7.8.16

Τα ανακηρυγμένα μνημεία της φύσης στο Ναύπλιο





Η ΕΛΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ

Πρόκειται για μία αιωνόβια ελιά μεγάλης ηλικίας με αξιόλογα μορφολογικά και αισθητικά χαρακτηριστικά και ιστορική αξία. Η ελιά αυτή του Ναυπλίου που ο κορμός της είναι τεραστίων διαστάσεων βρίσκεται στην πλατεία Παναγιάς στο Ναύπλιο όπου κατά την παράδοση μαρτύρησε ο πολιούχος της πόλης, Άγιος Αναστάσιος το 1655. 

Η εκκλησία της Παναγίας στο Ναύπλιο είναι συνδεδεμένη με το μαρτύριο του Ναυπλιώτη Νεομάρτυρα Αναστασίου, όπου οι Τούρκοι τον βασάνισαν για την πίστη του στο Χριστό, εκεί στην ελιά πού υπάρχει ακόμη στη βορινή είσοδο του ναού. Στην ίδια ελιά της Παναγίας δίδαξε ό μεγάλος ρήτορας και ιεροκήρυκας τού Ναυπλίου ο Κεφαλλονίτης Ηλίας Μηνιάτης. 

Η ελιά αυτή έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των συνολικά 51 διατηρητέων φυσικών μνημείων. Η θεσμοθέτηση αυτή βασίστηκε στον δασικό κώδικα ενώ στον κατάλογο του Εθνικού Κέντρου Βιότοπων- Υγροτόπων με τα μνημεία της φύσης περιλαμβάνονται μεμονωμένα δένδρα ή συστάδες δένδρων με ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική, αισθητική ή ιστορική και πολιτισμική αξία. 

Πάντως η αιωνόβια αυτή ελιά έχει καταφέρει να γλιτώσει τόσους αιώνες, μέσα από δύσκολες καταστάσεις και πολέμου, αλλά δυστυχώς σήμερα πολλοί νεοέλληνες δεν την σέβονται και ενίοτε ρίχνουν ακόμα και απορρίμματα.


Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για ένα τεράστιο αιωνόβιο πλατάνι στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος στο Ναύπλιο. Δέντρο πολλών αιώνων που συνδέεται με τη δράση του ήρωα του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κι άλλων ηρώων της πόλης. Προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες τη σκιά του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα δένδρο που χάνεται στην ιστορία της πόλης, στην πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας, εδώ στον πλάτανο αυτό μίλησε το 1826 ο Γεώργιος Γεννάδιος.

Μάλιστα κατά την Τουρκοκρατία η πλατεία που βρίσκεται ο πλάτανος τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση λεγόταν Πλατεία Πλατάνου και κάτω από τον πλάτανο συναθροίζονταν οι Δημογέροντες και συζητούσαν τα προβλήματα του Αγώνα. Το 1834 μετονομάστηκε σε πλατεία Λουδοβίκου προς τιμήν του βασιλιά της Βαυαρίας και πατέρα του Όθωνος, και το 1843, μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου (Ναυπλιακή επανάσταση), πήρε το σημερινό της όνομα.

Η Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου ήτανε πάντοτε το σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης, καθώς γύρω από αυτήν είχαν χτιστεί τα σημαντικότερα κτίρια κάθε εποχής και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πλατείες παγκοσμίως. Ο πλάτανος αυτός έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των συνολικά 51 διατηρητέων φυσικών μνημείων της Ελλάδος.


 Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Πρόκειται για τον Φοίνικα που τον φύτεψε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, όταν το Ναύπλιο ήταν η πρωτεύουσα της χώρας. Βρίσκεται στην πλατεία “Πέντε αδέλφια” της πόλης του Ναυπλίου, μέσα στον προαύλιο χώρο της έπαυλης Αμυμώνη. Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των συνολικά 51 διατηρητέων φυσικών μνημείων.

Η θεσμοθέτηση αυτή βασίστηκε στον δασικό κώδικα ενώ στον κατάλογο του Εθνικού Κέντρου Βιότοπων- Υγροτόπων με τα μνημεία της φύσης περιλαμβάνονται μεμονωμένα δένδρα ή συστάδες δένδρων με ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική, αισθητική ή ιστορική και πολιτισμική αξία. Το δένδρο αυτό την νύχτα της 13 Δεκεμβρίου το 2008 μετά από ένα δυνατό αέρα κόπηκε το πάνω μέρος και έπεσε με αποτέλεσμα ο ιστορικός φοίνικας να μείνει ο μισός. Αυτό ήταν ένα καίριο χτύπημα γιατί ο φοίνικας ήταν το ορόσημο της πόλης μας, θα μας πει ο αρχαιολόγος από το Ναύπλιο Μ. Αντωνιάδης .

Η αντίστροφη μέτρηση για τον φοίνικα ξεκίνησε το 1941 όταν τα γερμανικά Στούκας βομβάρδισαν το λιμάνι του Ναυπλίου με αποτέλεσμα κάποιο μεταλλικό αντικείμενο να καρφωθεί στον κορμό του.


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου