19.9.16

Επέτειος Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Τρίπολη


Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στην Τρίπολη η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας εορτάστηκε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας σε συνεργασία με την «Προσφυγική Ένωση Αρκαδίας - Περιοχής Φιλικών». 

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη και φροντίδα του Συλλόγου Φιλικών που πρωτοστάτησε στη δημιουργία και ύπαρξη του μεγαλύτερου μνημείου των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Ευρώπη, στον τόπο καταγωγής τους.

Στις 10:30 ετελέσθη επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Τρίπολης, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου εις μνήμην των νεκρών της γενοκτονίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία.

Έπειτα η πομπή μεταφέρθηκε στον χώρο του μνημείου πάνω στην Πλατεία Φιλικών όπου και έγινε η Επιμνημόσυνη Δέηση και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός από τον Δημοσιογράφο-Συγγραφέα-Ιστορικό Πάνο Καλουδά, που είναι πρόσφυγας και ο ίδιος.

Παρών και ο κ. Γιώργος Καραγιάννης, προσφορά του οποίου αποτελεί το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού. Ο κ. Καραγιάννης, γνωστός κινηματογραφικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ιδρυτής των ΚΑΠΑ studios, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη από πρόσφυγες γονείς.

Να αναφέρουμε ότι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού για τους πρόσφυγες της Σμύρνης έγιναν στις  27 Σεπτεμβρίου 2014. Το μνημείο αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους γονείς του Γιώργου Καραγιάννη αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μετά από τον διωγμό τους εγκαταστάθηκαν στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στον προσφυγικό συνοικισμό της περιοχής των Φιλικών.

Στη λαμπρή αυτή εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσιος Πελεγρίνης, o βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Ρουμελιώτης και Γιάννης Κατσίρης, ο πρόεδρος του δημοτικού συβουλίου Τρίπολης Τ. Κακλαμάνος, ο Νίκος Τσιαμούλος, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Περιοχής Φιλικών, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Σμυρνιώτης καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και ο Αναστάσιος Μουκάκης ο οποίος είναι ο τελευταίος εν ζωή που με τον μεστό του λόγο μίλησε για τον διωγμό του ίδιου και της οικογένειάς του από τη Μικρά Ασία αλλά και για τον τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα υποδέχθηκε τους πρόσφυγες.

Έφη Καστραντά








 












ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου