9.10.16

Σαν σήμερα... στη μουσική


1940: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός John Lennon (John Winston Lennon 1940-1980) γεννήθηκε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Μαζί με τον Paul McCartney υπήρξαν ιδρυτικά μέλη του Βρετανικού συγκροτήματος The Quarrymen που αργότερα μετονομάστηκαν σε The Beatles. Μετά την αποχώρηση του το Σεπτέμβριο του 1969 ακολούθησε σόλο καριέρα έχοντας μαζί την σύντροφό του Yoko Ono, με την ονομασία John Lennon/Plastic Ono Band. Οι πωλήσεις των The Beatles ξεπερνούν σήμερα τα εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια αντίτυπα και της σόλο δισκογραφίας του τα δεκατέσσερα εκατομμύρια. Το όνομα του γράφτηκε στο Songwriters Hall of Fame το 1987 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994. Το τραγούδι του "Imagine" βρίσκεται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame "The 500 Songs that Shaped Rock and Roll". Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

1961: Στην πρώτη θέση του Billboard βρίσκεται ο Ray Charles με το τραγούδι του "Hit The Road Jack". Είναι το δεύτερο No 1 του τραγουδοποιού και θα παραμείνει στην κορυφή για δύο εβδομάδες.


1964: Οι The Rolling Stones ακυρώνουν την προγραμματισμένη περιοδεία τους στη Νότια Αφρική ύστερα από το καλλιτεχνικό εμπάργκο που κήρυξε το σωματείο Βρετανών Μουσικών κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

1969: Η Βρετανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσικός P.J. Harvey (Polly Jean Harvey) γεννήθηκε στο Μπριντπορτ του Ντόρσετ της Αγγλίας. Υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων Automatic Dlamini (1987-1991) και PJ Harvey Trio (1991-1993). Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο της σόλο άλμπουμ με τίτλο "To Bring You My Love". Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή της: "Down by the Water", "Henry Lee" (με τους Nick Cave and the Bad Seeds), "This Is Love", "When Under Ether" κ.α. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Tricky, Thom Yorke κ.α.

1975: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Sean Lennon (Sean Taro Ono Lennon), γιός των John Lennon και Yoko Ono γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη την ημέρα των τριακοστών πέμπτων γενεθλίων του πατέρα του. Από την ηλικία των πέντε ετών συμμετείχε στα άλμπουμ των γονιών του. Στα δεκαέξι του χρόνια έγραψε μαζί με τον Lenny Kravitz το τραγούδι "All I Ever Wanted" για το άλμπουμ του Kravitz "Mama Said". Από το 1998 μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει τρία σόλο στούντιο άλμπουμ και έχει γράψει σενάρια για αρκετές ανεξάρτητες ταινίες.

1978: Ο μεγάλος Βέλγος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συνθέτης Jacques Brel (Jacques Romain Georges Brel 1929-1978) απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών στο Bobigny της Γαλλίας μετά από χρόνια μάχη με την ασθένεια του καρκίνου. Έκανε μεγάλη επιτυχία στην χώρα του αλλά και στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του '50, τη δεκαετία του '60 και αρχές '70. Πολλά τραγούδια του μεταφράστηκαν στα Αγγλικά και ερμηνεύτηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Ray Charles, Nina Simone, Frank Sinatra, David Bowie, Joan Baez, Shirley Bassey, Leonard Cohen, Céline Dion, Marianne Faithfull, Tom Jones, Cyndi Lauper, Nana Mouskouri, Nirvana, Edith Piaf, Dusty Springfield, Sting κ.α. Μεγάλες επιτυχίες του τα τραγούδια "Ne me quitte pas" ("If You Go Away"), "Amsterdam" κ.α.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου