15.8.16

Χρυσός ο Πετρούνιας στο Ρίο


«Εγγλέζος» στο ραντεβού του με την ιστορία αποδείχθηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ρίο, γράφοντας ακόμη μία χρυσή σελίδα στα... κιτάπια του ελληνικού αθλητισμού.

O Έλληνας πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής θριάμβευσε στον τελικό των κρίκων κατά την 10η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο χρυσό της μετάλλιο στη διοργάνωση, μετά από αυτό της Κορακάκη στην σκοποβολή.

Το πρόγραμμα του Πετρούνια άγγιξε τo τέλειο, με αποτέλεσμα να πάρει 16.000 βαθμούς (είχε συντελεστή δυσκολίας 6,80 και βαθμολογήθηκε με 9,200 στην εκτέλεση).

Έτσι ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου και ανάγκασε άπαντες στο κλειστό γυμναστήριο του Ρίο να χορέψουν συρτάκι υπό τους ήχους του... Ζορμπά, παρά το γεγονός ότι ο Βραζιλιάνος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Αρτούρ Ζανέτι με 15,766 (6,70) αρκέστηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τον Ρώσο, Ντένις Αμπλιάζιν με 15,700β. (6,80),  που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Πετρούνιας: «Ναι, ρε φίλε, ναι, ρε Ελλάδα»
Με την αγαπημένη του φράση «Ναι ρε φίλε» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Λευτέρης Πετρούνιας, αμέσως μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου που κατέκτησε στους κρίκους των Ολυμπιακών Αγώνων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Μόνο που αυτή τη φορά πρόσθεσε και το «Ναι ρε Ελλάδα».

Για να τονίσει στη συνέχεια: «Έχουμε την ψυχή να πηγαίνουμε εκεί που μας αξίζει και να ακούμε τώρα τον Ζορμπά του Θεοδωράκη σε όλο το στάδιο. Θέλω να αφιερώσω αυτό το μετάλλιο στον πατέρα μου, που έχει "φύγει", στον προπονητή μου και στην Ελλάδα».

Αμέσως μετά είπε: «Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστικό. Έχω προετοιμαστεί καλά, δουλεύω με υπομονή και χρειάζεται και λίγη τύχη. Δεν είχαμε τραυματισμούς, κρατήσαμε καλά τις δυνάμεις μας».

Στη μικτή ζώνη αναφέρθηκε στον αγώνα, λέγοντας: «Είχα αγωνία, αλλά στο μυαλό μου είχα κλειδώσει μια Χ άσκηση, που εκτελέστηκε όπως την είχα σχεδιάσει, για έναν Χ βαθμό, που ήρθε. Μόλις είδα τον βαθμό, κατάλαβα ότι πλέον έχω πολλές πιθανότητες να νικήσω».

Και για την... επόμενη μέρα: «Θέλω να κάνω διακοπές και να ξεκινήσω πλέον τη νέα τετραετία για να κάνω το... repeat. Γιατί ένας μεγάλος αθλητής πρέπει να έχει διάρκεια».

Ενδεικτικό της σπουδαίας εμφάνισης που πραγματοποίησε ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι πως, πριν ανακοινωθεί ο βαθμός του Βραζιλιάνου Αρτούρ Ζανέτι, ο οποίος πήρε το ασημένιο, ο Τόμας Μπαχ είχε ήδη πλησιάσει τον Έλληνα πρωταθλητή και του έδινε συγχαρητήρια. Ο Πετρούνιας αποκάλυψε πως αυτό που του είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ ήταν: «Είδες, είναι όπως την ημέρα που έγινες ο πρώτος λαμπαδηδρόμος».


Η κατάταξη του τελικού:

1. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 16,000β. (6,80)

2. Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία) 15,766β. (6,80)

3. Ντένις Αμπλιάζιν (Ρωσία) 15,700β. (6,80)

4. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15,600β. (6,90)

5. Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία) 15,466β. (6,80)

6. Χάο Γιού (Κίνα) 15,400β. (7,00)

7. Ντανί Πινιεϊρό Ροντρίγκες (Γαλλία) 15,233β. (6,90)


8. Ντένις Χούσενς (Βέλγιο) 14,933β. (6,60)

Παράλληλα με το χρυσό μετάλλιο, ο 26χρονος γυμναστής πέτυχε άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα, που μόνο ο Ταμπάκος το είχε καταφέρει στην ιστορία των κρίκων. 

Πιο συγκεκριμένα κατέκτησε στη σειρά τον τίτλο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που ελάχιστοι Έλληνες αθλητές το έχουν καταφέρει σε όλα τα αθλήματα, όπως ο Κώστας Κεντέρης στον στίβο, ο Πύρρος Δήμας στην άρση βαρών και ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο. 


Το βιογραφικό του Λευτέρη Πετρούνια

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου 1990. Ξεκίνησε την καριέρα του στη γυμναστική σε μικρή ηλικία στον Πανιώνιο αλλά το 2005, στα 15 του χρόνια εγκατέλειψε προσωρινά το άθλημα και επέστρεψε σε αυτό το 2008.

2010

Στις 12 Σεπτεμβρίου κατέλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στη Γάνδη, ενώ δύο μήνες περίπου αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, κατέκτησε την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γκλασκώβη.

2011

Η χρονιά ξεκίνησε με τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στο Κότμπους στις 12 Μαρτίου. Στη συνέχεια ήρθε η τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 9 Απριλίου. Μετά το καλοκαίρι, ήρθαν οι πρωτιές σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα Ενόργανης Γυμναστικής. Αρχικά πήρε την πρώτη θέση στη Γάνδη στις 4 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια στο Μάριμπορ τερμάτισε πάλι πρώτος στις 24 Σεπτεμβρίου και έκλεισε τη χρονιά με την πρώτη θέση στην Οστράβα στις 3 Δεκεμβρίου.

2012

Με πρώτη θέση έκλεισε και το 2012, με τον Λευτέρη Πετρούνια να κερδίζει στο Challenge Cup στην Οστράβα στις 21 Νοεμβρίου. Νωρίτερα, είχε κερδίσει πρώτες θέσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups όλη τη χρονιά. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 27 Μαΐου κατέλαβε την πέμπτη θέση. Ο Πετρούνιας αναδείχθηκε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους.

2013

Ο Λευτέρης Πετρούνιας επανέλαβε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 20 Μαΐου, αλλά αυτή τη χρονιά αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups σε Λα Ρος, Γάνδη, Λιουμπλιάνα, Όσιγιεκ. O Πετρούνιας παρέλαβε επίσης έπαθλο του νικητή στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG για τους κρίκους, καθώς ήταν ο καλύτερος στο όργανό του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βάσει τον πόντων, που συγκέντρωσε στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και συγκεκριμένα με τις προηγούμενες πρωτιές, που είχε μέσα στη χρονιά.

2014

Το 2014 ξεκίνησε με μια δεύτερη θέση στο Challenge Cup του Κότμπους και μια τρίτη θέση στο Challenge Cup του Όσιγεκ. Στις 24 Ιουνίου, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Στις 25 Μαΐου, πήρε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην Σόφια της Βουλγαρίας. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νανίγκ της Κίνας κατέλαβε την έκτη θέση.

2015

Στις αρχές του 2015 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έδωσε το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια σε μία άσκηση στους κρίκους. Η άσκηση αυτή αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας Ε, δηλαδή 0,50 βαθμούς. Ο Λευτέρης Πετρούνιας εκτέλεσε τη συγκεκριμένη άσκηση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Στις 18 Απριλίου στο Μονπελιέ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής. Στις 20 Ιουνίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στο Μπακού. Στις 27 Σεπτεμβρίου κατέκτησε το χρυσό στο Γκράν Πρι του Σομπατέλι με 16.200 βαθμούς που αποτελεί και την κορυφαία επίδοση της καριέρας του. Στις 31 Οκτωβρίου κατέκτησε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής, στη Γλασκώβη με 15,800 βαθμούς. Η διάκριση του δίνει και το «εισιτήριο» της απευθείας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

2016

Στις 25 Μαρτίου του 2016 ο Λευτέρης Πετρούνιας με 15.875 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ. Έναν μήνα μετά, στις 21 Απριλίου 2016, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής, έγινε ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως από την πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, στην Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συνέχεια ο Πετρούνιας μεταλαμπάδευσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον δεύτερο Λαμπαδηδρόμο που είναι ο Βραζιλιάνος πρώην αθλητής του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο. Στις 29 Μαΐου 2016 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 32ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στη Βέρνη της Ελβετίας. Ήταν κορυφαίος όλων στον τελικό των κρίκων με 15.866 βαθμούς. 

Μάλιστα, ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος αθλητής την τελευταία 20ετία, που κατάφερε να κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο συγκεκριμένο όργανο, στον 6ο μεγάλο τελικό της καριέρας του, σε ισάριθμες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.








Τα μετάλλια της ελληνικής γυμναστικής σε Ολυμπιακούς Αγώνες:

Αναλυτικά:

1896 – ΑΘΗΝΑ

Χρυσό

1. Ιωάννης Μητρόπουλος Κρίκοι

2. Νικόλαος Ανδριακόπουλος Αναρρίχηση επί κάλω

Αργυρό

3. Θωμάς Ξενάκης Αναρρίχηση επί κάλω

4. Πανελλήνιος Γ.Σ. Δίζυγο ομαδικό

(Σπύρος Αθανασόπουλος, Νικόλαος Ανδριακόπουλος, Πέτρος Περσάκης, Θωμάς Ξενάκης)

Χάλκινο

5. Πέτρος Περσάκης Κρίκοι

6. Αριστόβουλος Πετμεζάς Μονόζυγο

7. Εθνικός Γ.Σ. Δίζυγο ομαδικό

(Ιωάννης Χρυσάφης, Ιωάννης Μητρόπουλος, Δημήτριος Λούνδρας, Φίλιππος Καρβελάς)

1996 – ΑΤΛΑΝΤΑ

Χρυσό

8. Ιωάννης Μελισσανίδης Ασκήσεις εδάφους

2000 – ΣΙΔΝΕΪ

Αργυρό

9. Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι

2004 – ΑΘΗΝΑ

Χρυσό

10. Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι

2012 - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ

Χρυσό


11. Λευτέρης Πετρούνιας Κρίκοι



ΠΗΓΗ: Ζούγκλα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου