: Πρωτοτραγουδιέται το «God Save the King», προς τιμήν του βασιλιά Γεώργιου Β'. Πρόκειται για ένα λαϊκό τραγούδι, άγνωστου συνθέτη, το οποίο αργότερα θα καθιερωθεί ως ο Εθνικός Ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας.

1754: Το κολέγιο Κινγκς ανοίγει τις πύλες του στη Νέα Υόρκη, με πόρους του βασιλιά Γεωργίου Β. Μετά την Αμερικανική Επανάσταση θα μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

1798: Στον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, οι Αμερικανοί ανακαλούν τις ειρηνευτικές συνθήκες, δίνοντας νέα ώθηση στις μάχες.

1807: Υπογράφεται η Συνθήκη του Τιλσίτ, μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας, που τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο.



1811: Ο Σιμόν Μπολιβάρ κηρύσσει την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία.

1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται στο Ναύπλιο σε θάνατο για συνωμοσία και εσχάτη προδοσία.



1860: Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης, Γουστάβος Μάλερ.

1865: Η Μαίρη Μουράτ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που εκτελείται στις ΗΠΑ, κατηγορούμενη ως συνωμότης στη δολοφονία του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν.

1887: Γεννιέται ο διάσημος ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ.


1890: Πεθαίνει ο Ανρί Νεστλέ, Ελβετός επιχειρηματίας από τους πρωτοπόρους της παιδικής διατροφής. [γεν. 10/8/1914]



1893: Γεννιέται ο Ρώσος ποιητής, Βλαντιμίρ Μαγιακόφκσι.



1896: Καταγράφεται ο πρώτος αγώνας επίδειξης βόλεϊ στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Εμπνευστής του, ο Γουίλιαμ Μόργκαν, συμφοιτητής του Τζον Νάισμιθ που επινόησε το μπάσκετ.

1898: Οι ΗΠΑ προσαρτούν τη Χαβάη.

1899: Γεννιέται ο Τζορτζ Κούκορ, Αμερικανός σκηνοθέτης.

1901: Γεννιέται ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Βιτόριο ντε Σίκα.

1906: Γεννιέται ο Κροάτης μαθηματικός, Ουίλιαμ Φέλερ, που μελέτησε εκτενώς το Νόμο των Πιθανοτήτων.

1907: Γεννιέται ο Ρόμπερτ Χαϊνλάιν, συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.

1907: Πεθαίνει ο Τέλλος Άγρας, αξιωματικός του ελληνικού στρατού, που είναι γνωστός από το Μακεδονικό αγώνα ως Καπετάν Άγρας. Δολοφονήθηκε από τους κομιτατζήδες. [γεν. 1880]


1908: Πεθαίνει ο Δημήτριος Βικέλας πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ.


1908: Γεννιέται ο Οδυσσέας Δημητριάδης, διακεκριμένος αρχιμουσικός της ελληνικής διασποράς, με πολύχρονη παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Σοβιετικής Ένωσης.

1909: Οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται για την επικύρωση της ρωσο-κινεζικής συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι μ αυτήν παραβιάζεται η πολιτική των ανοιχτών θυρών.

1911: Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Γιαν Κάρλο Μενότι.

1913: Κατά το Β Βαλκανικό Πόλεμο, τα βουλγαρικά στρατεύματα υποχωρούν άτακτα προς την περιοχή του Νευροκοπίου, το οποίο έχει καταληφθεί από τις ελληνικές δυνάμεις.

1915: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός - μογγολικής καταγωγής- Γιουλ Μπρίνερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τάετζε Χαν.

1917: Στη Ρωσία, ο πρίγκιπας Γκεόργκι Ιβγένεβιτς συγκροτεί μεταβατική κυβέρνηση, μετά την εκθρόνιση του τσάρου.

1920: Οι ΗΠΑ καταργούν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Σοβιετικής Ένωσης, σε ό,τι αφορούσε μη στρατιωτικά εμπορεύματα.



1922: Γεννιέται ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Πιερ Καρντέν.



1923: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.





1928: Το ψωμί σε φέτες για τοστ λανσάρεται για πρώτη φορά από αρτοβιομηχανία στο Τσίλικοθ του Μιζούρι.

1930: Πεθαίνει ο συγγραφέας του Σέρλοκ Χολμς, Σερ Άρθουρ Ντόιλ, στο Σάσεξ της Βρετανίας.



1936: Γεννιέται ο τραγουδιστής και λυράρης Νίκος Ξυλούρης.

1937: Ο ιαπωνικός στρατός εισβάλει στην Κίνα.

1939: Εγκρίνεται η εκλογή του Ιωάννη Δροσόπουλου ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

1940: Γεννιέται ο Ρίνγκο Σταρ, κατά κόσμο Ρίτσαρντ Στάρκι, ντράμερ των Μπιτλς.

1941: Στο πλαίσιο του Α Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικές δυνάμεις προσγειώνονται στην Ισλανδία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εισβολή των Ναζί.

1942: Ο Ναζιστής Χάινριχ Χίμλερ ξεκινά πειράματα στις γυναίκες κρατούμενες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

1946: Η Ιταλίδα Φρανς Καμπρίνι αγιοποιείται και γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα αγία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.



1947: Αγνώστου ταυτότητος αντικείμενο εντοπίζεται στην περιοχή Ρόζγουελ του Νέου Μεξικού. Λέγεται ότι πρόκειται για UFO που συνετρίβη.

1950: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ζητά να εγκριθεί κονδύλιο ύψους 260 εκ. δολαρίων για την προώθηση του προγράμματος κατασκευής της υδρογονοβόμβας.

1951: Αρχίζουν οι πρώτες προβολές έγχρωμων εκπομπών από την τηλεόραση των ΗΠΑ.

1952: Στις ΗΠΑ, αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών πραγματοποιεί το γρηγορότερο υπερατλαντικό ταξίδι.

1954: Στο Μέμφις των ΗΠΑ, ο σταθμός WHBQ είναι η πρώτη ραδιοφωνική συχνότητα, που μεταδίδει δίσκο του Έλβις Πρίσλεϊ.

1955: Ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Βιετνάμ, η Κίνα ανακοινώνει την παροχή βοήθειας προς το Ανόι.



1957: Σε ηλικία 17 ετών ο Πελέ παίζει το πρώτο του διεθνές παιχνίδι με την Βραζιλία εναντίον της Αργεντινής και σκοράρει.

1962: Στη Νεβάδα των ΗΠΑ, γίνεται η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας σε αμερικανικό έδαφος από το 1958.

1964: Πεθαίνει η Αμερικανίδα δισκοβόλος, Λίλιαν Κόουπλαντ.

1965: Η SONY παρουσιάζει το πρώτο βίντεο οικιακής χρήσης (μοντέλο CV-2000). Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.

1969: Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και αποτελούν τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.

1970: Ιστορική απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα Βραζιλία - Αγγλία (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού. Ο Μπανκς θεωρείται από πολλούς ως ο τρίτος τερματοφύλακας όλων των εποχών πίσω από τον Λεβ Γιασίν και τον Ρικάρντο Θαμόρα.

1972: ΗΠΑ και ΕΣΣΔ υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας στις επιστήμες και την τεχνολογία.

1974: Η Δυτική Γερμανία κερδίζει την Ολλανδία με 2-1 στον τελικό στο Μόναχο και κατακτά το 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που διενεργήθηκε στη Γερμανία. Στον αγώνα αυτόν ο Γκερντ Μίλερ σκοράρει το τελευταίο του γκολ με την Εθνική Γερμανίας. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Πολωνός Γκρεζεγκορτζ Λατο με 7 γκολ. Εμφανίζεται το καινούριο Κύπελλο FIFA, που αντικαθιστά τον Τζουλς Ριμετ.

1978: Τα Νησιά του Σολόμωντα γίνονται ανεξάρτητα και παύουν να είναι υπό αγγλική κτήση.

1979: Η Μπίλι Τζιν Κινγκ γίνεται η βασίλισσα του Γουίμπλεντον όταν κατακτά τον εικοστό της τίτλο. Η 19 φορές κάτοχός του, Ελίζαμπεθ Ράιαν, πέθανε 24 ώρες πριν από τον αγώνα.

1981: Η δικαστής Σάρα ο Κόνορ από την Αριζόνα γίνεται η πρώτη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με εντολή του Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν.

1981: Ο Μπιορν Μποργκ γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά το Roland Garros για έκτη φορά όταν κερδίζει τον Ίβαν Λεντλ.

1983: Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αντρόποφ, ένα 10χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ, η Σαμάνθα Σμιθ, επισκέπτεται στη χώρα. Η Σαμάνθα είχε γράψει στον Σοβιετικό Πρόεδρο ρωτώντας τον γιατί θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και, απαντώντας στο γράμμα της, ο Αντρόποφ την κάλεσε στην ΕΣΣΔ.

1985: Ο 17χρονος Μπόρις Μπέκερ γίνεται ο νεότερος σε ηλικία και ο πρώτος Γερμανός τενίστας, που κερδίζει το Γουίμπλεντον, όταν νικά τον Αμερικανό Κέβιν Κιούρεν.

1986: Η Τζάκι Τζόινερ Κέρσι σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στο έπταθλο με 7.148 βαθμούς στους "Αγώνες Καλής Θέλησης" στη Μόσχα.

1989: Στη Σύνοδο Ανατολικών Κρατών στη Ρουμανία, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τονίζει το δικαίωμα κάθε σοσιαλιστικής χώρας να ακολουθήσει το δικό της δρόμο.




1989: 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέτουν πρόταση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του ΠΑΣΟΚ, για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ανοίγοντας το δρόμο για τη λεγόμενη Κάθαρση.

1990: Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κερδίζει το 9ο της τρόπαιο στον τελικό του Γουίμπλεντον δημιουργώντας ένα ρεκόρ "φάντασμα" εκτός αυτού των 6 συνεχόμενων τίτλων από το 1982 έως το 1987.

1991: Στη Σλοβενία, τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Σλοβενίας και Γιουγκοσλαβίας με τη συνθήκη του Μπριόνι.

1991: Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί προστασίας των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα, ασκείται κατά των υπευθύνων εφημερίδων, που αναδημοσίευσαν την προκήρυξη της 17Ν.


1992: Έκκληση στους Ίμβριους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους, απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στο νησί, όπου διαμένουν πλέον μόνο 300 Έλληνες.

1992: Στο Τατζικιστάν, η Κυβέρνηση και οι κομμουνιστές συμφωνούν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

1993: Στην τρίτη θέση του παγκόσμιου πίνακα περνά ο ελληνικός στόλος, σύμφωνα με στοιχεία του Lloyds Register of Shipping.

1994: Δυνάμεις της Βόρειας Υεμένης αποκτούν τον καθολικό έλεγχο της πόλης Άντεν, που είναι το τελευταίο οχυρό τον Νοτίων. Οι Νότιοι ηγέτες τρέπονται σε φυγή, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο.

1994: Στη Σουηδία, η Βουλή εγκρίνει νόμο βάσει του οποίου οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να παντρεύονται, χωρίς ωστόσο να χαίρουν των ιδίων προνομίων με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

1995: Στην Κίνα, 1179 είναι οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες, πάνω από 26.000 οι τραυματίες, ενώ οι ζημιές ανέρχονται σε 4,4 δισ. δολάρια.

1995: Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη, και Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες δύο γυναικών. Παραμονές Πρωτοχρονιάς του1994 αποκαλύφθηκε η υπόθεση των «σατανιστών της Παλλήνης», που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η «σατανική τριάδα» κατηγορήθηκε ότι αποπλανούσε νεαρά κορίτσια, μεταξύ των οποίων και ανήλικα, και όλοι μαζί επιδίδονταν σε ομαδικά σεξουαλικά όργια και τελετές μαύρης μαγείας. Στις 27 Αυγούστου 1992 οι τρεις τους οδήγησαν τη 14χρονη Δώρα Συροπούλου σε ερημική τοποθεσία στη Σέσι Κορωπίου. Ο Κατσούλας και ο Δημητροκάλλης έγδυσαν τη μικρή, της φόρεσαν χειροπέδες και την υποχρέωσαν να γονατίσει κρατώντας ένα κερί. Στη συνέχεια τη χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι, αλλά εκείνη διατήρησε τις αισθήσεις της, για να τη αργότερα. Όταν βεβαιώθηκαν πως η κοπέλα είχε πεθάνει, ασέλγησαν πάνω στο πτώμα της και μετά το περιέλουσαν με βενζίνη και έβαλαν φωτιά. Επόμενο θύμα τους ήταν η Γαρυφαλλιά Γιούργα, την οποία πλησίασαν τη Μεγάλη Τετάρτη, 14 Απριλίου 1993, και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς της ζήτησαν να μπει στο αυτοκίνητό τους και να τους ακολουθήσει. Η τύχη της ήταν ίδια με αυτή της Δώρας Συροπούλου. Στις 23 Δεκεμβρίου 1997 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών κηρύττει ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Ασημάκη Κατσούλα και Μανόλη Δημητροκάλλη. Η Δήμητρα Μαργέτη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών για απλή συνέργεια σε δύο φόνους, που διέπραξαν οι Κατσούλας και Δημητροκάλλης.


1995: Τριβές και αντιπαραθέσεις έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ το ενδεχόμενο να παραστούν στο γάμο του Παύλου Γλίξμπουργκ βουλευτές του κόμματος, που έχουν λάβει προσκλήσεις από τον τέως βασιλιά.

1996: Κοινή διακήρυξη καλής γειτονίας, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας υπογράφεται μεταξύ των ΥΠΕΞ των βαλκανικών χωρών, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνόδου στη Σόφια.

1997: Στάχτη γίνονται 60.000 στρέμματα δάσους από τις φωτιές που ξεσπούν σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερη εκείνη στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.

1997: Ένας χάκερ με το όνομα «_eci» προκαλεί ανησυχία στη Microsoft, αφού απειλεί την ασφάλεια των λειτουργικών συστημάτων Windows 95 και Windows NT.

1999: Ο Μαροκινός Χιτσάμ Ελ Γκερούζ (Hicham El Guerrouj) κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο 1 μίλι με 3:43.13 στο Grand Prix της Ρώμης, καταρρίπτοντας το 3:44.39 του Νουρεντίν Μορτσέλι από τις 5/9/93 στο Ριέτι.



2002: «Έφυγε» η Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος.


2003: Μεγάλη νίκη για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος. Κερδίζει με 1-0 την ομάδα της Ισπανίας στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μέσα στην Ισπανία. Αφετηρία για έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο.

2004: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στην Πάρνηθα με τραγικό αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας 74χρονος. Από τη φωτιά υπήρξαν και υλικές ζημιές. Τουλάχιστον 11 σπίτια και τέσσερα αυτοκίνητα υφίστανται μεγάλες καταστροφές, ενώ 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 50 στρέμματα οικοπέδων κατακαίγονται.



2005: Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, με τρεις εκρήξεις σε σταθμούς του μετρό και μία σε λεωφορείο. 54 νεκροί και 700 τραυματίες, ο απολογισμός. 

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο Σιντ Μπάρετ που υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd.

2008: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών η Ντόριαν Λι. Θεωρείται ένα από τα πρώτα σούπερ μοντέλα στην ιστορία.

2011: Στο γήπεδο της Τβέντε καταρρέει η οροφή από μια εξέδρα και σκοτώνει ένα άτομο ενώ άλλα 14 τραυματίζονται.

2012: Πλημμύρες στη Ρωσία οδηγούν στο θάνατο 171 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου