16.10.16

Σαν σήμερα... στη μουσική


1903 Ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της delta blues σκηνής Big Joe Williams (Joseph Lee Williams 1903-1982) γεννήθηκε στο Κρόφορντ του Μισισίπι. Το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame το 1992. Δημοφιλή τραγούδια του: "Baby Please Don't Go", "Crawlin' King Snake", "Peach Orchard Mama" κ.α.

1962: Ο μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των Red Hot Chili Peppers, Flea (Michael Peter Balzary) γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Εκτός του συγκροτήματος έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως Alanis Morissette, Ziggy Marley, Slash, Damon Albarn, Bryan Ferry και Thom Yorke. Έχει εργαστεί περιστασιακά σαν ηθοποιός σε ταινίες όπως: "Back to the Future Part II" (1989), "My Own Private Idaho" (1991), "The Big Lebowski" (1998) κ.α.

1965: Για δεύτερη εβδομάδα στην πρώτη θέση του Billboard βρίσκονται οι The Beatles και το τραγούδι "Yesterday". Το πιο διασκευασμένο τραγούδι όλων των εποχών είναι μέρος του άλμπουμ "Help!" που κυκλοφόρησε στις 6 Αυγούστου του 1965. Το 1997 το τραγούδι τιμήθηκε με τον τίτλο Grammy Hall of Fame.

1972: Με δήλωσή τους στον Τύπο οι Creedance Clearwater Revival ανακοινώνουν την διάλυση τους. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1967 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίες '60 και '70 με τραγούδια όπως "Bad Moon Rising", "Have You Ever Seen the Rain?", "I Heard It Through the Grapevine" (Norman Whitfield, Barrett Strong), "Who'll Stop the Rain" κ.α. Τα μέλη των CCR ήταν ο John Fogerty, βασικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ο αδερφός του Tom Fogerty στις κιθάρες, ο μπασίστας Stu Cook και ο ντράμερ Doug Clifford. Στην πεντάχρονη καριέρα τους κυκλοφόρησαν επτά στούντιο άλμπουμ, μεταξύ αυτών τα "Bayou Country" και "Green River". Τα ονόματα των μελών του συγκροτήματος γράφτηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 1993. Οι πωλήσεις των άλμπουμ τους ξεπερνούν τα εικοσιπέντε εκατομμύρια αντίτυπα.


1990: Ο Αμερικανός jazz ντράμερ Art Blakey (Arthur Blakey 1919-1990) απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών στη Νέα Υόρκη από την ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστός και ως Abdullah Ibn Buhaina. Μαζί με τους Kenny Clarke και Max Roach δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε "bebop style of drumming". Ήταν ιδρυτής της θρυλικής μπάντας Art Blakey and the Jazz Messengers.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου