14.12.16

Σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1949: Ο Βρετανός μουσικός Cliff Williams, μπασίστας των AC/DC, γεννήθηκε στο Ρόμφορντ του Λονδίνου της Αγγλίας. Ενσωματώθηκε στο συγκρότημα το 1977 μετά την αποχώρηση του Mark Evans. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock And Roll Hall Of Fame μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος το 2003.

1958: Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Mike Scott (Michael Scott) γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Είναι ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος The Waterboys.

1963: Η Αμερικανίδα blues, R&B και jazz τραγουδίστρια Dinah Washington (Ruth Lee Jones 1924-1963) απεβίωσε σε ηλικία 39 ετών στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Τρία από τα τραγούδια που ερμήνευσε, τα "Unforgettable" (1959), "Teach Me Tonight" (1954) και "What a Diff'rence a Day Makes" (1959), τιμήθηκαν με το Grammy Hall of Fame, τίτλος που δίνεται σε ηχογραφήματα που έχουν συμπληρώσει εικοσιπέντε χρόνια ζωής και έχουν προσφέρει στην εξέλιξη της μουσικής. Το 1986 κέρδισε μια θέση στο Alabama Jazz Hall of Fame. Η μεγαλύτερη της επιτυχία το τραγούδι "Baby (You've Got What It Takes)" το 1960. Η Washington είχε παντρευτεί οχτώ φορές...


1962: Κυκλοφορεί το πρώτο single του Bob Dylan με τα τραγούδια "Mixed Up Confusion/Corrina Corrina". Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν αρχικά για το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του καλλιτέχνη "The Freewheelin' Bob Dylan", όμως δεν ταίριαζαν στο ακουστικό αυτό άλμπουμ διότι ηχογραφήθηκαν με ηλεκτρική μπάντα και έτσι κυκλοφόρησαν μόνο σαν single. Το 1985 θα συμπεριληφθεί στην συλλογή τραγουδιών του Dylan με τίτλο "Biograph".

1979: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το τρίτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού punk-rock συγκροτήματος The Clash με τίτλο "London Calling". Στην Αμερική θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 1980. Ηχογραφήθηκε από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 1979 στα Wessex Sound Studios του Λονδίνου. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "London Calling", "Spanish Bombs", "Train in Vain" κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου