10.12.16

Μεγάλο Πολυμορφικό Αφιέρωμα Μπουάτ & Νέο κύμα - Live Αέναον - Μέρος 1ο


Όνειρα, επιθυμίες, διάθεση για ζωή βρήκαν την απόλυτη έκφρασή τους στις αίθουσες των "Μπουάτ" και ιδιαίτερα στην εποχή του «Νέου Κύματος»
Ο χώρος που κατατάσσονται αυτές οι μουσικές είναι ο ελαφρολαϊκός, καθώς συνιστά την επιτομή του ελαφρού με το έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τη γαλλική “Nouvelle Vague”, που αποτέλεσε τη νέα γενιά συνθετών του γαλλικού σινεμά την περίοδο του ’60.

Αυτή την φορά... σήμερα Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 10.30 το βράδυ, και λίγο πριν τις μεγάλες γιορτές που έρχονται, ανοίγουμε την αυλαία των Χριοστουγεννιάτικων μουσικών εκδηλώσεων στο ΑΕΝΑΟΝ, με μιά πολυμορφική βραδιά ερμηνείας και τρόπου παρουσίασης, απίστευτα ξεχωριστή και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

Μαζί με εσάς, θα προσπαθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε,να ξαναζωντανέψουμε το μουσικό-φωτιστικό και χωροταξικό μέρος της αίθουσας και της μουσικής σκηνής, με τις συνθήκες εκείνων των εποχών των Μπουάτ και του Νέου κύματος και...να γίνουμε περισσότερο ρομαντικοί...να σμίξουμε τις φωνές μας....να ενώσουμε τα καθίσματα μας..... να αρκεστούμε στο χαμηλό φως το κεριών...να δούμε και να ακούσουμε στο κινηματογραφικό πανί κάποιες ιστορικές φωνές της εποχής να μας τραγουδούν και να μας μιλούν γιά εκείνες τις εποχές που αρκετοί απο εμάς ίσως και να έχουμε ζήσει, και να μάθουμε όλη την ιστορία...απο την αρχή μέχρι και το τέλος!

Φυσικά ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή μας και το υλικό είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί σε ένα και μόνο μέρος. Συνεπώς τώρα θα έχουμε το 1ο μέρος του αφιερώματος και το 2ο θα ακολουθήσει σε εμβόλιμο χρόνο έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε τότε την παρουσίαση και καλό θα είναι όσοι μπορείτε να παρακολουθήσετε και τα δύο μέρη, έτσι ώστε στο τέλος να έχετε αποκομίσει μιά πλήρη εικόνα του θέματος.

Συνολικά και στα δύο μέρη θα μας απασχολήσει η περίοδος 16 χρόνων (1961-1977) και σε αυτό το πρώτο μέρος θα ερμηνευτούν 47 διαμαντάκια της εποχής και θα προβληθούν 18 video μικρής διάρκειας αλά μεγάλης σημασίας.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα του Νέου Κύματος είναι η απλότητα και η τρυφερότητα που απέπνεαν τόσο τα τραγούδια όσο και ο τρόπος με τον οποίο οι ερμηνευτές τα επικοινωνούσαν στο ευρύ κοινό. Η σκηνική παρουσία των τραγουδιστών τις περισσότερες φορές ήταν λιτή και απέριττη, καθώς οι ίδιοι συνοδεύονταν από μια κιθάρα ή ένα πιάνο μόνο. Αυτό ακριβώς το στοιχείο έκανε τις μπουάτ της Πλάκας, τον ιδανικό χώρο παρουσίασης της συγκεκριμένης μουσικής. Έτσι γεννήθηκε ένας νέος τρόπος διασκέδασης που βρήκε μεγάλη απήχηση στη νεολαία της εποχής.

Γραφικά στενά, σοκάκια, σπίτια χαμηλά, γειτονιές που μοσχοβολούν βασιλικό και ασβέστη, όπως πολύ όμορφα έγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης στο άσμα «Σαββατόβραδο», παιδιά που παίζουν στις αυλές είναι οι εικόνες που συνθέτουν το πορτραίτο του κέντρου της Αθήνας τη δεκαετία του ’60 οπότε και ανθίζει η μουσική αυτή που έρχεται να ολοκληρώσει την αρμονία και την κομψότητα της Πλάκας. Το καλοκαίρι οι μπουάτ μετατρέπονταν σε υπαίθριες και η Πλάκα έφτασε να αποτελεί μια μεγάλη μουσική σκηνή.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι μπουάτ βρέθηκαν κάτω από το άγρυπνο μάτι της δικτατορίας λόγω των απαγορευμένων τραγουδιών της εποχής. Ο Μιχάλης Βιολάρης κάποτε εξομολογήθηκε πως συχνά μετά το πέρας των προγραμματισμένων τραγουδιών, έμεναν λίγοι θαμώνες και όλοι μαζί, μια αγκαλιά «χάνονταν» στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Αυτή λοιπόν την φορά το "ΑΕΝΑΟΝ" αλλάζει ρούχα και μετατρέπεται σε μιά ζεστή και όμορφη μπουάτ της εποχής (σκηνικά-χωροταξικά-φωτιστικά..κ.λ.π) και όλοι εμείς πιστοί θαμώνες της, πρώτιστα θα ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ τραγούδια ...έτσι όπως έκαναν κάποτε σε εκείνους τους χώρους.

Ερχεται στην πόλη μας, μιά σπάνια και ξεχωριστή ενότητα σε δύο μέρη, με το πρώτο της, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου,που νομίζουμε ότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε απο αυτήν...κάποιοι να θυμηθούν και κάποιοι άλλοι να μάθουν ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής μας μουσικής σκηνής.

Σας ευχαριστούμε πολύ και να περάσουμε όλοι όμορφα...έτσι όπως αξίζει σε τέτοιες σπάνιες βραδιές.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος γιά την εκδήλωση, και επειδή ο χώρος θα έχει αλλαγές στο χωροταξικό του μέρος, θα είναι πολύ χρήσιμο και γιά την σική σας εξυπηρέτηση, αλά και γιά την οργάνωση της διαχείρησης να κλείσετε έγκαιρα τις θέσεις σας στο τηλέφωνο: 27510-26026
Είσοδος: ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου