4.12.16

4/12 : Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός


Περίφημος θεολόγος, εκκλησιαστικός συγγραφέας, υμνογράφος, μοναχός και Πατέρας της Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 4 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Δαμασκηνός και Δαμασκηνή.

Ο Δαμασκηνός γεννήθηκε περί το 680 και καταγόταν από πλούσια χριστιανική οικογένεια της Δαμασκού, πρωτεύουσας του αραβικού χαλιφάτου. Ο πατέρας του Σέργιος κατείχε μεγάλη θέση στη διοίκηση του χαλιφάτου κατά την περίοδο του χαλίφη Αμπντ ελ Μαλέκ (685-705).

Ο Ιωάννης έλαβε πλήρη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση για την εποχή του. Σπούδασε μαθηματικά, μουσική, ρητορική, αστρονομία και φιλοσοφία. Διαδέχθηκε τον πατέρα του στην διοίκηση του χαλιφάτου επί χαλίφη Ουαλίντ (705-715), αλλά τελικά αποσύρθηκε στη μονή του Αγίου Σάββα, όπου εγκαταβίωσε ως μοναχός και επιδόθηκε με ζήλο στη μελέτη και τη συγγραφή. Τα έργα του διακρίνονται σε δογματικά, αντιρρητικά, ερμηνευτικά, υμνογραφικά και ομιλίες. Πέθανε ειρηνικά, σε ηλικία 104 ετών.

Απολυτίκια

Την καλλικέλαδον, και λιγυραίς μολπαίς, κατακηλούσάν τε, και αγλαίζουσαν, την Εκκλησίαν του Χριστού, εύλαλον αηδόνα, δεύτε ευφημήσωμεν, Ιωάννην τον πάνσοφον, τον Δαμασκηνόν πιστοί, υμνογράφων τον πρύτανιν· τον έμπλεων, απάσης γενόμενον, θείας και κοσμικής σοφίας.

Θείον όργανον, της Εκκλησίας, λύρα εύσωμος, της ευσεβείας, ανεδείχθης Ιωάννη πανεύφημε όθεν πυρσεύεις του κόσμου τα πέρατα, ταις των σοφών σου δογμάτων ελλάμψεσι. Πάτερ Όσιε, Χριστὸν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου