14.6.16

Προφήτης Ελισαίος


Προφήτης των Εβραίων, μαθητής και διάδοχος του προφήτη Ηλία. Η Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 14 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ελισαίος και Ελισαία.

Ο Ελισαίος (896-838 πΧ), με το έργο του ασχολήθηκε κυρίως με τους συμπατριώτες του, που παρεξέκλιναν από την πίστη στον ένα και μόνο Θεό και τους επανέφερε στον ίσιο δρόμο. Όταν ο προφήτης Ηλίας επιβιβάσθηκε σε πύρινο άρμα και ανελήφθη εις τους ουρανούς, άφησε τη μηλωτή του στον Ελισαίο, με την οποία αυτός διαχώρισε τα νερά του Ιορδάνη και στη συνέχεια έκανε κι άλλα θαύματα: γλύκανε τα νερά της Ιεριχούς, γέμισε με λάδι το δοχείο της χήρας, ανέστησε το γιο της Σουναμίτιδας και θεράπευσε τον λεπρό Νεμάν. Στο θάνατό του θρήνησε ο βασιλιάς Ιωάς και ο λαός του Ισραήλ.

Απολυτίκιο
Ως υποφήτην αληθή του Σωτήρος, και των εν νόμῳ παιδευτήν κα φωστήρα, τοις πόρρω σε εδήλωσεν ο τόκος σου σοφέ συ γαρ κληρωσάμενος, του Θεσβίτου την χάριν, θαύμασι διέπρεψας, και δυνάμεσι πλείσταις. Και νυν απαύστως φύλαττε ημάς, ω Ελισαίε, Προφήτα θεσπέσιε.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου