3.8.16

Ο «Αρχαίος Έλληνας Ήρωας» του Harvard


Σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον νέο κύκλο του προγράμματος «Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας» (“The Ancient Greek Hero” ή “HeroesX”), ενός πρωτοποριακού προγράμματος, προσιτού σε όλους, του HarvardX, δηλαδή της ειδικής πλατφόρμας Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (“Massively Open Online Courses”) του Πανεπιστημίου. Ο κύκλος αυτός στοχεύει στην εισαγωγή των συμμετεχόντων στην κλασική λογοτεχνία και ιδιαίτερα στους ήρωες της αρχαίας Ελλάδος. Το πρόγραμμα διευθύνει ο Gregory Nagy, καθηγητής Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Harvard και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.

Βασιζόμενο σε ένα από τα παλαιότερα προσφερόμενα μαθήματα του Harvard, το HeroesX προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν, σε αγγλική μετάφραση, μερικά από τα λαμπρότερα έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, όπως η Ιλιάδα και Οδύσσεια, οι τραγωδίες του Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, η ποίηση της Σαπφούς και του Πινδάρου, οι διάλογοι του Πλάτωνος και ο Ηρωϊκός του Φιλόστρατου.

Καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος ο καθηγητής Nagy και το Συμβούλιο Αναγνωστών, υπό την προεδρία του καθηγητή Leonard Muellner, θα προτείνουν τεχνικές ανάγνωσης των αρχαίων κειμένων οι οποίες θα λαμβάνουν υπ’όψη τα σύγχρονα με αυτά συμφραζόμενα (αποκλείοντας έτσι την τάση να ερμηνεύονται τα κείμενα μέσα από αλλότρια οπτική). Τα πρότυπα ανάγνωσης θα παραβάλλουν και ποικίλους πολιτισμούς, λαϊκούς και λόγιους, νεότερους και αρχαίους. Σε τελευταία ανάλυση, ακόμη και συμμετέχοντες με μικρή εμπειρία του γνωστικού αυτού αντικειμένου θα μπορέσουν να αντιληφθούν ότι η κλασική λογοτεχνία συνιστά ένα εξαίσιο σύστημα επικοινωνίας το οποίο αποκαλύπτει, μέσα από το πρίσμα των Ελλήνων Ηρώων της αρχαιότητος, τι σημαίνει το να είσαι άνθρωπος σήμερα. 

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 15 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν οποτεδήποτε, είτε νωρίτερα, είτε αργότερα από αυτήν την ημερομηνία. Οι εγγραφές είναι προσιτές σε όλους μέσω της πλατφόρμας edX. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν το περιεχόμενο και να συμμετάσχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος δωρεάν. Επίσης δύνανται, μέσω άλλης διαδικασίας εγγραφής, να αποκτήσουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.


Το πρόγραμμα «ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας»

Το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα HeroesX αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού εγχειρήματος το οποίο εστιάζει στον ρόλο των ηρώων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μέσω του HeroesX, ο καθηγητής Nagy μοιράζεται την πιο πρόσφατη έρευνά του σχετικά με τον Αρχαίο Έλληνα Ήρωα, θέμα που ερευνά και διδάσκει επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Από την έναρξη του HeroesX, τον Μάρτιο του 2013, καταγράφονται περισσότερες από 90.000 εγγραφές στο πρόγραμμα από περισσότερες από 170 χώρες. Όσοι ολοκλήρωσαν τον κύκλο τα προηγούμενα έτη υπογραμμίζουν την καταλυτική εμπειρία  που προσέφεραν η μελέτη του περιεχομένου, η συμμετοχή στην κοινότητα του HeroesX και  η «ενδελεχής ανάγνωση των κειμένων». Οι συμμετέχοντες στο HeroesX είναι επίσης ευπρόσδεκτοι να εγγραφούν και στο Hour 25, ένα συμπληρωματικό, αυτοκαθοριζόμενο, ελεύθερο πρόγραμμα της κοινότητας, το οποίο προσφέρει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου