7.12.16

Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1910: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τρομπετίστας και ηθοποιός Louis Prima (1910-1978) γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνας. Έγραψε κλασικά swing όπως τα “Sing Sing Sing” και “Jump, Jive and Wail”, και πολλές από τις συνθέσεις του ακούστηκαν σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως “Mad Dog and Glory”, “Mickey Blue Eyes”, “Sopranos”, “Casino”, “Analyze This” κ.α. Το 2008 το όνομα του γράφτηκε στο Louisiana Music Hall of Fame και στις 25 Ιουλίου του 2010, εκατό χρόνια περίπου από την γέννηση του, κέρδισε το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk Of Fame.

1949: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και ηθοποιός Tom Waits (Thomas Alan Waits) γεννήθηκε στην Πομόνα της Καλιφόρνια. Μετά από χρόνια ανέπτυξε ξεχωριστό στυλ, συνδυάζοντας διάφορα μουσικά στυλ όπως rock, blues, jazz με την θεατρικότητα και την χαρακτηριστική φωνή του. Έγραψε μουσική για ταινίες αλλά και πρωταγωνίστησε σε αρκετές όπως “Down By Law” (Jim Jarmusch), “Dracula” (Francis Ford Coppola), “The Cotton Club” κ.α. Έχει κερδίσει δύο βραβεία Grammy για τα άλμπουμ του “Bone Machine” και “Mule Variations”. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: “I Hope That I Don’t Fall in Love with You”, “The Piano Has Been Drinking”, “Downtown Train”, “Hold On”, “Yesterday Is Here”, “Alice”, “Let It Rain” κ.α.



1967: Στα Stax Studios στο Μέμφις του Τενεσί ο Otis Redding ηχογραφεί το τραγούδι με τίτλο “Sittin’ on the Dock of the Bay”. Θα κυκλοφορήσει μετά το θάνατο του, στις 8 Ιανουαρίου του 1968. Το τραγούδι έγραψε ο ίδιος ο τραγουδιστής σε συνεργασία με τον κιθαρίστα Steve Cropper. Θα είναι το πρώτο τραγούδι στην ιστορία του Billboard που θα ανέβει στο Νο1 μετά από το θάνατο του ερμηνευτή του…




1968: Στη κορυφή των Βρετανικών Albums Chart βρίσκονται οι The Beatles και το "White Album". Ηχογραφήθηκε από τις 30 Μαΐου έως τις 14 Οκτωβρίου του 1968 στα στούντιο Abbey Road και Trident του Λονδίνου. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Back in the U.S.S.R.“, “While My Guitar Gently Weeps“, “Helter Skelter“, “Revolution 1” κ.α. Θα παραμείνει στη κορυφή των charts για επτά εβδομάδες.


1990: Ο Αμερικανός R&B τραγουδιστής Dee Clark (Delectus Clark 1938-1990) απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών στην Σμύρνη της Τζόρτζια από καρδιακή προσβολή. Το 1941 μετακόμισε στο Σικάγο του Ιλινόις και άρχισε την ενασχόληση του με την gospel μουσική. Το 1952 σαν μέλος των Hambone Kids, πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση, το τραγούδι “Hambone”. Αφού πρώτα άλλαξε αρκετά συγκροτήματα, άρχισε σόλο καριέρα το 1957 και γνώρισε επιτυχία με τραγούδια όπως τα “Just Keep It Up”, “Hey Little Girl” και “Don’t Walk Away From Me”. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής το 1961 με το τραγούδι “Raindrops” το οποίο ανέβηκε στην δεύτερη θέση του Billboard, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.


1991: Οι U2 και το άλμπουμ τους “Achtung Baby” βρίσκονται στην κορυφή του Billboard 200. Ηχογραφήθηκε από τον Οκτώβριο του 1990 έως το Σεπτέμβριο του 1991 στο Hansa Studios του Βερολίνου και Windmill Lane Studios του Δουβλίνου. Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1991, έκανε ντεμπούτο στο No 1 του Billboard και οι πωλήσεις του μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα δεκαοκτώ εκατομμύρια αντίτυπα. Το 1993 θα χαρίσει στους U2 το βραβείο Grammy “Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal“. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “One”, “Mysterious Ways”, “Even Better Than the Real Thing”, “Who’s Gonna Ride Your Wild Horses” κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου