13.5.16

Ασίνην τε… του Αντώνη Παπαδόπουλου στην Αρχαία Ασίνη


Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, θεατρικός συγγραφέας , σκηνοθέτης και ιδρυτής του Ιωνικού θεάτρου, θα παρουσιάσει στην Αρχαία Ασίνη (Καστράκι) το μονόπρακτό «Ασίνην τε...» στις 22 Μαΐου, στις 11:30 π.μ.
To μονόπρακτο αυτό αναφέρεται στη σχεδόν ξεχασμένη ακρόπολη και πόλη της Αργολικής Ασίνης, μια πολιτεία που άκμασε για χιλιετίες, στη σκιά των Μυκηνών και καταστράφηκε από τους Αργείους.

Το έγραψα γιατί σ’ αυτό τον πανέμορφο βράχο, τον τριγυρισμένο από τη καταγάλανη θάλασσα πέρασα πολλά εφηβικά καλοκαίρια, περπάτησα τη κάθε γωνιά του όλες τις ώρες, από το ξημέρωμα ως τη βαθειά νύχτα. Ψηλάφισα  τη κάθε του πέτρα, τη κάθε κρυφή σπηλιά, τους πύργους και τις σκάλες του.

Ένας βράχος στη θάλασσα με ίχνη από όλη σχεδόν την ιστορία της χώρας μας. Από την αρχαιότητα ως τον Β’ Παγκόσμιο, κι αν προσθέσει κανείς και τη θέα του Τολού, ως τα σήμερα. Μόνο ίχνη !… Μικρές βουβές μαρτυρίες μιας κάποτε ζωντανής πόλης, που όμως κανείς δεν αναφέρεται ιδιαίτερα σ’ αυτήν.

Τη πρωτογνωρίσαμε από τον Όμηρο, όταν στην αρχή της Ιλιάδας, αναφέρει τη φράση «Ασίνην τε», στο κατάλογο των πόλεων που πήραν μέρος στο Τρωικό Πόλεμο.

Μετά από αιώνες, έρχεται ο Αθάνατος Σεφέρης, να μας ξαναθυμίσει αυτή τη χαμένη πόλη με το αριστούργημά του «Ο βασιλιάς της Ασίνης». ‘Οταν ήμουν μικρός και κατέβαινα στη σπηλιά δίπλα στη θάλασσα, μου άρεσε να κάθομαι ήρεμα και να περιμένω ν’ ακούσω τις νυχτερίδες που κουβαλούν τη πνεύμα αυτού του βασιλιά, στην ακρόπολή του, σύμφωνα με τον Ποιητή.

Μία σειρά από τυχαία γεγονότα, με έκαναν να μην έχω ανεβάσει ακόμη στη σκηνή αυτό το μονόπρακτο. Εκδόθηκε στο βιβλίο μου «9 μονόπρακτα+1» αλλά δεν ανέβηκε ποτέ. Κι έτσι άρχισα να ονειρεύομαι πως το ιδανικό για μένα, θα ήταν να ανέβει ή έστω να διαβαστεί για πρώτη φορά, στην ίδια την αρχαία Ασίνη. 
Η ευκαιρία μου δίνεται με την εκδρομή που διοργανώνει η Ιωνική Λέσχη Ανάγνωσης της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας, τη Κυριακή 22 Μαϊου. 
Ο Κυριάκος Ψαρράκος και η Νάσια Καραγιάννη, θα διαβάσουν σε θεατρικό αναλόγιο τους ρόλους του ζευγαριού απ’ την Ασίνη και ο Νίκος Λιανός, τον Μυκηναίο στρατιώτη.

Περίληψη : Αμέσως μετά τον πόλεμο της Τροίας, ένας Ασιναίος επιστρέφει σπίτι του κουβαλώντας τις βαρειές αναμνήσεις του πολέμου. Η γυναίκα του στο μεταξύ, έχει σκληρήνει και θυμώσει βαθειά, με τις ανόητες αιτίες που χωρίζουν και καταστρέφουν το οικογενειακό κύτταρο. Θα προσπαθήσουν να βρουν μια χρυσή τομή στη σχέση τους, αλλά η άφιξη ενός Μυκηναίου που ζητά ακόμα μια φορά βοήθεια από τους Ασιναίους για τη προστασία του Ορέστη που στο μεταξύ έχει δολοφονήσει τη Κλυταιμνήστρα, θα δείξει στο ζευγάρι πως κάποια πράγματα ο πόλεμος τα σκοτώνει οριστικά.

Ο χρόνος που διαδραμματίζεται το έργο είναι ασαφής. Θα μπορούσε να είναι τότε, αλλά θα μπορούσε και νάναι τώρα, μέσα στα ερείπια της λησμονημένης πόλης.


Αντώνης Παπαδόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου