27.7.16

"Οι Γερμανοί ξανάρχονται" στο Ναύπλιο...

Ο πολύς Αλέκος Σακελλάριος (μαζί με το Χρήστο Γιαννακόπουλο) υπογράφει μία πικρή, ειρωνική όσο και τολμηρή κωμωδία και ταυτόχρονα μία από τις κλασσικότερες του ελληνικού δραματολογίου.

Το έργο, πασίγνωστο από την κινηματογραφική του μεταφορά (1948) - με τον θαυμάσιο Βασίλη Λογοθετίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο - υπήρξε παράλληλα και μία μεγάλη θεατρική επιτυχία.

Από τότε μέχρι σήμερα όσες φορές το έργο αποδίδεται στο θεατρικό σανίδι, αποδεικνύει την νεότητά του, την φρεσκάδα του, την αρυτίδωτη και αφτιασίδωτη όψη του. Το έργο αντέχει σθεναρά όσο αντέχει και η αλήθεια.

Πριν καλά καλά απελευθερωθεί η χώρα από τη ναζιστική κατοχή, ενσκήπτει ο εμφύλιος πόλεμος, μία από τις τραγικότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας στον 20ο αιώνα. 

Ο Αλέκος Σακελλάριος αναλαμβάνει να φωτίσει αυτές τις άγριες συνθήκες και να τις αποδώσει μέσα στον μικρόκοσμο μιας γειτονιάς που πλήττεται από υπερβολές, ιδεολογήματα, ψευδαισθήσεις και διχασμούς. Ένας άνθρωπος απλός, ο Θόδωρος-φορέας της κοινής λογικής,της ηθικής, της εντιμότητας και της ομογνωμίας-αντιστέκεται και προτείνει την ομόνοια, την συνεργασία, την διαλαγή, την κοινή προσπάθεια για ένα ευνοικότερο μέλλον αλλά...φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Και, αρχίζει ο εφιάλτης. Στην κωμωδία ο εφιάλτης είναι κυριολεκτικός. Ο Θόδωρος βλέπει στον ύπνο του την επαναφορά της ναζιστικής κατοχής, την πείνα, τις εκτελέσεις, τον φόβο, τον θάνατο.

Γιατί όμως ο Σακελλάριος γράφει μία κωμωδία για να θίξει ένα τόσο σοβαρό ιστορικό θέμα; Εδώ αποδεικνύεται η ίδια η δύναμη της κωμωδίας ως θεατρικού εκφραστικού τρόπου.Το γέλιο και η ειρωνεία, το στοιχείο του κωμικού, είναι πιο αποδεκτό και πιο διδακτικό από το δράμα που αντανακλά την πραγματικότητα. Η κωμωδία διδάσκει, συνετίζει. Η κωμωδία πληγώνει αλλά και απελευθερώνει. 

Ο Σακελλάριος γνωρίζει την δύναμη της πικρής κωμωδίας όπως ο μεγάλος δάσκαλος Αριστοφάνης και χρησιμοποιεί τους κώδικές της για να πει αλήθειες που τσακίζουν κόκκαλα,αλλά που τελικά το γέλιο τις κάνει αποδεκτές.

«Οι γερμανοί ξανάρχονται», έργο λαμπερό, προφητικό, μοναδικό, προσαρμοσμένο σε επανερχόμενες πραγματικότητες κηρύσσει πράγματα απέναντι στα οποία οφείλουμε να είμαστε πάντοτε ευήκοοι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Σκηνοθεσία Ευανθία Στιβανάκη 

Χορογραφίες Διονυσία Δρόσου 

Μουσική επιμέλεια Εβίτα Δραγούνη 

Σκηνικά Ανδρέας Καρβουντζής 

Κοστούμια Ευτέρπη Αποστόλου Δημάκη

Ερμηνεύουν 

Θόδωρος : Πάνος Δημάκης 

Λευτέρης : Γιάννης Κατσάμπας 

Ζήσης : Γιάννης Παππάς 

Ξενοφών : Θεόδωρος Κολοβός 

Ουρανία : Αγγελική Πατσατζή 

Μαριγώ : Διαλεκτή Γλέζου 

Καίτη : Ισιδώρα Γλυκοφρύδη 

Χάρρυ : Γιώργος Γλέζος 

Σούλα : Κωνσταντίνα Γλέζου

Γιώργος : Αντρέας Νταρλαγιάννης 

Εκφωνήτρια : Ευτέρπη Αποστόλου Δημάκη

Γκεσταπίτης : Νίκος Γλέζος 

Γιατρός : Εβίτα Δραγούνη 

Τρελός : Γιάννης Κατσάμπας 

Νικολέτα : Αγγελική Πατσατζή

Έλλη : Ευτέρπη Αποστόλου Δημάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου