Το 2017, ιπτάμενα "ταξί" που θα τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια, θα πετούν πάνω από τον Σηκουάνα στο Παρίσι ενώ αναμένεται να συμβάλουν καταλυτικά και στην αποσυμφόρηση κεντρικών οδών. Για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου, που μέχρι πρότινος φάνταζε αδύνατη, υπάρχουν 5 στάδια δοκιμών, τα οποία θα έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι την επόμενη άνοιξη!
Σχεδιασμένο από τον Αλαίν Θεμπάλ (ο εφευρέτης του υδροπτέρυγου) το "Sea Bubble" είναι ένα μικρομεσαίο όχημα μεταξύ αυτοκινήτου και σκάφους που θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν τις βόλτες τους, πάνω από το ποτάμι και τις κεντρικές αρτηρίες του Παρισιού.
Σύντομα θα είναι σε θέση να μεταφέρει μέχρι πέντε άτομα, διότι ακόμη βρίσκεται στο στάδιο του πρωτοτύπου. Θα διαθέτει υποβρύχια φτερά (που θ’ αγγίζουν την επιφάνεια του νερού όταν θα ίπταται) για να ωθούν τη δομή του 70 εκατοστά πάνω από τα κύματα, που θα δημιουργεί (κυματική ενέργεια), με την πίεση του νερού.
Τα ταξί θα είναι... αγκυροβολημένα σε αποβάθρες ενεργειακά αυτόνομες, δεδομένου ότι λειτουργούν μέσω ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών. Αρχικά, τα «αυτοκίνητα» θα εφοδιαστούν με ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα πτήσης.
Με αυτά, οι επισκέπτες υπολογίζεται ότι θα μπορούν να φτάνουν από τη μία άκρη του Παρισιού στην άλλη, σε μόλις 15 λεπτά! Δηλαδή πολύ νωρίτερα απ' ότι με το Μετρό!
Μέχρι στιγμής ο κ. Θεμπάλ όπως ανέφερε, έχει χρειαστεί για την τεχνολογία που αναπτύσσει με τους συνεργάτες του, ούτε λίγο ούτε πολύ κάτι παραπάνω από € 500.000 ($ 555.000) με υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της drone-maker Parrot SA, Partech Ventures και τη γαλλική κυβέρνηση (μέσω του ταμείου ΒΡΙ).
Tα SeaBubbles έχουν και την υποστήριξη της Δημάρχου του Παρισιού Anne Hidalgo, η οποία έχει δεσμευθεί να καταπολεμήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη (το δημοτικό συμβούλιο έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην μια πλευρά του Σηκουάνα).
Άλλος ένας γύρος χρηματοδότησης θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του Αυγούστου, για την ανάπτυξη της σχετικής υπηρεσίας εφαρμογής του δικτύου ηλεκτροδότησης και τη δημιουργία σταθμών υποδοχής γύρω από τον Σηκουάνα.
ΠΗΓΗ: Ζούγκλα
Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου