1385: Η Πορτογαλία διασφαλίζει την ανεξαρτησία της, νικώντας στη μάχη της Αλζουμπαρότα το στρατό του ισπανού βασιλιά Ιωάννη Α'.
1784: Ο Γκριγκόρι Σελίκοφ, Ρώσος γουνέμπορος, ιδρύει τον πρώτο μόνιμο ρωσικό οικισμό στο νησί Κόντιακ, στην Αλάσκα.
1385: Η Πορτογαλία διασφαλίζει την ανεξαρτησία της, νικώντας στη μάχη της Αλζουμπαρότα το στρατό του ισπανού βασιλιά Ιωάννη Α'.
1846: Ο αμερικανός συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θόροου φυλακίζεται, επειδή αρνείται να πληρώσει φόρο για λόγους ιδεολογίας.
1851: Γεννιέται ο Γιαννούλης Χαλεπάς, διακεκριμένος γλύπτης από την Τήνο. (Θαν. 15/9/1938)
1867: Υπογράφεται στο Φεσλάου της Αυστρίας η μυστική συνθήκη της ελληνοσερβικής συμμαχίας, η οποία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των χριστιανικών εδαφών που κατέχει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια.
1879: Γεννιέται ο Γεώργιος Κονδύλης, έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. (Θαν. 1/2/1936)
1880: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του γοτθικού ρυθμού Καθεδρικού της Κολωνίας στη Γερμανία. Οι εργασίες για την ανέγερση ναού είχαν ξεκινήσει το 1248.
1893: Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλει στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας.
1896: Ανακαλύπτονται κοιτάσματα χρυσού στο Γιούκον των ΗΠΑ.
1900: Κατάληψη του Πεκίνου από ευρωπαϊκές Δυνάμεις (Εξέγερση των μπόξερ).
1908: Τα πρώτα διεθνή καλλιστεία διεξάγονται στον ιππόδρομο του Φολκστόουν στην Αγγλία.
1908: Έρχεται στη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Μάνος Κατράκης.
1909: Ξεσπά η επανάσταση στο Γουδί, που οργάνωσε ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος». Τη διακυβέρνηση της χώρας καλείται να αναλάβει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
1910: Στον Παναμά, αρχίζει η λειτουργία της Διώρυγας, μήκους τεσσάρων μιλίων, που ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό.
1912: Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλλουν στη Νικαράγουα.
1922: Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, οι επιθετικές κινήσεις των Τούρκων εξαναγκάζουν την ελληνική Στρατιά να αρχίσει να συμπτύσσεται, με συνέπεια την κατάρρευση του Μετώπου...
1932: Ολοκληρώνονται οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες, η διεξαγωγή των οποίων απειλήθηκε από το κραχ του 1929 στην Γουόλ Στριτ και οι οποίοι συμπυκνώθηκαν σε 16 ημέρες (30/7-14/8). Καταγράφονται οι υψηλές παροχές στον Τύπο, αλλά η περιορισμένη συμμετοχή (1.331 αθλητές και 127 αθλήτριες από 37 χώρες) λόγω απόστασης. Ακόμη, καταγράφονται η αυτόματη χρονομέτρηση και η απονομή μεταλλίων μέσα στο στάδιο.
1935: Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ρούσβελτ υπογράφει το νόμο περί καθιέρωσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκπληρώνοντας την προεκλογική υπόσχεση που είχε δώσει το 1932.
1941: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούζβελτ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ υπογράφουν την «Ατλαντική Χάρτα» η οποία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών.
1945: Η Ιαπωνία παραδίδεται άνευ όρων στις συμμαχικές δυνάμεις, μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών από τους Αμερικανούς στην Χιροσίμα. Ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο αναγγέλει την επομένη, την απόφαση αυτή, από ραδιοφώνου προς τον Ιαπωνικό λαό.
1945: Στη Γαλλία, μετά από μια δίκη που κράτησε πολλές βδομάδες, στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τον στρατηγό Φιλίπ Πεταίν, αρχηγό της κυβέρνησης του Βισύ. Λίγες μέρες αργότερα, στις 17 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ντε Γκολ του δίνει χάρη και μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια.
1947: Ακριβώς τα μεσάνυχτα το Πακιστάν και η Ινδία αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία. Το Πακιστάν τιμά την επέτειο στις 14 Αυγούστου, ενώ η Ινδία στις 15 Αυγούστου.
1949: Οι Δυτικογερμανοί ψηφίζουν για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στη θέση του καγκελάριου εκλέγεται ο Κόνραντ Αντενάουερ.
1949: Στη Συρία ο πρόεδρος Χουσνί Ζαγίμ και ο πρωθυπουργός Μοχσέν ελ Μπαράλι δολοφονούνται κατά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
1951: Πεθαίνει ο Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, αμερικανός μεγαλοεκδότης, που ενέπνευσε τον Όρσον Ουέλς στην ταινία του Πολίτης Κέιν. (Γεν. 29/4/1863)
1954: Πεθαίνει ο Νίκος Πλουμπίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε για κομμουνιστική δράση. (Γεν. 31/12/1902)
1956: Πεθαίνει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, γερμανός θεατρικός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους του 20ου αιώνα.
1958: Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Frédéric Joliot-Curie (♥ 19 Μαρτίου 1900). Πέτυχε μαζί με τη γυναίκα του Irene την παραγωγή τεχνητής ραδιενέργειας, που σε αυτή στηρίζονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Για την ανακάλυψή τους τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1935. Κρατώντας σε όλα την παράδοση των γονιών της Ειρήνης. Με την κατάληψη της Γαλλίας από τους Γερμανούς κατάφερε να φυγαδεύσει όλο το καταγεγραμμένο έργο του στην Αγγλία. Αυτός παρέμεινε στη Γαλλία όπου περιορίστηκε στην κατασκευή των πολύ συμβατικών κοκτέιλ μολότωφ για τις ανάγκες των συντρόφων του, του Εθνικού Μετώπου. Μετά τον πόλεμο και έχοντας επιστρέψει αρκετά ικανά στελέχη της Πυρηνικής φυσικής στη Γαλλία, έγινε ο Διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας και ο πρώτος διευθυντής του προγράμματος ατομικής ενέργειας στης Γαλλίας. Πρόλαβε να δει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας σε λειτουργία πριν τον απαλλάξουν από όλα τα καθήκοντά του. Σαν αφoσιωμένος κομμουνιστής διοχέτευε όλες τις εργασίες του και στην Σοβιετική Ένωση. Παρέμεινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Ιατρικής Ακαδημίας και αρχηγός της Λεγεώνας της Τιμής. Ήταν πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.
1959: Ανεγείρεται ελληνικό εργοστάσιο σπίρτων στο Λαύριο.
1962: Ολοκληρώνεται, μετά από 3,5 χρόνια από Ιταλούς και Γάλλους εργάτες, η σήραγγα κάτω από το Μον Μπλαν, στις Άλπεις.
1966: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Χάλι Μπέρι
1969: Βρετανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στη Βόρεια Ιρλανδία.
1969: Ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο τον Κορινθιακό, προκαλεί πολλές ζημιές σε οικήματα.
1971: Το Μπαχρέιν ανακοινώνει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.
1972: Σοβιετικό αεροσκάφος εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ανατολικού Βερολίνου. Σκοτώνονται και οι 156 επιβαίνοντες.
1973: Οι ΗΠΑ δηλώνουν επισήμως ότι τερματίζουν τους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη. Οι επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει μυστικά το 1969 κατόπιν εντολής του Προέδρου Νίξον με στόχο την αποδυνάμωση των κομμουνιστικών δυνάμεων. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να πυροδοτήσουν ένα βίαιο εμφύλιο.
1974: Εκδηλώνεται στην Κύπρο ο δεύτερος «Αττίλας», με την προώθηση των τουρκικών δυνάμεων στη σημερινή γραμμή αντιπαράθεσης, μετά τον «τορπιλισμό» από τους Τούρκους των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Ελλάδα αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
1977: Ρεκόρ θεατών σημειώνεται στις ΗΠΑ σε αγώνα ποδοσφαίρου. Στο Τζίανς στάντιουμ της Νέας Υόρκης 77.961 θεατές παρακολούθησαν τον Κόσμο ΝΥ, με τον Πελέ στη σύνθεσή του να κερδίζει 8-3 τους Φόρτ Λοντερντέϊτ Στράϊκερς με 8-3 για τα πλέϊ οφ του Αμερικανικού πρωταθλήματος.
1980: Ο Λεχ Βαλέσα ηγείται γενικής απεργίας στα πολωνικά ναυπηγεία.
1980: Ο Πρόεδρος Κάρτερ παίρνει ξανά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την αποχώρηση του κυριότερου αντιπάλου του, του Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, Έντουαρντ Κένεντι.
1982: 2.000 στρέμματα δάσους καίγονται στο Μπογιάτι Αττικής.
1988: Μέλη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη εισβάλλουν στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα και αφού κλειδώσουν τα όργανα της τάξης στο κρατητήριο, αφαιρούν όπλα και πυρομαχικά.
1988: Φεύγει από τη ζωή ο Έντζο Φεράρι δημιουργός της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και μυθική μορφή της αυτοκίνησης.
1991: ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό υπογράφουν συμφωνία για την από κοινού αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας, που είχε πλήξει τη Λατινική Αμερική.
1992: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Βοσνία για τη διασφάλιση των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.
1993: Ιάπωνες ιστορικοί ανακαλύπτουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο αυτοκρατορικός στρατός της χώρας διεξήγε μυστικό βιολογικό πόλεμο στην Κίνα, στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
1994: Συλλαμβάνεται στο Σουδάν ο περιβόητος διεθνής τρομοκράτης Κάρλος το Τσακάλι, κατά κόσμον Ίλιτς Ραμίρερ Σάντσετς. Την ίδια ημέρα εκδίδεται στη Γαλλία.
1995: Στην Ελλάδα, 2.100 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά μετά την απόφασή του Ομίλου Περατικού να κλείσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και να αποσύρει την προσφορά του για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
1996: Δολοφονείται ο Σολωμός Σολωμού, στην Πράσινη Γραμμή της κατεχόμενης Κύπρου από Τούρκους στρατιώτες.
1996: Ο Άγιαξ εγκαινιάζει το νέο του Στάδιο το «Αρένα» στο Άμστερνταμ.
1997: Ανακοινώνεται η μεταγραφή του Βραζιλιάνου Rivaldo από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στην Μπαρτσελόνα.
2003: Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις ανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά βυθίζονται για πολλές ώρες στο σκοτάδι σε ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ-άουτ στην ιστορία. Χιλιάδες άνθρωποι παγιδεύονται στο μετρό και σε ανελκυστήρες, ενώ κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στους δρόμους. Λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Αυγούστου, οι κάτοικοι του Λονδίνου ζουν ανάλογες εικόνες. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης απορρίπτεται, καθώς οι διακοπές ρεύματος οφείλονται σε βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
2003: Περίπου 50 τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός της σεισμικής δόνησης 6,4 Ρίχτερ, που συγκλονίζει τη Λευκάδα. Καθιζήσεις και κατολισθήσεις καταστρέφουν το οδικό δίκτυο, ενώ πλήττονται παλιά σπίτια και αγροικίες στο δυτικό τμήμα του νησιού. Η Κυβέρνηση ανακοινώνει τη χορήγηση 42 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί.
2004: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Δημοσθένης Ταμπάκος πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση στους κρίκους και παίρνει την πρόκριση για τον τελικό. Μεγάλη έκπληξη ο αποκλεισμός του Βλάση Μάρα, που παρά την εξαιρετική του εμφάνιση στο μονόζυγο, δεν του δόθηκαν οι απαραίτητοι βαθμοί για πρόκριση στον τελικό. Πρόκριση στους τελικούς και μεγάλα ρεκόρ στην κολύμβηση.
2005: Αεροσκάφος τύπου Boeing 737-300 της κυπριακής εταιρείας Helios Airways προερχόμενο από Λάρνακα συντρίβεται σε ακατοίκητη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβαίνοντες.
2005: Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελσίνκι η Κουβανή Όσλεϊ Μενέντεζ σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με 71μ70
2008: Βομβιστικές επιθέσεις σε δύο πολεις του Ιράκ σκοτώνουν 796 άτομα και τραυματίζουν 1562.
2010: Πραγματοποιούνται στην Σιγκαπούρη οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες νέων.
2013: Η Αίγυπτος κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν εκατοντάδες διαδηλωτές που υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
2015: Εγκρίνεται με 222 ψήφους «υπέρ» το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους (3ο Μνημόνιο). «Όχι» ψηφίζουν 64 βουλευτές. «Υπέρ» τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ, ενώ «κατά» η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, 11 δηλώνουν «παρών», τρεις διαφοροποιούνται ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής απουσιάζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου