11.12.16

ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ : Ψητό κατσαρόλας, για σήμερα Κυριακή 11/12


Ένα φαγητό αγαπημένο, που καλύπτει όλα τα γούστα και είναι εύκολο στην παρασκευή του. Από οικογενειακά γεύματα μέχρι πιο ιδιαίτερο κάλεσμα. Χρησιμοποιήστε μικρή κατσαρόλα, ίσα που να το χωράει, γιατί τα υγρά του είναι πολύ λίγα.

Υλικά Συνταγής

1 κιλό μοσχάρι (φιλέτο ή κόντρα ή νουά)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο
1/2 κρεμμύδι
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
σπάγκος μαγειρικής

Εκτέλεση

Κόβουμε κατά μήκος το σκόρδο σε δοντάκια. Τρυπάμε το κρέας με μυτερό μαχαίρι εδώ κι εκεί και μπήγουμε μέσα τα δοντάκια σκόρδου. Κόβουμε 5-6 κομμάτια σπάγκο και δένουμε σφιχτά το κρέας κατά μήκος κάθε 2 εκ. ούτως ώστε να κρατήσει ωραίο σχήμα κατά το μαγείρεμα και να κοπεί ωραία σε φέτες στην πιατέλα. Σε μικρή-στενή κατσαρόλα, ίσα που να χωράει το κρέας, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω απ’ όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄.

Προσθέτουμε τότε το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 30΄. Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο, στα 40΄ θα είναι έτοιμο. Κάθε 15΄ πρέπει να γυρίζουμε το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε.

Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε σε σανίδα κοπής. Αφαιρούμε τον σπάγκο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Εάν η σάλτσα είναι αραιή δυναμώνουμε τη φωτιά για 4΄-5΄ έως ότου εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες, δείγμα ότι έχει μελώσει, δέσει καλά η σάλτσα.

Συμβουλή: Πρέπει να το έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το τρυπάμε, το υγρό που θα βγαίνει πρέπει να είναι διάφανο εάν το θέλουμε καλοψημένο, και ροζ εάν το θέλουμε μέτρια ψημένο.

Extra tips επιτυχίας:

Δέστε το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του.
Ροδίστε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάθε 15’ γυρίζουμε το κρέας για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Απαραίτητο σιγανό ψήσιμο για καλό ψήσιμο.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου