6.12.16

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ: Χελώνα, ένας ήσυχος σύντροφος


Αν ψάχνετε για ένα νέο κατοικίδιο ζωάκι συντροφιάς και έχετε αποφασίσει ότι μια νεροχελώνα θα μπορούσε να είναι το κατάλληλο για σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ένας ήσυχος σύντροφος, αλλά χρειάζεται προσοχή. Είναι διασκεδαστικό να βλέπει κανείς μια χελώνα να βουτά μέσα σε ένα ενυδρείο ή απλά να κάθεται σε ένα ζεστό και άνετο βράχο. 

Σίγουρα μια μικρή χελώνα δεν θα μεγαλώσει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι βέβαιο ότι θα μεγαλώσει πιο γρήγορα από ότι θα φαντάζεστε. Γι’ αυτό μην αγοράσετε μικρό ενυδρείο. Ένα μωρό-χελώνα για παράδειγμα, μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει το μέγεθος του κατά το πρώτο έτος και να μεγαλώσει περίπου το μισό του μήκους του κατά το δεύτερο. 

Οι χελώνες χρειάζονται την υπεριώδη Α και Β ακτινοβολία για να επιβιώσουν. Μην κλείνετε τη δεξαμενή της χελώνα σας με γυάλινο καπάκι. Οι ακτίνες UV παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της βιταμίνης D3, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και το μεταβολισμό του ασβεστίου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μετάλλων. Η έλλειψη αυτή μπορεί να προκαλέσει καχεκτική ανάπτυξη του κελύφους, διαταραχές των οστών, και γενικά να συντομεύσει τη διάρκεια ζωής της χελώνας σας. 

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε φίλτρο στο ενυδρείο και να το καθαρίζετε συχνά. Καλό είναι να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μια φορά τον χρόνο, καθώς τα ερπετά μπορεί να μεταδώσουν σαλμονέλα. Μην αφήνετε ποτέ τη χελώνα σας μαζί με άλλα κατοικίδια ζώα χωρίς είστε παρών. Μπορεί ένας σκύλος ή μια γάτα να φιλικοί μαζί με το νέο φίλο τους, ωστόσο από ένστικτο και μόνο μπορεί να την δαγκώσουν. Μην παραταΐζετε τη χελώνα σας. Το υπερβολικό τάισμα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως τη λιπώδη νόσο του ήπατος και παχυσαρκία. Μην αφήσετε τη χελώνα σας στη φύση, οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι ελάχιστες.

Συμβουλή
Όπως και με οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο ζώο, η φροντίδα για μια χελώνα απαιτεί αρκετή έρευνα. Υπάρχουν πολλές πηγές που θα σας πληροφορήσουν σχετικά με αυτά που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε στη χελώνα σας.
Οι χελώνες βρίσκονται στη Γη για περισσότερα από 60 εκατομμύρια χρόνια. Αξίζουν τον σεβασμό και την προσοχή μας.


ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου