30.10.16

Σαν σήμερα... στη μουσική


1939: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Grace Slick (Grace Barnett Wing) γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις. Την δεκαετία του '60 υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της psychedelic rock σκηνής, τραγουδώντας σε συγκροτήματα όπως The Great Society, Jefferson Airplane, Jefferson Starship και Starship. Η φωνή της ακούγεται μεταξύ άλλων στο κλασικό τραγούδι των Jefferson Airplane, "White Rabbit".

1959: Ο Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ποιητής Γιάννης Αγγελάκας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Υπήρξε τραγουδιστής του συγκροτήματος Τρύπες από το 1984 έως και το 2001. Κυκλοφόρησαν επτά άλμπουμ και σημείωσαν επιτυχίες με τραγούδια όπως τα "Ταξιδιάρα ψυχή", "Αμνησία", "Δε χωράς πουθενά", "Το τραίνο", "Ότι σκοτώνεις είναι δικό σου για πάντα", "Καινούργια ζάλη" κ.α. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησε σόλο καριέρα. Μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι "Σιγά μην κλάψω" (2005).


1971: Στην πρώτη θέση του Billboard 200 βρίσκεται ο John Lennon με το δεύτερο σόλο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο "Imagine". Ηχογραφήθηκε στα Ascot Sound και Record Plant Studios της Νέας Υόρκης, από τις 23 Ιουνίου έως και τα τέλη Ιουλίου του 1971. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1971 στην Αμερική και 8 Οκτωβρίου στη Μεγάλη Βρετανία. Θεωρείται ο πιο δημοφιλής προσωπικός του δίσκος. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Imagine", "Jealous Guy" κ.α. Είναι το πρώτο Νο1 άλμπουμ του Lennon στο Billboard. Το τραγούδι "Imagine" βρίσκεται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame "The 500 Songs that Shaped Rock and Roll" και στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone "The 500 Greatest Songs of All Time" στην τρίτη θέση. Ο Lennon εμπνεύστηκε το τραγούδι από ένα ποίημα της γυναίκας του, Yoko Ono για το βιβλίο της "Grapefruit".


1982: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Men at Work και το τραγούδι τους "Who Can It Be Now?". Είναι μέρος του άλμπουμ τους "Business as Usual" που κυκλοφόρησε στις 9 Νοεμβρίου του 1981.


2002: Ο Αμερικανός μουσικός και ράπερ Jam Master Jay (Jason William Mizell 1965-2002) του East Coast hip hop συγκροτήματος Run-D.M.C. δολοφονήθηκε σε ηλικία 37 ετών σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Βοήθησε όχι μόνο στην ανάπτυξη του ήχου του συγκροτήματος αλλά και στο χαρακτηριστικό στυλ τους, μαύρα καπέλα και παπούτσια Adidas. Τον Απρίλιο του 2009 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Υπήρξε επιρροή για καλλιτέχνες της hip hop και όχι μόνο. Ο κιθαρίστας των Rage Against The Machine και Audioslave, Tom Morello και ο κιθαρίστας/τραγουδιστής των Linkin Park, Mike Shinoda έχουν δηλώσει ανοιχτά την επιρροή του Jam Master Jay στην μουσική τους.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου