30.6.16

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 30 Ιουνίου


454 π.Χ: Τελειώνει ο εξαετής πόλεμος Αθηναίων και Περσών στην Αίγυπτο. Σκοτώθηκαν 20.000 Αθηναίοι και περιήλθαν στους Πέρσες η Αίγυπτος και η Κύπρος.

1470: Γεννιέται ο Κάρολος Η, βασιλιάς της Γαλλίας.

1520: Οι Ισπανοί κονκισταδόρες υπό τον Κορτές σκοτώνουν τον τελευταίο βασιλιά των Αζτέκων, Μοντεζούμα Β', και γίνονται κύριοι των μεγάλων αποθεμάτων χρυσού, που κατείχε.

1544: Άλωση των Αιολίδων Νήσων από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.

1651: Τελειώνει η, πιθανότατα, μεγαλύτερη μάχη του ΙΕ αιώνα, η μάχη του Μπερεστέτσκο της Ουκρανίας. Στη μάχη αυτή συγκρούστηκαν οι πολωνικές με τις ουκρανικές δυνάμεις, με την τελική επικράτηση των πρώτων.

1789: Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Οράς Βερνέτ.

1859: Ο ριψοκίνδυνος Γάλλος, Ζαν Φρανσουά Γκραβελέ, γνωστός και ως Σαρλ Μπλοντέν, διασχίζει τους καταρράκτες του Νιαγάρα σχοινοβατώντας.

1864: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, παρέχει την κοιλάδα Γιοσμάιτ στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, ως μέρος για "δημόσιο καταφύγιο και μέρος για αναψυχή".

1884: Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Αποτελεί μικρογραφία του σιδηροδρομικού σταθμού Σικφτσί της Κωνσταντινούπολης.

1886: Ο 19χρονος αναπληρωτής, τότε, μαέστρος, Αρτούρο Τοσκανίνι, κάνει το πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο του στη Βραζιλία, με την "Αΐντα".

1891: Γεννιέται ο Άγγλος ζωγράφος Στάνλεϊ Σπένσερ.


1892: Γεννήθηκε ως Ευστράτιος Σταματόπουλος ο Στρατής Μυριβήλης, ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους μας. 

1899: Γεννιέται στη Νέα Ορλεάνη ο τζαζίστας μουσικός Χάρι Σίλντς.

1901: Ύποπτα κρούσματα πανώλης εμφανίζονται στο χωριό Έλατα Χίου.

1903: Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το Μουσείο Βίκτωρα Ουγκό.


1905: Αγγλία και Γαλλία τάσσονται υπέρ της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. 


1905: Δημοσιεύεται η εργασία του Αϊνστάιν «Επί της Ηλεκτροδυναμικής των κινουμένων σωμάτων»: το γενέθλιο της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας

1907: Ο Λοχαγός Ν. Δουμπιώτης (Αμύντας) εξοντώνει τη βουλγαρο- ρουμανική συμμορία του διαβόητου κομιτατζή Χαψάσκι, ο οποίος είχε παγιδεύσει τον Μακεδονομάχο Τέλλο Άγρα και τον είχε υποβάλλει σε μαρτυρικό θάνατο.


1908: Έκρηξη μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα στη Σιβηρία καταστρέφει τα πάντα σε ακτίνα 50 km. Πιθανότερη αιτία για την έκρηξη θεωρείται η εκρηκτική διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός μεγάλου μετεωροειδούς. Η ενέργεια που απελευθερώνεται είναι τόσο μεγάλη (από 5 ως 30 μεγατόνοι TNT ή το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα), ώστε καταστρέφει περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα.

1911: Γεννιέται ο νομπελίστας Πολωνός ποιητής και συγγραφέας, Μίλος Τσέσλο.

1912: Στο Βέλγιο, το Εργατικό Κόμμα αποφασίζει την κήρυξη νέας γενικής απεργίας με αίτημα την καθολική ψήφο.

1912: Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος με το υδροπλάνο «Δαίδαλος» πετά με μέση ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα, επιτυγχάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

1913: Αρχίζουν και πάλι οι πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις πρώην συμμάχους της, Σερβία και Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τις Σέρρες, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Βουλγάρων.


1913: Οι Βούλγαροι, υποχωρώντας, λεηλατούν και πυρπολούν το Δοξάτο Δράμας, ενώ σφαγιάζουν περισσότερους από 650 κατοίκους, ιδίως γυναικόπαιδα.

1914: Ο Μαχάντμα Γκάντι συλλαμβάνεται για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική, επειδή ζήτησε δικαιώματα για την ινδική μειονότητα της χώρας.

1917: Γεννιέται η Αμερικανίδα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Σούζαν Χέιγουαρντ, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο, αλλά το 1939 πήγε στο Χόλιγουντ για να διεκδικήσει το ρόλο της Σκάρλετ ο'Χάρα.


1917 : Γεννιέται η Λένα Χορν (Λένα Μέρι Καλχούν Χορν, όπως ήταν το πλήρες όνομά της), Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και πολιτική ακτιβίστρια. 
 
1919: Έντονη είναι η διαμαρτυρία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς τους Συμμάχους για τα τουρκικά έκτροπα εναντίον του ελληνικού πληθυσμού στη Μικρά Ασία (Σφαγή Αϊδινίου). Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση αποφασίζει την εγκατάσταση του Έλληνα αρχιστράτηγου, Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, στη Σμύρνη.

1922: Ιρλανδός, μέλος του IRA, δολοφονεί στο Λονδίνο τον πρώην αρχηγό του Βρετανικού Επιτελείου και μέλος του Κοινοβουλίου, Σερ Χένρι Ουίλσον. Η δολοφονία του σηματοδότησε την αρχή της επέκτασης στη Βρετανία της διαμάχης για την Ιρλανδία.

1923: Ο τραγουδιστής της τζαζ, Σίντνεϊ Μπέτσετ, ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο.

1930: Ιδρύεται η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.


1934: Αναταραχή στο ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας, με την αμφισβήτηση του Αδόλφου Χίτλερ. Τελικά, ο Φύρερ επιβάλλεται, σκοτώνοντας 77 στελέχη του κόμματος ή κατ' άλλους 400. Το επεισόδιο αυτό θα μείνει στην ιστορία ως Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών.

1936: Εις μάτην κάνει έκκληση στην Κοινωνία των Εθνών, ο Αιθίοπας αυτοκράτορας, Χαιλέ Σελασιέ Α, προκειμένου να τερματίσουν την ιταλική εισβολή στη χώρα του.


1936: Εκδίδεται το ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», το οποίο τρία χρόνια αργότερα θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

1938: Γεννιέται ο ιθαγενής Αμερικανός δρομέας, Μπίλι Μιλς.

1938: Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Σούπερμαν.


1939: Γεννιέται ο Γιώργος Γεννηματάς, Έλληνας πολιτικός, ιδρυτικό μέλος και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε εμπνευστής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

1943: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Φλόρενς Μπάλαρντ, η πρώτη τραγουδίστρια των Supremes πριν αναλάβει τα ηνία του συγκροτήματος η Νταϊάνα Ρος. Η Μπάλαρντ πέθανε από θρόμβωση στη στεφανιαία αρτηρία στη ηλικία των 32 ετών.

1944: Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς (Νιου Χαμσάιρ), υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά το χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1948: Το τρανζίστορ θα αντικαταστήσει τη λυχνία του ραδιοφώνου, ανακοινώνουν τα εργαστήρια "Bell".

1949: Στην Κίνα, ο Μάο Τσε Τουνγκ δηλώνει ότι δεν περιμένει να πάρει βοήθεια από τη Δύση, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει ότι θεωρεί ως μοναδικό σύμμαχο της χώρας του την ΕΣΣΔ.

1950: Στη Φρανκφούρτη, εκπρόσωποι από 33 χώρες ιδρύουν τη νέα Σοσιαλιστική Διεθνή.

1950: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ χάνει την ευκαιρία να παίξει πρωτοσέλιδο στους Νιου Γιορκ Τάιμς για τον μεγαλύτερο θρίαμβο της μέχρι τότε ιστορίας της. Την προηγούμενη μέρα έχει κερδίσει την Αγγλία με 1-0 στο Μπέλο Οριζόντε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Το τηλεγράφημα φτάνει στα γραφεία της εφημερίδας αλλά δεν δημοσιεύεται επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι αληθινό.

1951: Η Αγγλία πετυχαίνει τη μεγαλύτερη διεθνή νίκη της, σε φιλικό αγώνα, νικώντας την Αυστραλία στο Σίδνεϊ με 17-0.

1953: Πεθαίνει ο Τσαρλς Γουίλιαμ Μίλερ που θεωρείται ο πατέρας του ποδοσφαίρου στην Βραζιλία.

1956: Συγκρούονται πάνω από το Γκράντ Κάνιον της Αριζόνας δύο αεροσκάφη, ένα της TWA και ένα των αμερικανικών αερογραμμών, παρασύροντας στο θάνατο 128 ανθρώπους.


1957: Εγκαθίσταται στην Ελλάδα ο πρώτος ατομικός αντιδραστήρας (Δημόκριτος).

1958: Γεννιέται η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.

1959: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Βίνσεντ Ντ Ονόφριο.

1959: Γεννιέται ο Σάκη Τσιώλης, ποδοσφαιριστής και πλέον προπονητής.

1960: Το Κονγκό ανεξαρτητοποιείται από το Βέλγιο.

1961: Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Λι ντε Φόρεστ. Ανάμεσα στις 300 εφευρέσεις τους είναι και το "όντιον", ένας κενός σωλήνας, που λαμβάνει ασθενή ηλεκτρικά μηνύματα και τα ενισχύει. Η εφεύρεσή του αυτή βοήθησε στην ώθηση της ηλεκτρονικής.

1963: Γεννιέται ο Σουηδός κιθαρίστας Γιούνγκι Τζ. Μάλμστεεν.

1966: Γεννιέται ο Αμερικανός πρωτοπυγμάχος και μεγάλος καυγατζής Μάικ Τάισον, παγκόσμιος πρωταθλητής 1986 - 1990. Έχει καταδικαστεί για το βιασμό της Βανέσα Ουίλιαμς, πρώην Μις Μαύρη ΗΠΑ.

1971: Το Οχάιο γίνεται η 38η Πολιτεία, που επικυρώνει την 26η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, με την οποία η ηλικία, από την οποία μπορεί κάποιος να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, "κατεβαίνει" στα 18 χρόνια. Μετά την 38η επικύρωση, η τροποποίηση αρχίζει να ισχύει καθολικά για τις ΗΠΑ.

1971: Τα τρία μέλη του πληρώματος του σοβιετικού διαστημόπλοιου “Σογιούζ ” πεθαίνουν κατά την επάνοδό τους στη Γη, μετά από πτώση στην πίεση του αέρα.

1972: Εγκρίνεται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της χούντας το αυτόματο διαζύγιο.

1973: Κομμουνιστές αντάρτες αρχίζουν ευρείας κλίμακας επιθέσεις στην Καμπότζη και απειλούν να φτάσουν μέχρι και την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.

1980: Στην Κύπρο, υπογράφεται νόμος για τη λειτουργία ιδιωτικής ραδιοφωνίας.

1981: Στην Κίνα, ο Χούα Κούο-φενγκ αντικαθιστάται από τον Χου Γιάο-μπανγκ, γνωστό για την κριτική, που ασκεί στην πολιτική του Μάο.

1983: Γεννιέται η Βρετανίδα τραγουδίστρια Σέριλ Κόουλ.

1984: Πεθαίνει η Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας Λίλιαν Χέλμαν.

1989: Με μεγάλη πλειοψηφία, το Κοινοβούλιο της Αυστρίας αποφασίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

1991: Στην Κολομβία, 4 αντάρτες του Λαϊκού Στρατού Απελευθέρωσης σκοτώνονται σε συγκρούσεις με το στρατό.

1992: Στις Φιλιππίνες, νέος πρόεδρος της χώρας ορκίζεται ο Φιντέλ Ράμος, ο οποίος διαδέχεται την Κορασόν Ακίνο.

1993: Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν.


1993: Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά στην ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης ενός νέου κόμματος, της «Πολιτικής Άνοιξης».

1993:  Κλείνει η αμερικανική βάση Γουρνών στην Κρήτη 

1994: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας δίνει τον τρίτο και τελευταίο της αγώνα της στο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στις Η.Π.Α. και ηττάται από την Εθνική ομάδα της Νιγηρίας με 2-0.

1994: Κρατούμενοι του Κορυδαλλού καταγγέλλουν ότι διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Εργασίας και ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εμπλέκονται στο ριφιφί του αιώνα.

1995: Στη Γερμανία, η Βουλή εγκρίνει την αποστολή στρατιωτών και μαχητικών αεροσκαφών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, εμπλέκοντας, για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το γερμανικό στρατό σε αποστολή μάχης στο εξωτερικό.

1995: Στη Βοσνία, η Κυβέρνηση διακόπτει τις επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Γιασούσι Ακάσι.

1996: Πρώτη εφαρμογή του "ξαφνικού θανάτου" (sudden death) στον τελικό του Euro '96 Γερμανία - Τσεχία (2-1) με "δολοφόνο" τον Oliver Bierhoff στο 95'. Στις προηγούμενες φάσεις δεν εφαρμόστηκε το μέτρο και οι αγώνες πήγαν στα πέναλτι.

1996: Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας τεχνικός Λάκης Πετρόπουλος.

1996: Το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει τον Κώστα Σημίτη, Πρόεδρο του Κινήματος, αφού επικρατεί του Άκη Τσοχατζόπουλου.

1997: Η Κίνα αποκτά και πάλι την κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ μετά από 156 χρόνια Βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας.

1997: Στην Αλβανία, θριαμβευτική είναι η νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Φάτος Νάνο στις βουλευτικές εκλογές.


1998: Αρχίζει επίσημα τη λειτουργία της στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

2002: Η Βραζιλία κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου κερδίζοντας στον τελικό στη Γιοκοχάμα την Γερμανία με 2-0.


2011:«Βομβαρδισμένο» τοπίο η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι όπου αποτέλεσαν «πεδίο μάχης». Η κρίσιμη ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην ελληνική Βουλή και τα εκτεταμένα επεισόδια έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Βιτρίνες καταστημάτων σπασμένες, τραπεζικά κατάστημα καμένα, σπασμένα μάρμαρα και κατεστραμμένοι κάδοι σκουπιδιών συνθέτουν το σκηνικό του κέντρου σήμερα το πρωί. Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων προσπαθούν από νωρίς να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες καταστροφές ενώ οι καταστηματάρχες είναι σε απελπισία. Ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος σε 17 άτομα που συνελήφθησαν για τα επεισόδια στο Σύνταγμα, άσκησε ο Εισαγγελέας.


2012: Έφυγε από τη ζωή ο Θύμιος Καρακατσάνης,  Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου, που διακρίθηκε κυρίως σε αριστοφανικούς ρόλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου