25.8.16

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας στο χάνι του Κουλουρά


Η Τομεακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων στην εκδήλωση που διοργανώνει για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Αυγούστου στις 11:00 το πρωί στο χάνι του Κουλουρά (διασταύρωση Αγ. Ιωάννη – Πλάτανου)

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ, από την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) (1946 – 1949)

Τιμάμε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Τιμάμε τους μαχητές και τις μαχήτριες της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ

Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε δίκαιος, ηρωικός και μεγαλειώδης. Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών του. Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον εικοστό αιώνα.

Ο ΔΣΕ αναμετρήθηκε με την εγχώρια αστική τάξη, με το σύνολο των πολιτικών της δυνάμεων («δεξιών» και «κεντρώων»), με το κράτος τους και με τις συμμαχικές τους δυνάμεις, τα καπιταλιστικά κράτη της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. Δίχως τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική ενίσχυση των τελευταίων, η αστική τάξη στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει.

Είναι χρέος μας να διαδοθεί περισσότερο η ιστορική αλήθεια. Οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Κάθε εργάτης και εργάτρια, κάθε νέα και νέος, που αρχίζει τη ζωή μέσα στη ζούγκλα όπου κυριαρχεί το δίκιο του εκμεταλλευτή, πρέπει να μάθει και έχει κάθε συμφέρον να γνωρίσει αυτή την ιστορία.

Μπροστά στο δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση», το λαϊκό κίνημα επέλεξε το δεύτερο δρόμο. Το δίλημμα αυτό είναι επίκαιρο σήμερα και ο αγώνας του ΔΣΕ μας εμπνέει για να συνεχίσουμε με πίστη στο δίκιο μας, στο δίκιο της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, της πλειοψηφίας του λαού μας.

Ειδικά τιμάμε λαϊκούς αγωνιστές της περιοχής.
Τιμάμε τον Γιάννη Άρχοντα (Τασόγιαννη) επικεφαλής του ΕΑΜ στην Κυνουρία που είχε σημαντική συμβολή στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής (κατασκευή σχολείου, πόσιμο νερό, κτήματα που δεν είχαν μοιραστεί δόθηκαν για καλλιέργεια, κλπ) και την περίοδο του ΔΣΕ στις 22 Μάρτη 1949 δολοφονήθηκε από απόσπασμα χωροφυλακοχιτομάηδων. Επιδιώκουμε να φωτίσουμε και με αυτό τον τρόπο την ανωτερότητα και της διοικητικής – κυβερνητικής πλευράς της λαϊκής εξουσίας. Προβάλει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, το ότι οι λειτουργίες της λαϊκής εξουσίας έχουν ριζικά διαφορετικό περιεχόμενο από αυτές της αστικής εξουσίας, ακριβώς γιατί λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Για το Γιάννη Άρχοντα στις 10:30 της ίδιας μέρας θα γίνουν αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στο χώρο που δολοφονήθηκε στα Σιώματα.

Τιμάμε τον Σάγκα Γεωρ. Ιωάννη (Νικηταρά) από τα Δολιανά διοικητή λόχου του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στις 14 Δεκέμβρη 1947 σε μάχη με τους χωροφύλακες.

Τιμάμε τους εκτελεσμένους με αποφάσεις εκτάκτου στρατοδικείου που δεν υπέγραψαν «δήλωση μετάνοιας» και αντιμετώπισαν παλικαρίσια το εκτελεστικό απόσπασμα:
Ηλίας Κων. Αναγνωστάκος
Ιωάννης Βασ. Γιάνναρης
Ιωάννης Γρηγ. Γρηγορίου
Ευάγγελλος Παν. Ευαγγέλου
Καίτη Χαρ. Κόλια
Ηλίας Νικ. Σταθόπουλος ή Γεωργίτσης
Ιωάννης Τσαβλής (Μπαρουτόγιαννης)

Και τέλος τιμάμε τους μαχητές του ΔΣΕ από την Β. Κυνουρία που έδωσαν τη ζωή τους στην τρίχρονη εποποιία 1946 – 1949. Έχουμε κατάλογο 47 μαχητών και καλούμε τους απογόνους, τους συγγενείς αλλά και το λαό της περιοχής να έρθουν στην εκδήλωση για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και να μας βοηθήσουν να συμπληρώσουμε ή να διορθώσουμε αυτόν τον κατάλογο αλλά και να συμβάλλουν στην διάσωση πολύτιμων ντοκουμέντων και ιστορικών στοιχείων.

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας της Ε.Π. Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου με όλους τους παραπάνω λαϊκούς αγωνιστές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι στο χάνι του Κοπανίτσα 100 μ. πιο κάτω.

Όλοι λοιπόν την Κυριακή 28 Αυγούστου στις 11:00 το πρωί στο χάνι του Κουλουρά (διαστάυρωση Αγ. Ιωάννη – Πλάτανου).

Να ενημερώσουμε ότι έχει δρομολογηθεί λεωφορείο που αναχωρεί στις 08:30 από την Τρίπολη (πλ. Κολοκοτρώνη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου