«Στην τριάδα των πόλεων Άργος – Κίος – Ναύπλιο γεννήθηκαν οι παππούδες και οι γονείς της Φαιδώρας, έζησαν λύπες, χαρές αλλά και η ίδια μονάχα ένα μέρος πασίχαρης εφηβείας και τώρα, το έτος 1993, ενήλικη πλέον ζει πάλι εδώ ένα αμφίβολο παρόν».
Η Κατερίνα Γλυκοφρύδη δεν έχει μόνο δεύτερη πατρίδα της την Αργολίδα, χάρη στον αδελφό της Πέτρο που ζει μόνιμα στη Νέα Κίο, αλλά την μνημονεύει σε πολλά της κείμενα, καταγράφει τις κρυφές ομορφιές της και τους ήχους της. «Εδώ», γράφει στις «Θυγατέρες της νύχτας», 2004, (εκδ. Περίπλους), «ξετυλίχτηκαν τραγωδίες που κλείνουν μέσα τους το μύθο αλλά και την πραγματικότητα, έρωτες, πάθη, φόνοι, φιλοδοξίες και ηρωισμοί κυκλοφόρησαν στα χρυσαφένια της παλάτια και στα ταπεινά σπιτικά που σήμερα μόνο τα ερείπια τους είναι στην επιφάνεια ή στη γης θαμμένα… και η ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα στη ζωή που συνεχίζει την αιώνια ροή της».
Η Κατερίνα Γλυκοφρύδη σπούδασε στην Ιταλία και στην Ελλάδα και δίδαξε Ιταλική γλώσσα για πάρα πολλά χρόνια. Η αγάπη της για την ιταλική θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τους επαγγελματικούς της προσανατολισμούς και ασχολίες. Η προσφορά της στις μεταφράσεις μεγάλων συγγραφέων είναι ανεκτίμητη. Μεταφράζει Λουίτζι Πιραντέλο (Γυμνή ζωή, Κινηματογραφιστής, Ο άνδρας της γυναίκας μου, Στο περιθώριο, κ.ά), Μαρία Φενόλιο (Το μεγάλο βιβλίο της μαγείας), Έλσα Μοράντε (Τα παιδιά σώζουν τον κόσμο), Ίλντε Μπουράτι (365 τρόποι να μιλήσεις για αγάπη), Γκράτσια Ντελέντα (Καλαμιές στον άνεμο), ενώ μεταφράσεις και κείμενα δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά έντυπα και στον τύπο: Νέα Σύνορα, Διαβάζω, Δέντρο, Περίπλους, Τομές, Αυγή, τα Νέα, Ριζοσπάστης.
Το 1973 ξεκινά το θαυμαστό ταξίδι της στον κόσμο της λογοτεχνίας. Όπως και κάθε νέος συγγραφέας αναζητά στην έγκυρη άποψη της ανάγνωσης ένα στήριγμα θάρρους για να συνεχίσει. Τις «Ιστορίες Σοτόβιτσε» που κυκλοφορούν το 1973 (Νέα Σκέψη), παίρνει στα χέρια του ο Στρατής Τσίρκας και της γράφει: «Μη ρωτάς κανένα… Έχεις μέσα σου τη λογοτεχνία. Είναι το μεγαλύτερο στήριγμα…». Η συνέχεια θα είναι μια εξαιρετικά πλούσια περιδιάβαση στον κόσμο των Γραμμάτων όπου η Κατερίνα Γλυκοφρύδη θα αφήσει τη δική της σφραγίδα. Θυμάμαι ακόμη, στα πρώτα σκαλιά της εφηβείας μου, ένα βιβλίο δώρο που μου έκανε ένας οικογενειακός φίλος στη γιορτή μου. Άνοιξα το περιτύλιγμα και διάβασα : Κατερίνας Γλυκοφρύδη, Μελήσσιπος. Ένας έφηβος στην χρυσή περίοδο του 5ου αιώνα π.Χ, στην καρδιά της Δημοκρατίας και της αποθέωσης της έννοιας του Πολίτη. Ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά έργα για εφήβους που έχουν καταγράψει τα Ελληνικά Γράμματα. Το ξαναβρήκα στη βιβλιοθήκη μου καθώς έγραφα τις γραμμές αυτές.
Πριν όμως ξεκινήσει το ταξίδι του ο Μελήσιππος, τα «Κλεμμένα χειρόγραφα» (1977, Κέδρος), ο «Χορός» (1979) και η «Πανωραία» (1983, Καστανιώτης), είχαν ήδη κάνει το δικό τους ταξίδι με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Το 1988 κυκλοφορεί το «Επόμενο θέρος» (Καστανιώτης) και η συνέχεια είναι συναρπαστική:
«Χρυσάνθεμα για μένα» (1992, Φιλιππότης), «Παραθερίστρια» (1995, Λιβάνης), «Θυγατέρες της νύχτας» (2004, Περίπλους), «Η πόλη των λόφων» (2008), «Καταφύγιο» (2010, Ψυχογιός), «Ιστορία της ξένης», «Χρυσή βελόνα» (2012, Κουκκίδα).
Μοιάζει ν’ ακούς τη συγγραφέα να σου διαβάζει η ίδια το κείμενό της περπατώντας δίπλα της στο Βάλτο εκεί όπου «ο δρόμος δίπλα στο ποτάμι έχει στις δύο του πλευρές σειρά δέντρων όπως: αγριοπιδιές, κυδωνιές, κυρίως όμως χοντρόκορμες λεύκες και ηλικιωμένους ευκάλυπτους. Η οικογένεια Απολλωνίδη και άλλοι περιπατητές κάνουν τον περίπατό τους κάτω από την ευεργετική σκιά τους και δίπλα στο ποτάμι που αχνίζει. Την άνοιξη πάλι, η γύρη αυτών των δέντρων, αφού περιπλανιέται στην ατμόσφαιρα, πηγαίνει μετά και χώνεται απ’ τ’ ανοιχτά παράθυρα μέσα στο σπίτι των παππούδων και βάφει κίτρινα όλα τα έπιπλα. Το δείλι όμως το φως της δύσης τα περνάει ένα χέρι χρώμα ροδαλό και μένει έτσι ως που το σκοταδάκι τα πλακώνει για τα καλά…» («Οι θυγατέρες της νύχτας»).
Η Κατερίνα Γλυκοφρύδη θα βρίσκεται σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016 από τις 21:00 στο περίπτερο της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας στην έκθεση βιβλίου στο Ναύπλιο για μια γνωριμία και συζήτηση με το βιβλιόφιλο κοινό.
Γ. ΚΟΝΔΗΣ
ΠΗΓΗ: Αργολικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου