15.10.16

Τέλος εποχής για το δένδρο-σύμβολο της Σπάρτης;


Διεξοδική ήταν η ενημέρωση που παρασχέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τους γεωπόνους του δήμου Μιχάλη Αναστασιάδη και Δημοσθένη Τσαπάρα σχετικά με την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού (Ρυγχοφόρος των φοινικοειδών – Rhynchophorus ferrugineus). Η συζήτηση προκλήθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τις εκτεταμένες προσβολές του φυτού-συμβόλου της πόλης της Σπάρτης.

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε στο Σώμα ότι το εν λόγω έντομο είναι πολύ δύσκολος εχθρός, καθώς εισβάλλει στο εσωτερικό του φοίνικα και δουλεύει από μέσα, ενώ δεν γίνεται αντιληπτό παρά μόνο ελάχιστα πριν (ή αφότου) τον έχει “σκοτώσει”. Ξεκαθαρίζοντας ότι η υπηρεσία του έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση και βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεννόηση με ειδικούς ανά την Ελλάδα, ανέλυσε τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, για να καταλήξει ότι ο πλέον πρόσφορος στην περίπτωσή μας είναι εκείνος της δενδροχειρουργικής. Εφαρμόζοντας τα χειρουργεία στα δένδρα της Παλαιολόγου διαπιστώθηκε ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, πρόκειται ωστόσο για μια ενέργεια που προκαλεί τραύμα στο δένδρο, με ό,τι ρίσκο αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή του. Όπως διευκρίνισε, μετά τη χειρουργική παρέμβαση καθαρισμού ακολουθείται για κάποιο διάστημα χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αποφυγή επαναπροσβολής. “Πρόκειται για παιχνίδι χρόνου και υπομονής”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βάσει των εκτιμήσεων των γεωπόνων, στο μέλλον θα υπάρξουν πολλές απώλειες αλλά όχι αφανισμός του είδους. Στην περίπτωση πάντως που εντοπίζονται “νεκροί” φοίνικες, οι οποίοι σημειωτέον παράγουν ενήλικα έντομα με αποτέλεσμα τη διασπορά των προσβολών, θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως οι δημοτικές υπηρεσίες. Όπως επίσης τονίστηκε, δεν έχει νόημα επιδημιολογικά ο επιλεκτικός ψεκασμός ορισμένων μόνο ιδιωτικών φοινίκων, αφού το επιβλαβές έντομο υπάρχει παντού.

Οι σύμβουλοι αναγνώρισαν και εξήραν την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους υπεύθυνους επιστήμονες του δήμου, ενώ πείστηκαν ότι η εξάπλωση του φαινομένου δεν οφείλεται σε ολιγωρία ή καθυστέρηση των δημοτικών υπηρεσιών (η αρμοδιότητα εξάλλου ανήκει στην Περιφέρεια και ο δήμος κινείται στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων). Επιπλέον αποφασίστηκε η διοργάνωση σχετικής ενημερωτικής ημερίδας.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα ταλαιπωρεί πολλές περιοχές όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ότι για την πλήρη εξάλειψη απαιτούνται δυσθεώρητα ποσά και μεγάλη οργάνωση, ότι επιστημονικά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη και ότι εκτός από συνέπεια στην αντιμετώπιση χρειάζεται και τύχη, το συμπέρασμα που προκύπτει για τους φοίνικες της Σπάρτης είναι μάλλον απαισιόδοξο (σε βάθος χρόνου βέβαια). Εφόσον το σκαθάρι θα εξαφανιστεί μόνο όταν πια δεν θα έχει κάτι να τραφεί και να ολοκληρώσει τον βιολογικό του κύκλο, εκείνο που θα πρέπει να αρχίσει να απασχολεί την περιοχή μας είναι με τι είδους φυτά θα μπορούσε να αντικατασταθεί ο Κανάριος φοίνικας (πρόκειται για το είδος που κοσμεί την οδό Παλαιολόγου και είναι ο πλέον ευπρόσβλητος).

Στις παρατηρήσεις συμβούλων ότι μάλλον σιγά-σιγά θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση περί αντικατάστασης των φοινίκων με άλλα φυτά, σε συνδυασμό ίσως και με τις γενικότερες σχεδιαζόμενες αλλαγές στην πόλη (πχ πεζοδρόμηση, ποδηλατόδρομοι κλπ), ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας ευρύτερης συνεργασίας των υπηρεσιών και ενδεχομένως κάποιας μελέτης. Όπως πάντως τόνισε, και το κόστος αντικατάστασης είναι αρκετά υψηλό, ενώ προς το παρόν δεν καταγράφονται σημαντικές απώλειες αισθητικά.


ΠΗΓΗ: laconialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου