27.8.16

ELLINIKON Cross Country Race στις 10 & 11 Σεπτεμβρίου για τους λάτρεις του ορεινού τρεξίματος


1ο ELLINIKON Cross Country Race
Ένας αγώνας υψηλών προδιαγραφών με την υποστήριξη μεγάλων χορηγών.

Το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου θα είναι αφιερωμένο στους λάτρεις του ορεινού τρεξίματος όλων των επιπέδων. 
Ο 1ος αγώνας ορεινού τρεξίματος “ELLINIKON Cross Country Race 2016” μήκους 51,7χλμ και ο 1ος ορεινός Ημιμαραθώνιος “ELLINIKON Cross Country Race Half Marathon 2016” μήκους 24,5χλμ θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 ενώ ο δρόμος υγείας “ELLINIKON Fun Run 2016” μήκους 6χλμ, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, από τον σύλλογο Ελληνικού Γορτυνίας «Ο Προφήτης Ηλίας».

Το ELLINIKON Cross Country Race 2016 αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για όσους αγαπούν το τρέξιμο στη φύση και το βουνό και πραγματοποιείται σε διαδρομές απαράμιλλου κάλους και ομορφιάς μόλις 210 χλμ από την Αθήνα.

Αξιοποιώντας και προβάλλοντας το φυσικό τοπίο και την ιστορικότητα της περιοχής, η Διοργάνωση στοχεύει στην πραγματοποίηση ενός αγώνα υψηλού επιπέδου, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα και στοχεύοντας σε Έλληνες και Διεθνείς αθλητές. Οι αγώνες ELLINIKON Cross Country Race και Half Marathon είναι πιστοποιημένοι από το INTERNATIONAL TRAIL RUNNING ASSOCIATION (ΙTRA) ενώ ως UTMB QUALIFYING RACES εξασφαλίζουν 3 και 1 πόντο, αντίστοιχα, για τους συμμετέχοντες. Στον αγώνα μπορούν να λάβουν μέρος τόσο ανεξάρτητοι αθλητές όσο και αθλητές συλλόγων.

Κορυφαία brands υποστηρίζουν το ELLINIKON Cross Country Race 2016, αποτελώντας τα εχέγγυα για την διεξαγωγή ενός αγώνα υψηλού επίπεδου αλλά και διεθνούς εμβέλειας στο μέλλον.

Μεγάλοι χορηγοί του αγώνα οι εταιρίες INTERSPORT και ΙΚΕΑ του Ομίλου Eταιριών FOURLIS.

Η INTERSPORT υποστηρίζει τον αγώνα παραμένοντας πιστή στο όραμά της να φέρνει τον αθλητισμό κοντά στους ερασιτέχνες που αγαπούν με πάθος τον αθλητισμό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διοργανώσεις υψηλών προδιαγραφών.

Η ΙΚΕΑ θα διαμορφώσει έναν μοναδικό χώρο ξεκούρασης για τους αθλητές στον χώρο του τερματισμού, ενώ θα επιβραβεύσει τους πρώτους τρεις νικητές και νικήτριες στους αγώνες ELLINIKON Cross Country Race και ELLINIKON Cross Country Race Half Marathon με δωροεπιταγές των 200, 100 και 50€ , αντίστοιχα.

Και η Suzuki, αρωγός στις δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των θετικών αξιών του αθλητισμού, βρίσκεται ανάμεσα στους χορηγούς του ELLINIKON Cross Country Race 2016. Τέσσερα Suzuki VITARA θα συμπορεύονται με τους αθλητές στις ορεινές διαδρομές και θα διασφαλίσουν την άρτια διεξαγωγή και των τριών αγωνισμάτων.

H κορυφαία εταιρία αθλητικής ένδυσης και υπόδησης SALOMON, θα υποστηρίξει το ELLINIKON Cross Country Race 2016 και θα προσφέρει από 1 ζευγάρι αθλητικά παπούτσια στους πρώτους 3 νικητές και νικήτριες και των 3 αγώνων του ELLINIKON Cross Country Race 2016.

Η GSA, Χορηγός του ELLINIKON Cross Country Race 2016, θα προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες από 1 ζευγάρι αθλητικές κάλτσες GSA PERFORMANCE SOCKS οι οποίες είναι φτιαγμένες από GSA HYDRO(+), τεχνολογία που λόγω της ειδικής κατασκευής νήματος διατηρεί τα πόδια στεγνά, ενώ είναι ειδικά κατασκευασμένες για βελτιωμένη εφαρμογή και σταθερότητα.

Ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά της εταιρίας ERGO στον αγώνα, που θα φροντίσει για την ασφάλεια όλων των δρομέων προσφέροντας ατομική ασφάλιση για ατύχημα κατά τη διάρκειά του αγώνα.

Ανάμεσα στου χορηγούς του αγώνα και η ΤAF κορυφαία εταιρία καφέ ανώτερης ποιότητας (specialty) στην Ελλάδα. Πλούσια δώρα θα κληρωθούν για τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 10 δωροεπιταγές των 100€ από το κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων, «ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ», καθώς και δωροεπιταγές αξίας 100€ για SPA στο μοναδικό “ΈΛΑΦΟΣ Natural boutique Hotel & Spa”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης και πιο συγκεκριμένα στο http://www.eccr.gr/symmetochi/engrafi/ μέχρι 2 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες και για την αναλυτική προκήρυξη του αγώνα μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο website του αγώνα: www.eccr.grELLINIKON Cross Country Race 2016
Περιγραφή Διαδρομής

Εκκίνηση από την πλατεία του Ελληνικού, που κοσμεί ο ανδριάντας του ελευθερωτή της Ελλάδας, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, τρέχουμε για 640 μέτρα νότια στον ασφαλτόδρομο, ακολουθούμε κατηφορικό χωματόδρομο, που οδηγεί σε ημιδασώδη περιοχή. Μπροστά μας εκτείνεται το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, με κυρίαρχα στοιχεία, απέναντι το Λύκαιον όρος, μια καινούργια λίμνη που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια εγκαταλειμμένο ορυχείο λιγνίτη, πλησίον της αρχαίας Τραπεζούντας, το τοπίο συμπληρώνουν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ αφού στην περιοχή λειτουργούν πλέον δυο εργοστάσια με καύσιμο το λιγνίτη και ένα με φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά από 4,06 χιλιόμετρα (4,7 χλμ) και με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, ακολουθώντας τη σήμανση, φτάνουμε στο δρόμο Ελληνικού-Καρύταινας, στρίβουμε αριστερά και για 750 μέτρα (5,45 χλμ) τρέχουμε στην άσφαλτο, όταν φτάσουμε (5,45χλμ) σε διασταύρωση που υπάρχει πινακίδα προς τα δεξιά που δείχνει προορισμό τους Άγιους Θεοδώρους, ακολουθούμε τον χωματόδρομο, ο οποίος είναι και το γεωγραφικό όριο ανάμεσα στο Δήμο Γορτυνίας και το Δήμο Μεγαλόπολης, ο δρόμος αυτός είναι ο ίδιος δρόμος που στην αρχαιότητα συνέδεε την αρχαία Ολυμπία με την αρχαία Μεγαλόπολη, μετά από 2,32 χιλιόμετρα (7,77χλμ) με κατεύθυνση δυτική αφήνουμε αυτό το δρόμο και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που οδηγεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά ταυτόχρονα αρχίζουμε να μπαίνουμε στο φαράγγι του Λούσιου που ξεπροβάλει βορειοδυτικά μπροστά μας. Μετά από συνολική διαδρομή 9,03 χιλιομέτρων έχουμε φτάσει και τρέχουμε δίπλα στην όχθη του Λούσιου ,στην αρχή αυτής της διαδρομής, συναντάμε έναν παλαιό, αλλά σε καλή κατάσταση, το νερόμυλο του Τσεκούρα (1ο ΣΤΕΚ), λίγο πιο πάνω, και αφού περάσουμε με προσοχή το 9,6χλμ, βλέπουμε ερειπωμένο άλλον νερόμυλο τον «Πασκευό» (9,83χλμ) ιδιοκτησίας της Μονής Προδρόμου, η διαδρομή εναλλάσσετε μέσα από παλαιά ποτιστικά περιβόλια, το αυλάκι των μύλων και στενό μονοπάτι πρόσβασης στην περιοχή.

Αφού έχουμε βόρειο προσανατολισμό στην πορεία μας και πάντα δίπλα στο Λούσιο φτάνουμε στο σημείο, που απέναντι από το ποτάμι αντικρίζουμε την Μονή Καλαμίου, νέα (1723) και παλαιά (15ου-16ου αιώνα) η οποία είναι χτισμένη σε σχετικά δυσπρόσιτο σημείο στα ριζά ενός απόκρημνου βράχου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου εγκαταβιούν 3 μοναχές και εορτάζει στις 15 Αυγούστου, μπροστά μας συναντάμε ένα ρέμα (10,2χλμ), το οποίο θα το συναντήσουμε και στο τέλος του αγώνα δίπλα στο κτήμα «Γκονιόσακας». Περνάμε το ρέμα και ακολουθώντας τη σήμανση μέσα από δάσος με πουρνάρια-πλατάνια-σφεντάμια και πολλά αρωματικά, όπως ρίγανη, φλισκούνι, φασκόμηλο και πολλά άλλα, φτάνουμε στον ασφαλτόδρομο, συνολική διαδρομή 11,14χλμ, που οδηγεί στο γεφύρι του Κόκκορι (12,57χλμ), εκεί φτάνουμε μετά από 1,43χλμ.

Στην απέναντι μεριά της γέφυρας συναντάμε την αρχαία Γόρτυνα, το εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα και το μύλο του Κόκκορη. 1,63 χλμ. (14,2χλμ) από τη γέφυρα Κόκκορη συναντάμε ψηλά στη πλαγιά την Ιερά Μονή Προδρόμου αφού πρώτα, στο μονοπάτι μας συναντήσουμε το νερόμυλο-νεροτριβή της Μονής Προδρόμου, που ένα μέρος του βρίσκεται σε μια σπηλιά του βράχου και είναι πολύ καλής κατασκευής. Σώζεται τμήμα της οροφής αλλά έχει καταστραφεί το δάπεδο. Από τη νεροτριβή δεν σώζεται τίποτα. Αμέσως μετά περνάμε τη σύγχρονη πρόχειρη γέφυρα Προδρόμου. Η παλιά γέφυρα είχε τόξο ανοίγματος 7 μ. και σύμφωνα με την παράδοση κατέρρευσε από μεγάλη πλημμύρα. Σώζεται μόνο το δυτικό βάθρο της, υποστυλωμένο με οπλισμένο σκυρόδεμα, όπως και ένα τμήμα του τόξου της.

Η Μονή Προδρόμου αρχικά θα πρέπει να ήταν ένα μικρό ασκηταριό. Από τη σημερινή πύλη της Μονής, ένας στενός διάδρομος με σκαλοπάτια οδηγεί στο καθολικό, έναν μικρό μονόχωρο ναό που διαμορφώθηκε σε δύο φάσεις: στην πρώτη πρέπει να ανήκει το ιερό βήμα με τοιχογραφικό διάκοσμο των αρχών του 16ου αι. και στη δεύτερη ο υπόλοιπος ναός με τοιχογραφίες του τέλους του 16ου-αρχών 17ου αι. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 12ο αι., επί Μανουήλ Κομνηνού, αλλά σήμερα αυτό δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί, κυρίως εξαιτίας των μετασκευών και επιδιορθώσεων. Ο ξενώνας του χτίστηκε στα 1860 και εκεί φιλοξενούνται από τους μοναχούς οι επισκέπτες της Μονής. Η Μονή Προδρόμου, είναι το σημείο, απ' όπου εισερχόμαστε και αρχίζουμε να τρέχουμε το μονοπάτι Menalon Trail. Επίσης στο σημείο αυτό, 14,2χλμ, χωρίζουν οι δύο διαδρομές. Αριστερά ακολουθούμε το Menalon Trail με κατεύθυνση τη Νέα Μονή Φιλοσόφου (1691 μ.Χ.), για την μεγάλη, και δεξιά μας οδηγεί στη Στεμνίτσα, για τη μικρή. Από τη Μονή Προδρόμου συνεχίζουμε στη δασωμένη πλαγιά, περνάμε τη γέφυρα Φιλοσόφου για να φτάσουμε μετά από 1,65 χλμ. (15,85χλμ) στο 2ο ΣΤΕΚ αμέσως μετά την έξοδό μας από την Νέα Μονή Φιλοσόφου (1691 μ.Χ.).

Εδώ, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στις αθλήτριες που θελήσουν να σταματήσουν εντός του χώρου της Μονής, θα πρέπει να φορέσουν φούστα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί. Για όσες αθλήτριες περάσουν τη Μονή Φιλοσόφου και σταματήσουν στο ΣΤΕΚ που θα βρίσκεται στο χορό στάθμευσης της Μονής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, 800 μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση του αγώνα, βρίσκεται η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου (963 μ.Χ.) και το κρυφό σχολείο το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας στη περιοχή.

Αφήνουμε πίσω μας τη Μονή Φιλοσόφου και ακολουθούμε τον παλιό μουλαρόδρομο, που βρίσκεται αμέσως δεξιά από την πύλη της Μονής, για Δημητσάνα, τώρα κερματισμένο από διάφορους δρόμους και δρομάκια. Διατρέχοντας τη δυτική όχθη της χαράδρας, πάνω από κτήματα και παλιά υποστατικά, φτάνουμε στο Γεφύρι της Μονόπορης, μονότοξο γεφύρι ανοίγματος 12 μ. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας, στο κομμάτι αυτό, και ιδιαίτερα στο 2ο μισό, γιατί το μονοπάτι, σε κάποια σημεία, είναι πολύ στενό, και υπάρχει κίνδυνος πτώσης στο φαράγγι. Από εκεί ξεκινάει ανηφορική πορεία και περνώντας τη γέφυρα Τζαννή, μονότοξο γεφύρι ανοίγματος 3 μ. περίπου, που στηρίζεται σε κατακόρυφος ψηλούς βράχους στο ρέμα που κατεβαίνει από τη Μονή Αιμυαλών και μας φέρνει στο Παλαιοχώρι (20,23χλμ). Στην είσοδο του Παλαιοχωρίου βρίσκεται το 3ο ΣΤΕΚ . Μετά το Παλαιοχώρι συνεχίζουμε το ανηφορικό μονοπάτι για να φτάσουμε, μετά από 1,9 χλμ (22,13 χλμ) στη Δημητσάνα.

Βγαίνοντας από τον οικισμό της Δημητσάνας, πιάνουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει ομαλά και φτάνει στο πρώτο πλάτωμα, όπου συναντάμε το δρόμο και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (22,84χλμ). Η θέση προσφέρει ωραία θέα της μέσης λεκάνης του Λούσιου, με τη Δημητσάνα, το Παλαιοχώρι και τη Ζάτουνα να ξεχωρίζουν μέσα στο καταπράσινο τοπίο. Στα 3,15 χλμ από την έξοδό μας από τη Δημητσάνα, φτάνουμε στο Ζυγοβίστι, όπου στην πλατεία θα βρίσκεται το 4ο ΣΤΕΚ (25,99χλμ). Οι μνήμες του μικρού αλλά ιστορικού αυτού χωριού είναι διαποτισμένες από τους αγώνες και τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821.

Η διαδρομή Δημητσάνα-Ζυγοβίστι ανεβαίνει από τη λεκάνη του Λούσιου στις παρυφές του ελατοδάσους. Αφήνουμε το Ζυγοβίστι περνώντας από τον Άγιο Γεώργιο, ξωκλήσι-φύλακας της ομώνυμης πηγής. Συνεχίζουμε σε χαλασμένο δρομάκι μέχρι τις Ασοβές, από όπου ένα τεχνητά στερεωμένο μονοπάτι οδηγεί στην Πηγή Μπουρνιάδες. Ακολουθεί ομαλή ανηφόρα μέχρι το τετράστρατο στου Μπιλάλη, όπου συναντάμε τα παλιά μονοπάτια που πήγαιναν προς Ράδου και Στεμνίτσα. Από του Μπιλάλη κατηφορίζουμε στη Λάκκα Κοσκίτσα, όπου μεγάλη πηγή με ποτίστρα, για να ξανανεβούμε ομαλά στο διάσελο ανάμεσα στο Πλειοβούνι και το Φραγκοβούνι (σύντομη παράκαμψη, η οποία δεν προβλέπεται για τον αγώνα, για την κορφή του Πλειοβουνίου, 1643 m, ψηλότερο σημείο της όλης διάσχισης). Λίγο πριν το διάσελο, στο 31,16χλμ θα βρίσκεται το 5ο ΣΤΕΚ. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε μια απότομη σύρτα για να χάσουμε 150μ. ύψος και να μπούμε στο τεράστιο οροπέδιο Βλάχικα, που το περιτρέχουμε από τη νότια άκρη του.

Στο 35,44χλμ (6ο ΣΤΕΚ) αφήνουμε πίσω μας το οροπέδιο Βλάχικα και κατευθυνόμαστε νοτιοδυτικά προς τη Στεμνίτσα, όπου θα φτάσουμε μετά από 9,79χλμ. Στη μέση περίπου της απόστασης, στο 39,84 χιλιόμετρο θα βρίσκεται το 7ο ΣΤΕΚ.

Στην πλατεία της Στεμνίτσας, στο 45,23χλμ, θα βρίσκεται το 8ο ΣΤΕΚ, το οποίο είναι κοινό με το τελευταίο ΣΤΕΚ του μικρού αγώνα. Από το σημείο αυτό και μέχρι τον τερματισμό, η διαδρομή είναι κοινή με τον μικρό αγώνα.

Στο 45,56χλμ, μπαίνουμε σε μονοπάτι το οποίο κινείται παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την Στεμνίτσα. Στο 46,00χλμ συναντάμε αγροτικό δρόμο μήκους 360 μέτρων (46,36χλμ), μετά ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι για 680 μέτρα (47,04χλμ), και βγαίνουμε σε άσφαλτο, στη διασταύρωση που αριστερά πάει Στεμνίτσα, απέναντί μας Χρυσοβίτσι, Τρίπολη και δεξιά Ελληνικό. Στρίβουμε δεξιά, και αφού τρέξουμε 580 ασφάλτινα μέτρα, συναντάμε στα δεξιά μας (47,62χλμ), και ακολουθούμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο Ελληνικό και στον τερματισμό. Στο 49,07χλμ συναντάμε το κτήμα «Γκονιόσακας», και κάνουμε δεξιά. Συνεχίζουμε να τρέχουμε σε μονοπάτι μέχρι το 49,79χλμ, όπου συναντάμε τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος δεξιά καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου, και αριστερά μάς οδηγεί στον τερματισμό. Μετά από 820 χωμάτινα μέτρα (50,61χλμ), στρίβουμε δεξιά στην άσφαλτο που συναντάμε και μετά από 220 μέτρα (50,83χλμ) φτάνουμε στην πλατεία του Ελληνικού και στον τερματισμό.

Εκκίνηση

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Απόσταση 51,70 χλμ με θετική υψομετρική +2.190 μέτρα.

61,69% μονοπάτι, 24,06% αγροτικός, 5,96% άσφαλτος, 8,29% της διαδρομής μέσα από τα χωριά Ελληνικό, Παλαιοχώρι, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι και Στεμνίτσα.

Προφίλ διαδρομής https://connect.garmin.com/modern/activity/1101742772

Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει στην πλατεία του χωριού Ελληνικό Γορτυνίας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 στις 7.00 (7.03 ανατολή ηλίου) και χρονικό όριο τις 12 ώρες (19.42 δύση ηλίου). Στο 6o ΣΤΕΚ χρονικό όριο αποκλεισμού 7.5 ώρες.

Σημεία πρόσβασης θεατών

Χλμ. Διαδρομής Περιοχή
11,14 έως 12,57 Γεφύρι Κόκορη
15,85 (2ο ΣΤΕΚ) Ιερά Μονή Φιλοσόφου
20,05 (3ο ΣΤΕΚ) Παλαιοχώρι
22,13 Δημητσάνα
25,99 (4ο ΣΤΕΚ) Ζυγοβίστι
45,23 (8ο ΣΤΕΚ) Στεμνίτσα

50,83 ΤερματισμόςELLINIKON Cross Country Race Half Marathon 2016
Περιγραφή

Εκκίνηση από την πλατεία του Ελληνικού, που κοσμεί ο ανδριάντας του ελευθερωτή της Ελλάδας, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη , τρέχουμε για 640 μέτρα νότια στον ασφαλτόδρομο, ακολουθούμε κατηφορικό χωματόδρομο, που οδηγεί σε ημιδασώδη περιοχή. Μπροστά μας εκτείνεται το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, με κυρίαρχα στοιχεία, απέναντι το Λύκαιον όρος, μια καινούργια λίμνη που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, στο εγκαταλειμμένο ορυχείο λιγνίτη, πλησίον της αρχαίας Τραπεζούντας, το τοπίο συμπληρώνουν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ αφού στην περιοχή λειτουργούν πλέον δυο εργοστάσια με καύσιμο το λιγνίτη και ένα με φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά από 4,06 χιλιόμετρα (4,7 χλμ) και με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, ακολουθώντας τη σήμανση, φτάνουμε στο δρόμο Ελληνικού-Καρύταινας, στρίβουμε αριστερά και για 750 μέτρα τρέχουμε στην άσφαλτο, όταν φτάσουμε (5,45 χλμ) σε διασταύρωση που υπάρχει πινακίδα προς τα δεξιά που δείχνει προορισμό τους Άγιους Θεοδώρους, ακολουθούμε τον χωματόδρομο, ο οποίος είναι και το γεωγραφικό όριο ανάμεσα στο Δήμο Γορτυνίας και το Δήμο Μεγαλόπολης, ο δρόμος αυτός είναι ο ίδιος δρόμος που στην αρχαιότητα συνέδεε, τη αρχαία Ολυμπία με την αρχαία Μεγαλόπολη, μετά από 2,32 χιλιόμετρα (7,77χλμ) με κατεύθυνση δυτική αφήνουμε αυτό το δρόμο και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που οδηγεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά ταυτόχρονα αρχίζουμε να μπαίνουμε στο φαράγγι του Λούσιου που ξεπροβάλει βορειοδυτικά μπροστά μας. Μετά από συνολική διαδρομή 9,03 χιλιομέτρων έχουμε φτάσει και τρέχουμε δίπλα στην όχθη του Λούσιου, στην αρχή αυτής της διαδρομής, συναντάμε τον παλαιό, αλλά σε καλή κατάσταση, νερόμυλο του Τσεκούρα (1ο ΣΤΕΚ), λίγο πιο πάνω, και αφού περάσουμε με προσοχή το 9,6χλμ, βλέπουμε ερειπωμένο άλλον νερόμυλο τον «Πασκευό» (9,83χλμ) ιδιοκτησίας της Μονής Προδρόμου , η διαδρομή εναλλάσσετε μέσα από παλαιά ποτιστικά περιβόλια, το αυλάκι των μύλων και στενό μονοπάτι πρόσβασης στην περιοχή.

Αφού έχουμε βόρειο προσανατολισμό στην πορεία μας και πάντα δίπλα στο Λούσιο φτάνουμε στο σημείο, που απέναντι από το ποτάμι αντικρίζουμε την Μονή Καλαμίου {νέα (1723 μ.Χ.) και παλαιά (15ου-16ου αιώνα μ.Χ.) η οποία είναι χτισμένη σε σχετικά δυσπρόσιτο σημείο στα ριζά ενός απόκρημνου βράχου}, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου εγκαταβιούν 3 μοναχές και εορτάζει στις 15 Αυγούστου, μπροστά μας συναντάμε ένα ρέμα (10,2χλμ), το οποίο θα το συναντήσουμε και στο τέλος του αγώνα δίπλα στο κτήμα «Γκονιόσακας». Περνάμε το ρέμα και ακολουθώντας τη σήμανση μέσα από δάσος με πουρνάρια-πλατάνια-σφεντάμια και πολλά αρωματικά, όπως ρίγανη, φλισκούνι, φασκόμηλο και πολλά άλλα, φτάνουμε στον ασφαλτόδρομο, συνολική διαδρομή 11,14χλμ, που οδηγεί στο γεφύρι του Κόκκορι, εκεί φτάνουμε μετά από 1,43χλμ.

Στην απέναντι μεριά της γέφυρας συναντάμε την αρχαία Γόρτυνα, το εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα και το μύλο του Κόκκορη. 1,63 χλμ. από τη γέφυρα Κόκκορη συναντάμε ψηλά στη πλαγιά την Ιερά Μονή Προδρόμου αφού πρώτα, στο μονοπάτι μας συναντήσουμε το νερόμυλο-νεροτριβή της Μονής Προδρόμου, που ένα μέρος του βρίσκεται σε μια σπηλιά του βράχου και είναι πολύ καλής κατασκευής. Σώζεται τμήμα της οροφής αλλά έχει καταστραφεί το δάπεδο. Από τη νεροτριβή δεν σώζεται τίποτα. Αμέσως μετά περνάμε τη σύγχρονη πρόχειρη γέφυρα Προδρόμου. Η παλιά γέφυρα είχε τόξο ανοίγματος 7 μ. και σύμφωνα με την παράδοση κατέρρευσε από μεγάλη πλημμύρα. Σώζεται μόνο το δυτικό βάθρο της, υποστυλωμένο με οπλισμένο σκυρόδεμα, όπως και ένα τμήμα του τόξου της.

Η Μονή Προδρόμου αρχικά θα πρέπει να ήταν ένα μικρό ασκηταριό. Από τη σημερινή πύλη της Μονής, ένας στενός διάδρομος με σκαλοπάτια οδηγεί στο καθολικό, έναν μικρό μονόχωρο ναό που διαμορφώθηκε σε δύο φάσεις: στην πρώτη πρέπει να ανήκει το ιερό βήμα με τοιχογραφικό διάκοσμο των αρχών του 16ου αι. και στη δεύτερη ο υπόλοιπος ναός με τοιχογραφίες του τέλους του 16ου-αρχών 17ου αι. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 12ο αι., επί Μανουήλ Κομνηνού, αλλά σήμερα αυτό δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί, κυρίως εξαιτίας των μετασκευών και επιδιορθώσεων. Ο ξενώνας του χτίστηκε στα 1860 και εκεί φιλοξενούνται από τους μοναχούς οι επισκέπτες της Μονής.

Η Μονή Προδρόμου, είναι το σημείο, απ' όπου εισερχόμαστε και αρχίζουμε να τρέχουμε το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα και το 8ο στην Ευρώπη, το Menalon Trail. Επίσης στο σημείο αυτό, 14,2χλμ, χωρίζουν οι δύο διαδρομές. Δεξιά ακολουθούμε το Menalon Trail με κατεύθυνση τη Στεμνίτσα και αριστερά, το Menalon Trail, μας οδηγεί στη Νέα Μονή Φιλοσόφου (1691 μ.Χ.). Αφήνουμε πίσω μας τη Μονή Προδρόμου, και λίγο πριν το 14,91 απ’ όπου θα διανύσουμε 370 μέτρα άσφαλτο πριν ξαναμπούμε στο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη Στεμνίτσα, συναντάμε την Μεταμόρφωση Σωτήρα (14,83χλμ), όπου οι κρήνες και η θέα του φαραγγιού θα μας δροσίσουν και θα μας φρεσκάρουν πριν το τελευταίο δύσκολο ανηφορικό κομμάτι. Στο 15,28χλμ, μπαίνουμε σε ανηφορικό μονοπάτι, τον παλιό δρόμο που ένωνε τη Μονή Προδρόμου με τη Στεμνίτσα, που είναι καλογραμμένο και τοπικά χτιστό, περνά από μια ζώνη παλιών καλλιεργειών, με κέντρο τη Βρύση Καμάρι. Στο 17,88χλμ, βγαίνουμε από το μονοπάτι και θα διανύσουμε μία απόσταση 1,32χλμ, αποτελούμενη από τσιμεντόδρομο, χωματόδρομο, πλακόστρωτο και άσφαλτο, πριν ξαναμπούμε στο 19,2χλμ σε μονοπάτι και αφήσουμε πίσω μας την Στεμνίτσα.

Στην πλατεία της Στεμνίτσας, στο 18,87χλμ, θα βρίσκεται το 2ο ΣΤΕΚ, το οποίο είναι κοινό με το τελευταίο ΣΤΕΚ του μεγάλου αγώνα. Από το σημείο αυτό και μέχρι τον τερματισμό, η διαδρομή είναι κοινή με τον μεγάλο αγώνα. Στο 19,2χλμ, μπαίνουμε σε μονοπάτι το οποίο κινείται παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την Στεμνίτσα. Στο 19,64χλμ συναντάμε αγροτικό δρόμο μήκους 360 μέτρων, μετά ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι για 680 μέτρα, και βγαίνουμε σε άσφαλτο, στη διασταύρωση που αριστερά πάει Στεμνίτσα, απέναντί μας Χρυσοβίτσι, Τρίπολη και δεξιά Ελληνικό. Στρίβουμε δεξιά, και αφού τρέξουμε 580 ασφάλτινα μέτρα, συναντάμε στα δεξιά μας (21,26χλμ), και ακολουθούμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο Ελληνικό και στον τερματισμό. Στο 22,71χλμ συναντάμε το κτήμα «Γκονιόσακας», και κάνουμε δεξιά. Συνεχίζουμε να τρέχουμε σε μονοπάτι μέχρι το 23,43χλμ, όπου συναντάμε τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος δεξιά καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου, και αριστερά μάς οδηγεί στον τερματισμό. Μετά από 820 χωμάτινα μέτρα, στρίβουμε δεξιά στην άσφαλτο που συναντάμε και μετά από 220 μέτρα φτάνουμε στην πλατεία του Ελληνικού και στον τερματισμό.

Εκκίνηση

Ημερομηνία: Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Απόσταση: 24,50 χλμ με θετική υψομετρική +1.000 μέτρα.

42,26% μονοπάτι, 36,04% αγροτικός, 12,79% άσφαλτος, 8,91% της διαδρομής μέσα από τα χωριά Ελληνικό και Στεμνίτσα.

Προφίλ διαδρομής: https://connect.garmin.com/modern/activity/1085641728

Η εκκίνηση και ο τερματισμός τού αγώνα θα γίνει στην πλατεία του χωριού Ελληνικό Γορτυνίας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 στις 07.00 και χρονικό όριο τις 4,5 ώρες.


ELLINIKON Fun Run 2016
Περιγραφή

Εκκίνηση από την πλατεία του χωριού με κατεύθυνση προς Στεμνίτσα. Μετά από 150 μέτρα άσφαλτο στρίβουμε αριστερά προς τη Ρόζενα σε δρόμο αρχικά τσιμεντόδρομο που σε λίγα μέτρα γίνεται χωματόδρομος και μετά από 800 μέτρα, στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι που μας οδηγεί στα πηγάδια και σε άσφαλτο μετά από 680 μέτρα. Διασχίζουμε την άσφαλτο και ανεβαίνουμε απαιτητική ανηφόρα, αλλά μικρή σε απόσταση, όπου στη κορυφή συναντάμε το πανέμορφο εκκλησάκι Παναγίτσα. Από εκεί κατηφορίζουμε, στα Μπρμπαλέικα, από τον τσιμεντόδρομο. Στην άσφαλτο κάνουμε δεξιά και στη Λιτρίβα αριστερά για την Μπόστενη.

Στον Προφήτη Ηλία, 3ο χλμ, (θα υπάρχει το μοναδικό ΣΤΕΚ του αγώνα) δεξιά, κατευθυνόμενοι για τη βρύση του Τάσου, όπου κάνουμε δεξιά, βγαίνουμε στο κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πλατεία του χωριού, κάνουμε αριστερά. Πριν φτάσουμε στην πλατεία κάνουμε δεξιά στο ξενώνα Γόρτυς κατευθυνόμενοι προς τα Κονιαρέικα και κάνουμε αριστερά μόλις περάσουμε το νεκροταφείο του χωριού. Ελαφριά χωμάτινη ανηφόρα, μας βγάζει στον κεντρικό δρόμο. Στρίβουμε αριστερά και στα 1,4 χιλιόμετρα τερματίζουμε στην πλατεία του χωριού.

Εκκίνηση

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Απόσταση 6,17 χλμ με θετική υψομετρική +160 μέτρα.

Προφίλ διαδρομής: https://connect.garmin.com/modern/activity/892953607

Η εκκίνηση και ο τερματισμός τού αγώνα θα γίνει από την πλατεία του χωριού Ελληνικόν Γορτυνίας την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 στις 9.00 και χρονικό όριο τη 1 ώρα. Για τους πεζοπόρους δίνεται 1 ώρα επιπλέουν για ολοκληρώσουν τη βόλτα τους στο Ελληνικό.


Γραμματεία

Η γραμματεία της διοργάνωσης θα λειτουργεί στο κτήριο του πρώην Δημοτικού σχολείου Ελληνικού, στην πλατεία του χωριού την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 από 18:00 – 22:00 και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου (ημέρα των αγώνων “ELLINIKON Cross Country Race 2016” & “ELLINIKON Cross Country Race Half Marathon 2016”) από 05:45 – 06:30.

Ασφάλεια αθλητών

Όλοι οι αθλητές/αθλήτριες θα είναι ασφαλισμένοι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης οφείλουν να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο, όχι παλαιότερη των 6 μηνών, ότι είναι ικανοί να συμμετέχουν στους εν λόγω αγώνες. Για την διευκόλυνση και ταχύτερη εξυπηρέτηση των αθλητών/αθλητριών στην γραμματεία, δύναται να αποστέλλεται στο e-mail: info@eccr.gr, σκανάρισμα της πρωτότυπης ιατρικής βεβαίωσης.

Υποστήριξη αθλητών

Οι αθλητές/αθλήτριες θα τρέχουν στις διαδρομές του αγώνα χωρίς να έχουν μαζί τους απαραίτητο (υποχρεωτικό) εξοπλισμό. Θα υπάρχουν οι εξής σταθμοί υδροδοσίας και τροφοδοσίας:

Διαδρομή των 6 χλμ.: με 1 σταθμό υδροδοσίας.
Διαδρομή των 25 χλμ.: με 2 σταθμούς τροφοδοσίας και υδροδοσίας.
Διαδρομή των 51 χλμ.: με 8 σταθμούς τροφοδοσίας και υδροδοσίας.

Προτεινόμενα ξενοδοχεία - ξενώνες

Elafos Hotel
Τηλ: 2791031600
elafoshotel@gmail.com
http://www.elafos.gr/index.php/el/

Guesthouse Gortys
Ελληνικό Αρκαδίας Τ.Κ. 22022
Τηλ: 27910 31040
Φαξ: 27910 31423
Κιν: 6983637445
http://www.gortis.gr

Rocabella Hellinikon Country Hotel
Ελληνικό Γορτυνίας
Τηλ: +30 27910 31700
Φαξ: +30 27910 31701
http://www.rocabellahellinikon.com

Στου Γερ’ Αντρίκου
Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα
Κοντογεώργη Βίκυ
Τηλ: 2109336074 / 6977684837
http://www.antrikouellinikon.gr

Ξενώνας "Ελαιών"
Ελληνικό Αρκαδίας
Τηλέφωνο: 6936908517, 6936908517, 6976704706 
Email: dimlyko@yahoo.gr
http://www.innelaion.gr

Κανονισμοί

Οι αθλητές κατά την παραλαβή των αριθμών οφείλουν να προσκομίσουν επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο).

Αν ένας αθλητής/αθλήτρια εγκαταλείψει την προσπάθειά του κατά τη διάρκεια του αγώνα, τότε οφείλει να παραδώσει τον αριθμό του στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου. Η διοργάνωση θα αναλάβει τη μεταφορά του στο χώρο της εκκίνησης-τερματισμού.

Οι αθλητές/αθλήτριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του αγώνα, χωρίς παραλείψεις, προσθέσεις, παραλλαγές εκτός διαδρομής.

Οι αθλητές υποχρεούνται να περάσουν απ’ όλα τα σημεία τροφοδοσίας και υδροδοσίας καθώς και απ’ όλα τα σημεία ελέγχου των αθλητών.

Οι αθλητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το φυσικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Παρατηρήσεις

Η διοργάνωση δύναται να τροποποιήσει μέρος της διαδρομής, να αφαιρέσει ή να προσθέσει μέρος διαδρομής ή να αλλάξει τις ώρες εκκίνησης για λόγους ασφαλείας των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Ενστάσεις γίνονται στην γραμματεία της διοργάνωσης στο τέλος του αγώνα και αφορούν προσωπικές επιδόσεις και όχι επιδόσεις και συμπεριφορές άλλων αθλητών.

Ο αγώνας είναι ημιαυτόνομος, οπότε οι αθλητές θα πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους τα επιπλέον υλικά τροφοδοσίας που χρειάζονται.

Απαγορεύεται κάθε εξωτερική βοήθεια σε αθλητή από άτομα ή σταθμούς που δεν ανήκουν στη διοργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου