7.10.16

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου


1571: Ο χριστιανικός στόλος του Δον Ζουάν καταστρέφει στη Ναύπακτο τον τουρκικό του Σελίμ Β', σταματώντας οριστικά την οθωμανική επέκταση προς τη Δύση. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας πέφτει νεκρός ο ναύαρχος των τουρκικών δυνάμεων Αλί Πασά.

1776: Ο διάδοχος του ρωσικού θρόνου Παύλος παντρεύεται τη Σοφία Μαρία Δωροθέα του Βίτεμπουργκ.


1820: Η Φιλική Εταιρεία, σε σύσκεψη στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας και με πρωτοβουλία του Παπαφλέσσα, αποφασίζει να επισπευσθεί η έναρξη της Επαναστάσεως και η κάθοδος του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.


1825: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, προδρόμου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Διευθυντής της ο Θεόκλητος Φαρμακίδης.


1828:  Το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα στην Ελλάδα, υπό τον αντιστράτηγο Μαιζών, ελευθερώνει την Πάτρα από τους Τούρκους.


1831: Καταδικάζεται σε θάνατο στο Ναύπλιο ο δολοφόνος του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιος Μαυρομιχάλης. Πρόεδρος του δικαστηρίου είναι ο στρατηγός Τσώκρης.


1833: Με διάταγμα της Αντιβασιλείας αποφασίζεται η διάλυση των μοναστηριών, που έχουν λιγότερους από έξι μοναχούς...

1835: Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Ντρεζέκε, ο οποίος άνηκε στη «Νέα Γερμανική Σχολή» και ήταν θαυμαστής του Λιστ και του Βάγκνερ.

1840: Ο Βίλχεμ Β' γίνεται βασιλιάς της Ολλανδίας.

1841: Γεννιέται ο βασιλιάς Νικόλαος Α' του Μαυροβουνίου.

1849: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής, Τζέιμς Γουίτκομπ Ρίλι.


1849: Πεθαίνει ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής.


1861: Γεννιέται στο Λονδίνο ο Γρηγόριος Εμπεδοκλής, Έλληνας τραπεζίτης, ιδρυτής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος. 

1879: Η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία υπογράφουν συνθήκη για αμοιβαία στρατιωτική στήριξη σε περίπτωση, που μια από τις δυο δεχθεί επίθεση από εξωτερικό εχθρό.


1885: Γεννιέται ο Δανός φυσικός, Νιλς Μπορ, που με τις μελέτες του βοήθησε ιδιαίτερα στην κατανόηση της δομής του ατόμου και στη κβαντομηχανική.

1886: Η Ισπανία καταργεί τη δουλεία στην Κούβα.

1894: Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας, Όλιβερ Γουέντελ Χολμς.

1900: Γεννιέται ο Χάινρικ Χίμλερ. Υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Χίτλερ.

1900: Χχρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον αθλητισμό ο όρος "orienteering" (προσανατολισμός) για να περιγράψει τον αγώνα "δρόμου" που σχετίζεται με αναζήτηση "χαμένου θησαυρού" με μόνα εφόδια έναν χάρτη και μια πυξίδα.

1901: Τραυματίζεται σοβαρά από ανατροπή της άμαξάς του, ο πρώην πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης.


1903: Ο αρχιτέκτονας φυσικομαθηματικός Σάμιουελ Πίερποντ Λάνκγλεϊ (1834 – 1906) ξεκίνησε τις έρευνές του στην αεροδυναμική. Έφτιαξε ένα αεροπλάνο με μηχανή, μια ειδική εξέδρα εκτόξευσης κι έναν καταπέλτη. Θα το οδηγούσε ο ίδιος. Το πείραμα εκτελέστηκε στις 7 Οκτωβρίου 1903. Η εκτόξευση ήταν αποτυχημένη. Το αεροπλάνο του Λάνγκλεϊ, ο «Αεροδρόμος», όπως το είχε βαφτίσει, έπεσε σ’ ένα ποτάμι. Το ανέσυρε, το επισκεύασε και δοκίμασε πάλι δυο μήνες αργότερα. Απέτυχε γι’ άλλη μια φορά. Είχε έρθει η σειρά των αδερφών Ράιτ να δοκιμάσουν. Το αεροπλάνο τους έμελλε να απογειωθεί στις 17 του επόμενου Δεκέμβρη.

1908: Η Κρήτη επαναστατεί ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία και στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

1910: Εξεγείρονται οι Έλληνες φοιτητές κατά της γενόμενης εκκαθάρισης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, ενώ τα μαθήματα διακόπτονται προσωρινά.

1911: Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός, Βον Μονρό.

1913: Ο ιδρυτής της Ford Motor Company παρουσιάζει τη μέθοδο αυτόματης συναρμολόγησης, που μείωσε το κόστος δημιουργίας των αυτοκινήτων.

1916: Το πιο βαρύ σκορ στην ιστορία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Το Georgia Tech συντρίβει το Cumberland College of Lebanon 222-0.


1919: Ιδρύεται η KLM, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ολλανδίας, η πιο παλιά αεροπορική εταιρία του κόσμου.



1924: Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ανατίθεται στον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, λύθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας, μετά τη συμφωνία με την ΟΥΛΕΝ και την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα. Επίσης, συνήφθη το πρώτο προσφυγικό δάνειο.


1927: Γεννιέται ο Ρόναλντ Ντέιβιντ Λέινγκ, σκοτσέζος ψυχίατρος, γνωστός για τις εναλλακτικές μεθόδους που εφάρμοσε στην καταπολέμηση της σχιζοφρένειας. (Θαν. 23/8/1989)

1928: Στέφεται βασιλιάς της Αιθιοπίας, τότε Αβησσυνίας, ο Χαϊλέ Σελασιέ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ρασταφάρι Μακόνεν.

1931: Γεννιέται ο Ντέσμοντ Τούτου, Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί Απαρχάιντ. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1982.

1932: Συγκινητικές είναι οι εισφορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Χαλκιδικής

1935: Η Κοινωνία των Εθνών κρίνει ότι η Ιταλία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο με την Αιθιοπία και αποφασίζει να της επιβάλει κυρώσεις.

1939: Γεννιέται ο Βρετανός χημικός Χάρολντ Κρότο.


1940: Ναζιστικά στρατεύματα εισβάλουν στη Ρουμανία.

1942: Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ μετά το τέλος του πολέμου θα μετάσχουν στις έρευνες για τις φρικαλεότητες, που διεπράχθησαν.

1943: Η Ιαπωνία εκτελεί 100 Αμερικανούς κρατούμενους στο νησί Γουέικ.

1944: Γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Δαδινόπουλος.

1944: Ο στρατάρχης Ρόμελ, ο οποίος διοικούσε τις γερμανικές δυνάμεις στην Αφρική (Africa Corp), διατάσσεται από τον Χίτλερ να επιστρέψει στο Βερολίνο.


1949: Δημιουργείται στη ρωσική ζώνη κατοχής της Γερμανίας η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ως Ανατολική Γερμανία. Ο Βίλχελμ Πικ γίνεται πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους, ενώ ο Ότο Γκρέτβολ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.


1949: Αρχίζουν στην Ελλάδα οι έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου και ουρανίου.


1950: Πεθαίνει ο Γουίλις Χάβιλαντ Κάριερ, αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του κλιματισμού (Air Condition). (Γεν. 26/11/1876)

1950: Τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλουν στην Κορέα.


1952: Γεννιέται ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.


1955: Γεννιέται ο παγκοσμίου φήμης Κινεζοαμερικανός τσελίστας Γιο Γιο Μα.


1955: Ο Άλαν Γκίνζμπεργκ διαβάζει το ποίημά του «Το Ουρλιαχτό» σε βραδιά ποίησης στο Σαν Φρανσίσκο. Το ποίημα γνωρίζει αμέσως μεγάλη επιτυχία, κάνοντας γνωστό στο ευρύ κοινό το κίνημα των μπίτνικς.

1957: Μια φωτιά στον αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου στο Γουιντασκέιλ βόρεια του Λίβερπουλ τη Αγγλίας προκαλεί τη διαρροή ραδιενέργειας, η οποία θα θεωρηθεί αργότερα υπεύθυνη για 39 θανάτους από καρκίνο.

1958: Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ισκαντέρ Μίρτζα υποστηριζόμενος από τον στρατηγό Αγιούμπ Κανάμπ καταλύει το Σύνταγμα της χώρας, επιβάλλει στρατιωτικό νόμο και ακυρώνει τις εκλογές, που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου.

1959: Mετά από μακρά περίοδο αντιδικίας μεταξύ του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του αντιστράτηγου Γεώργιου Γρίβα- Διγενή, οι δύο άντρες συναντώνται στη Ρόδο, όπου υπογράφουν ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας.

1959: Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης φωτογραφίζεται για πρώτη φορά, μέσω του σοβιετικού δορυφόρου «Ορμπίτνικ 1».

1961: Το "Φως" δημοσιεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στατιστικά μπάσκετ (πόντους & ριμπάουντ). Τη στήλη επιμελείται ο Θεόδωρος Μπαλφούσιας και στην πρώτη ευκαιρία ο "Πατριάρχης" του ελληνικού μπάσκετ Φαίδων Ματθαίου σχολιάζει: "ενάμισι ριμπάουντ ισοδυναμεί με ένα καλάθι".

1963: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι υπογράφει τη συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών.

1967: Πεθαίνει ο Γρηγόρης Ασίκης, τραγουδοποιός του ρεμπέτικου και δεξιοτέχνης στο ούτι. Γνώρισε επιτυχία στα χρόνια του μεσοπολέμου.

1967: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ Τόνι Μπράξτον.


1968: Γεννιέται στο Wellingborough της Αγγλίας ο τραγουδιστής και συνιδρυτής των Radiohead, Thom Yorke (Thomas Edward Yorke).


1969: Αποκαλύπτεται στα Ιλίσια ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1971: Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στο Τελ Αβίβ σε 21 Αμερικανούς μαύρους Εβραίους.

1972: Εγκαινιάζεται στις Θερμοπύλες ο δεύτερος δορυφορικός σταθμός εδάφους.

1973: Νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακάριου στην Κύπρο, με παγίδευση του δρόμου από τον οποίο θα διερχόταν το αυτοκίνητό του. Σώθηκε λόγω πρόωρης έκρηξης.

1973: Γεννιέται ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Ντίνα.


1974: Γεννιέται η Ρένα Δούρου, ελληνίδα πολιτικός (ΣΥΡΙΖΑ).


1976: Γεννιέται ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που πέρασε και από τον ΠΑΟ, Ζιλμπέρτο Σίλβα.

1977: Η Σοβιετική Ένωση υιοθετεί το τέταρτο και τελικό της Σύνταγμα.


1979: Αεροπλάνο DC-8 της Swissair, που εκτελεί το δρομολόγιο Ζυρίχη - Πεκίνο, βγαίνει εκτός αεροδιαδρόμου, κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και παίρνει φωτιά. Από τους 156 επιβάτες οι 14 σκοτώνονται.

1979: Γεννιέται η Ρουμάνα γυμνάστρια και χρυσή Ολυμπιονίκης, Σιμόνα Αμανάρ.


1981: Ο Χόσνι Μουμπάρακ ορίζεται 4ος πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, προέδρου Ανουάρ Σαντάτ. Ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2011, όταν ανετράπη μετά από λαϊκό κίνημα.

1981: Πεθαίνει ο Ελβετός μυθιστοριογράφος ελληνικής καταγωγής, Άλμπερτ Κοέν.

1984: Στη Νότια Αφρική, η κυβέρνηση του Απαρτχάιντ χρησιμοποιεί στρατό για να αντιμετωπίσει το κύμα των αναταραχών.

1985: Η Λινέτ Γούντγουορντ, αρχηγός της ομάδας μπάσκετ της Αμερικής που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, γίνεται η πρώτη γυναίκα μέλος της ομάδας μπάσκετ Harlem Globetrotters.


1985: Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ξεκινούν την κατάληψη του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, «Ακίλε Λάουρο».

1989: Την ώρα που γιορτάζονται τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ανατολικής Γερμανίας, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της ηγεσίας της χώρας.

1990: Λήγει το 31ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το πρώτο βραβείο να πηγαίνει στην ταινία του Σταύρου Τσιώλη "Έρωτας στη Χουρμαδιά".

1991: Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παγκράτι τον αναπληρωτή ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας Τσετίν Γκόργκου.

1992: Καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Περού ο αρχηγός της παράνομης οργάνωσης "Φωτεινό Μονοπάτι".

1992: Πεθαίνει ο Τούρκος Τεβφίκ Εσένκ, ο τελευταίος άνθρωπος που μιλούσε τη γλώσσα, Ουμπίκ.

1993: Κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας η Αφροαμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον.

1994: Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες πυρηνική της δοκιμή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις, των άλλων μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας.

1995: Στο Μπανγκλαντές, πάνω από 300 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις ασθένειες.

1997: Παραδίδονται οι μετοχές της ΑΕΚ στην πολυεθνική εταιρεία ENIC έναντι 2.67 δις. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 22/5/95 και κατέληξαν στην υπογραφή των συμβολαίων δυο χρόνια μετά, στις 26/9/97. Την τελευταία δεκαετία η ΑΕΚ έχει αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς αρκετές φορές. Στις 13/6/1988 ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, ιδιοκτήτης της "Ζήτα Ελλάς", μεταβιβάζει το πακέτο των μετοχών του στον Στράτο Γιδόπουλο. Το 1991 αναλαμβάνουν οι Γιάννης Καρράς, Γιάννης Μελισσανίδης ενώ τέσσερα χρόνια μετά το 1995 ο Μιχάλης Τροχανάς. Στις 13/10 ο γιατρός Λάκης Νικολάου αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ μετά την αγορά της ομάδας από την ENIC.

1998: Δύο νεαροί χτυπούν και δένουν πάνω σε έναν φράχτη τον Μάθιου Σέπαρντ επειδή ήταν γκέι. Ο 21χρονος θα πεθάνει τέσσερις μέρες μετά.


1999: Πεθαίνει ο Δημήτρης Τσαφέντας, ελληνικής καταγωγής νοτιοαφρικανός, που το 1966 δολοφόνησε τον πρωθυπουργό του απαρτχάιντ Χέντρικ Φέρβερντ, επειδή οι αρχές του απαγόρευσαν να παντρευτεί μία μαύρη. (Γεν. 14/1/1918)

2000: Η Γερμανία παίρνει μια ιστορική νίκη (0-1) επί της Αγγλίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 στον τελευταίο αγώνα που διεξάγεται στο Wembley. Μετά από 77 χρόνια, το ιστορικό γήπεδο θα κατεδαφιστεί και θα ξαναχτιστεί από την αρχή. Απογοητευμένος μετά τον αγώνα, ο προπονητής Κέβιν Κίγκαν παραιτείται.

2001: Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκινούν να βομβαρδίζουν στόχους στο Αφγανιστάν μετά την άρνηση των Ταλιμπάν να στραφούν εναντίον του υπόπτου για τρομοκρατικές ενέργειες Οσάμα μπιν Λάντεν.


2004: Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, διαψεύδει τη διατύπωση που δημοσιεύματα αποδίδουν στον Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός στη διάρκεια γεύματος προς τους βουλευτές του κόμματός του φέρεται να είπε ότι «δεν θα επιτρέψει σε πέντε νταβαντζήδες να κυβερνήσουν τη χώρα».

2006: Αυτοκτονεί σε ηλικία 21 ετών ο Ισπανός ποδηλάτης Γιουλέν Γκοϊκοετσέα.


2013: Πεθαίνει στα 71 του χρόνια ο Γιώργος Αμερικάνος, ο θρύλος της ΑΕΚ και του ελληνικού μπάσκετ.


2013: Πεθαίνει ο Πατρίς Σερό, Γάλλος σκηνοθέτης του θεάτρου, του κινηματογράφου και της όπερας, ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους δημιουργούς των τελευταίων σαράντα ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου