21.12.16

Σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1940: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας, παραγωγός και σκηνοθέτης Frank Zappa (Frank Vincent Zappa 1940-1993) γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη της πολιτείας Μέριλαντ. Στην τριαντάχρονη καριέρα του έγραψε rock, jazz, ηλεκτρονική και ορχηστική μουσική. Το 1964 ο Zappa δέχτηκε πρόταση από τον Ray Collins να παίξει κιθάρα στους The Soul Giants. Λίγο αργότερα, μετά την αποχώρηση του Collins, πήρε την θέση του βασικού τραγουδιστή. Δοκίμασαν διάφορα ονόματα και τελικά στα τέλη του 1965 μετονομάστηκαν σε The Mothers of Invention. Κυκλοφόρησαν πάνω από εξήντα άλμπουμ και ήταν η ψυχή του συγκροτήματος. Το 1995 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame ενώ το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement”. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες όπως Alice Cooper, Paul McCartney, Steve Vai, System of a Down κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: “Trouble Every Day”, “Who Are the Brain Police?”, “Peaches en Regalia”, “Bobby Brown Goes Down”, “Valley Girl” κ.α.


1946: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος The Beach Boys, Carl Wilson (Carl Dean Wilson 1946-1998) γεννήθηκε στο Hawthorne του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

1992: Ο θρυλικός Αμερικανός blues κιθαρίστας και τραγουδιστής Albert King (Albert Nelson 1923-1992) απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών στο σπίτι του στο Μέμφις του Τενεσί από ανακοπή καρδιάς. Είναι γνωστός και ως “The Velvet Bulldozer” λόγω της σωματικής του διάπλασης με ύψος 1,92 και 118 κιλά. Θεωρείται ένας από τους “Τρεις Βασιλιάδες της blues κιθάρας” παρέα με τους B. B. King και Freddie King. Μεγάλοι κιθαρίστες όπως οι Jimi Hendrix, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan κ.α. πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους μελετώντας το μοναδικό στυλ παιξίματος του. Μάλιστα ο Clapton είχε δηλώσει πως το τραγούδι-επιτυχία των Cream, “Strange Brew” (1967) καθώς και το άλμπουμ “Disraeli Gears” είναι επηρεασμένα από τον Albert King. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι “As The Years Go Passing By”, το οποίο έχουν διασκευάσει και τραγουδήσει οι Animals, Carlos Santana, Gary Moore κ.α. Άλλα δημοφιλή τραγούδια του: “Born Under a Bad Sign”, “I’ll Play the Blues For You” κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου