31.7.16

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 31 Ιουλίου


30 π.Χ.: Διεξάγεται η Μάχη της Αλεξάνδρειας, μεταξύ του Οκταβιανού και του Μάρκου Αντωνίου για τον θρόνο της Ρώμης. Ο Μάρκος Αντώνιος, παρά τις αυτομολήσεις από το στρατόπεδό του, επιτυγχάνει πύρρεια νίκη. Ο Οκταβιανός θα επανέλθει δριμύτερος σε λίγες μέρες για την «τελική λύση».

781: Πραγματοποιείται η πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη του ηφαιστείου Φούτζι στην Ιαπωνία.

904: Οι Σαρακηνοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη και προβαίνουν σε σφαγές.

1040: Γεννιέται ο Ροδρίγο Δίαθ Ντε Βιβάρ, γνωστότερος ως Ελ Σιντ, ισπανός πολέμαρχος που συνέβαλε στην απελευθέρωση των συμπατριωτών του από τους Άραβες.

1498: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στη νήσο Τρινιντάντ.

1556: Πεθαίνει στη Ρώμη ο Ιγνάτιος Λογιόλα, ιδρυτής του τάγματος των Ιησουιτών ιεραπόστολων. Ανακηρύχθηκε άγιος το 1622.



1784: Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό.



1801: Ο λόρδος Έλγιν μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.



1818: Πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς, ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. (Γεν. 1779)

1831: Γεννιέται η Έλενα Μπλαβάτσκι, ρωσίδα συγγραφέας, ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας, ενός θρησκευτικού κινήματος που χρησιμοποιεί τις διδαχές και τεχνικές του Ινδουϊσμού και του Βουδισμού για τη γνώση του Θεού.



1856: Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Αιτία της απαγόρευσης αποτέλεσε ο κίνδυνος πυρκαϊάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που δημιουργούν θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος.

1874: Ο Πάτρικ Χίλι, Αφροαμερικανός ισουίτης ιερέας, γίνεται ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος κολεγίου για λευκούς στις ΗΠΑ.



1886: Πεθαίνει στην Ουγγαρία, σε ηλικία 75 ετών, ο Φραντς Λιστ, βιρτουόζος πιανίστας και συνθέτης.

1910: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας κερδίζει έδρες στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

1912: Η αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύει την χρησιμοποίηση κάμερας και φωτογραφικής μηχανής σε αγώνες μποξ με χρηματικά έπαθλα.


1912: Γεννιέται ο Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου, που επηρέασε καίρια τη βρετανική οικονομία επί Θάτσερ και την αμερικανική επί Ρίγκαν.

1913: Β' Βαλκανικός Πόλεμος, τα βαλκανικά κράτη υπογράφουν την ανακωχή στο Βουκουρέστι.

1914: Γεννιέται ο διάσημος Γάλλος κωμικός ηθοποιός, ισπανικής καταγωγής, Λουί ντε Φινές. Πέθανε το 1983.

1919: Γεννιέται ο Ιταλός μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος Πρίμο Λέβι. Το έργο του επηρεάστηκε από την φυλάκισή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Άουσβιτς.



1919: Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα της Βαϊμάρης στη Γερμανία, το οποίο θα προκαλέσει ένα ασταθές πολιτικό σκηνικό που θα διευκολύνει μερικά χρόνια αργότερα την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και των ναζιστών στην εξουσία.



1920: Δολοφονείται από άνδρες "των ειδικών λόχων ασφαλείας" του Παύλου Γυπάρη ο Ίωνας Δραγούμης, ένας από τους πιο προοδευτικούς αντιβενιζελικούς πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας.

1921: Η Βουλή του Βελγίου ψηφίζει ένα καινούργιο νόμο για τη γλώσσα.


1921: Γεννιέται ο Πήτερ Μπένενσον, Βρεττανός ιδρυτής της Διεθνούς Αμνηστίας 

1922: Ο 18χρονος Ραλφ Σάμιουελσον χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σκι θαλάσσης στην Λέικ Σίτυ της Μινεσότα.

1922: Με έγγραφό τους, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, Γιώργος Χατζόπουλος, που σχεδίασε το τριφύλλι, και ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Παπάζογλου, που το επέλεξε, ανακοινώνουν τη μετονομασία του Παναθηναϊκού από «Παναθηναϊκός Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος» (ΠΠΑΟ) σε «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος»

1925: Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη γερμανική περιοχή Ρουρ, μετά από 30 χρόνια κατοχής.

1931: Στην Κίνα, τα στρατεύματα του Τσανγκ-Κάι-σεκ νικούν τους στασιαστές κομμουνιστές στις βόρειες περιοχές.

1932: Καθαρή εκλογική νίκη πετυχαίνουν οι εθνικοσοσιαλιστές στη Γερμανία.

1938: Η Βουλγαρία υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων (Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία).

1940: Στη Γαλλία, η φασιστική κυβέρνηση του Βισί ψηφίζει τη θανατική ποινή για κάθε Γάλλο που εντάσσεται σε ξένο στρατό.

1941: Ο Γερμανός στρατάρχης Χέρμαν Γκέριν ζητάει από τον υπαρχηγό των Ες Ες Ράινχαρτ Χάιντριχ το προσχέδιο για την "τελική λύση του εβραϊκού ζητήματος", δηλαδή την εξόντωση του Εβραίων της Ευρώπης.



1944: Πεθαίνει ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Γάλλος πιλότος και συγγραφέας (Μικρός Πρίγκιπας)

1944: Γεννιέται η Τζεραλντίν Τσάπλιν, Αμερικανίδα ηθοποιός και κόρη του θρύλου Τσάρλι Τσάπλιν.

1945: Ο Πιέρ Λαβάλ, αρχηγός-μαριονέτα της κυβέρνησης Βισί, παραδίνεται στις αμερικανικές αρχές της Αυστρίας.

1955: Η 17χρονη Μέριλιν Μπελ από το Τορόντο του Καναδά γίνεται η νεότερη γυναίκα που διασχίζει κολυμπώντας την Μάγχη.

1958: Γεννιέται ο Μπιλ Μπέρι, ντράμερ του διάσημου αμερικανικού συγκροτήματος R.E.M.

1959: Στο Λάος, οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων κι εκείνων του Πάθετ Λάο επεκτείνονται και σε δεύτερη επαρχία.

1959: Ιδρύεται η εξτρεμιστική βασκική οργάνωση ΕΤΑ.

1960: Ο ΠΑΟ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της Α Εθνικής Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο νικώντας την ΑΕΚ με 2-1 σε αγώνα μπαράζ. Οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση με 79 βαθμούς.

1962: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Γουέσλι Σνάιπς.

1964: Το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα "Ρέιντζερ 7" τραβάει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες της σελήνης, 4.308 τον αριθμό, προτού προσκρούσει στην επιφάνεια της.



1965: Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δημιουργός των δημοφιλέστατων βιβλίων με ήρωα το μικρό μάγο Χάρι Πότερ.

1968: Ο Μπόμπι Φίσερ δίνει στην Αθήνα ταυτόχρονα αγώνες σκακιού χάντικαπ εναντίον πέντε Ελλήνων πρωταθλητών: Αναστασόπουλος, Κόκκορης, Ορνιθόπουλος, Βυζαντιάδης χάνουν και μόνο ο Τρικαλιώτης κατορθώνει να αποσπάσει ισοπαλία. Ο Φίσερ δυσαρεστεί τους πάντες με τις παραξενιές του.

1969: Αρχίζει στην Ελλάδα η συνταξιοδότηση από το κράτος διακεκριμένων λογοτεχνών και καλλιτεχνών.


1969: Γεννιέται ο Μίλτος Πασχαλίδης, τραγουδοποιός από την Καλαμάτα.

1970: Γεννιέται ο παλαίμαχος πλέον μπασκετομπολίστας Γιώργος Σιγάλας.

1971: Οι αστροναύτες του Απόλλο 15, Ντέιβιντ Σκοτ και Τζέιμς Ίρβιν, πραγματοποιούν την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας βόλτα στη σελήνη, οδηγώντας ειδικό τετράτροχο τζιπ στην επιφάνειά της.



1972: Γεννιέται ο ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Καπουτζίδης.

1972: Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Τόμας Ίγκλετον παραιτείται από υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών για την προεδρία. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο Ίγκλετον δηλώνει δημόσια ότι έχει κάνει στο παρελθόν θεραπεία με ηλεκτροσόκ επειδή πάσχει από κατάθλιψη βαριάς μορφής.

1973: Επιβεβαιώνεται η απόφαση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Διαστημικού Σταθμού.



1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ, λόρδο Κιλάνιν προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα αλλά δεν θα βρει ανταπόκριση από τους αθανάτους.


1978: Γεννιέται η Ζέτα Μακρυπούλια, ηθοποιός, μοντέλο και παρουσιάστρια.

1979: Ιδρύεται η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης.

1980: Δολοφονική επίθεση κατά του Τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν και της οικογένειάς του σημειώνεται στο Παγκράτι. Νεκροί ο Γκαλίπ Οσμάν και η κόρη του Νεσκίν.

1981: Ο στρατηγός Ομάρ Τορίγιος, κυβερνήτης του Παναμά επί εννιά χρόνια, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα.



1984: Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Mirage-2000 και F-16 για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία («αγορά του αιώνα»).

1987: Στο Έντμοντον του Καναδά ένας τυφώνας σκοτώνει 23 άτομα.

1988: Στη Μαλαισία γέφυρα καταρρέει και 32 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1989: Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου αποφασίζει να υποστηρίξει τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έρευνα της "αγοράς του αιώνα", των γαλλικών Μιράζ 2000.

1991: Συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, με την οποία περιορίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, υπογράφουν οι ηγέτες των ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπους και Γκορμπατσόφ.

1992: Δυο αεροπορικά δυστυχήματα συμβαίνουν την ίδια μέρα. Ένα αεροσκάφος συντρίβεται στην ανατολική Κίνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 106 άτομα. Στο Νεπάλ, στα Ιμαλάια, συντρίβεται αεροσκάφος των ταϊλανδικών αερογραμμών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 113 επιβαίνοντες.



1992: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Συμμετέχει στην κατηγορία των 82,5 κιλών και σηκώνει 370 κιλά στο σύνολο.

1993: Ο βασιλιάς του Βελγίου Μποντουέν πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ενώ βρίσκεται σε διακοπές στην Ισπανία.

1994: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει το "πράσινο φως" στις ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στην Αϊτή, με σκοπό την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

1995: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών από καρκίνο στις ΗΠΑ ο Λαουρίντο Αλμέιντα, ένας από τους μεγαλύτερους Βραζιλιάνους ερμηνευτές κλασικής κιθάρας.

1996: Οι Σέρβοι της Βοσνίας διαβεβαιώνουν το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ ότι θα συνεργαστούν πλήρως μαζί του για να παραπεμφθούν ενώπιόν του ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

1997: Στη Βουλγαρία, η Κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των ΗΠΑ να καταστραφούν οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς.

1999: Η ΝΑΣΑ δίνει εντολή στο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο "Λούναρ Προσπέκτορ" να συντριβεί στη σελήνη, βάζοντας τέλος στην αποστολή του να ανακαλύψει παγωμένο νερό στην επιφάνειά της.


2001: Πεθαίνει ο Γιάννης Σπάρτακος, πιανίστας και συνθέτης ελαφράς μουσικής, από τους πρωτοπόρους της τζαζ στη χώρα μας. Μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι Θα σε πάρω να φύγουμε, που ως Greek Bolero έγινε παγκόσμιο σουξέ από την ορχήστρα του Ξαβιέ Κούγκατ. (Γεν. 7/1/1914)

2004: 15 νεκροί και 112 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός ισχυρής έκρηξης σε αγωγό φυσικού αερίου, στη βιομηχανική ζώνη Γκίσλενγκιεν, στο νότιο Βέλγιο.



2006: Λόγω της κακής του υγείας ο Φιντέλ Κάστρο παραδίδει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ.

2007: Η επιχείρηση Μπάνερ, η μακροβιότερη στην ιστορία του βρετανικού στρατού τελειώνει. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αφορούσε την παρουσία Άγγλων στρατιωτών στη Βόρειο Ιρλανδία.

2009: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο μεγάλος Άγγλος προπονητής Σερ Μπόμπι Ρόμπσον.



2012: Ο Μάικλ Φελπς σπάει το ρεκόρ το 1964 με την Λαρίσα Latynina για τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου