31.7.16

Μαλλωτά - Εκδηλώσεις τιμής για τον μεγάλο ευεργέτη, Βασίλειο Χρονόπουλο


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλωτών Μεγαλόπολης σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, θέλει να εκπληρώσει, έστω και καθυστερημένα, το χρέος όλων των κατοίκων των Μαλλωτών προς τον Μέγα Ευεργέτη του χωριού Βασίλειο Χρονόπουλο και να εφαρμοστεί απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαλλωτών του 1979 ονομάζοντας την Πλατεία των Μαλλωτών σε «ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ».

Η τελετή ονομασίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 31-7-2016 και ώρα 10.00 π.μ., μετά τη Θεία Λειτουργία, στην Πλατεία του χωριού.

Λίγα λόγια για τον Βασίλειο Χρονόπουλο: Ο Καθηγητής Βασίλειος Χρονόπουλος γεννήθηκε το 1903 στα Μαλλωτά Μεγαλόπολης. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Φυσικομαθηματικών στην Αθήνα, δεν έλειψε όμως ποτέ από το χωριό του αγωνιζόμενος για όλη του τη ζωή ώστε να προσφέρει στη γενέτειρά του. Υπήρξε ο πρωτεργάτης το 1951 της κατασκευής δεξαμενής, δικτύου ύδρευσης και βρύσης σε κάθε γειτονιά του χωριού ενώ το 1952 ιδρύει το Σύλλογο της Αθήνας και αναλαμβάνει πρώτος Πρόεδρός του. Ο δρόμος προς τη Μεγαλόπολη κατασκευάζεται το 1953 και την ίδια χρονιά διαμορφώνεται η Πλατεία του χωριού με φύτευση πλατανιών και τοποθέτηση 12 παγκακιών. Το 1955 πήρε σειρά η κατασκευή νέου ιδιόκτητου σχολείου. Αγοράστηκε το οικόπεδο, δεντροφυτεύτηκε από τα παιδιά και το 1959 κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στους μαθητές. Το 1954 και το 1955 στην πολιτιστική ζωή του χωριού εντάχθηκαν οι δύο Μαλλωτιάδες, που περιλάμβαναν αγωνίσματα λιθοβολίας, δρόμου 500 μ., σκυταλοδρομία 7Χ1000 μ. με αφετηρία το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης και τερματισμό τα Μαλλωτά. Όλα έγιναν με τη δική του φροντίδα. Απεβίωσε το 1995. 


Πηγή: kalimera-arkadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου