28.9.24

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κυριάκου Σάμιου, «Χνάρια Θεάτρου Από την άγονη γραμμή στη γόνιμη αποδρομή!»


Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών, η Τοπική Κοινότητα Νέας Κίου, η Αργώ Α.Ε., ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κίου, και το Θεατροδρόμιο Ναυπλίου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κυριάκου Σάμιου,
«Χνάρια Θεάτρου Από την άγονη γραμμή στη γόνιμη αποδρομή!»
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 7:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Σωτήρης Τσόγκας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Συγγραφέας, και η Καλλιόπη Καλποδήμου, φιλόλογος, θεατρολόγος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβει η Ματίνα Γκόγκα, Πρόεδρος του Θεατροδρομίου.

Η Γιάννα Βασιλείου, ηθοποιός, η Ελπίδα Κομιανού, θεατρολόγος, και η Πέγκυ Νόνη, ηθοποιός, θα αναγνώσουν αποσπάσματα από τα κείμενα του Κυριάκου Σάμιου.
Ο Κυριάκος Σάμιος γεννήθηκε στην Νέα Κίο Αργολίδας το 1954. Σπούδασε στην Αθήνα, στην ΑΣΕΤΕΜ /ΣΕΛΕΤΕ . Εργάσθηκε στην Λαϊκή Επιμόρφωση (ΝΕΛΕ Αργολίδας). Συμμετείχε σε βιωματικά θεατρικά εργαστήρια, θεατρικά σεμινάρια επιμόρφωσης επιμορφωτών και σεμινάρια για κοινωνικές ευάλωτες ομάδες.
Η διαδρομή του στον χώρο και στον χρόνο προβάλλεται τόσο επί σκηνής (ηθοποιός και συντονιστής-σκηνοθέτης), αλλά και ως ένας από τα ιδρυτικά μέλη θεατρικών ομάδων όπως: ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΔΗ.ΘΕ.ΝΑ., ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ – ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.
Εκ πεποιθήσεως και με ζέση ερωτευμένου υπηρετεί το κοινωνικό θέατρο (Φυλακές, Ρομά, ΚΑΠΗ, πληθυσμιακές ομάδες απομακρυσμένων χωριών). Αθεράπευτα ταξιδευτής παίζει με τις λέξεις και χαράσσει επί χάρτου συναισθήματα σκέψεις ιδέες. Κείμενα του φιλοξενούνται στον περιοδικό τύπο: ΡΩΓΜΗ, ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΛΟΓΟΥ και ΤΕΧΝΗΣ, ΝΑΥΔΕΤΟ.
Συνετέλεσε ραδιοφωνικός παραγωγός εκπομπών λόγου . Συντονίζει και σκηνοθετεί το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ – ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ. Συμμετείχε στην συλλογική έκδοση ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ εκδόσεις Άπαρσις (2020) καθώς και στην σειρά βιβλία για τις φυλακές ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ, Εκδόσεις Απαρσις, με τον τίτλο ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΑΞΕΙΣ (2022). Το 2018 χρονολογείται η ποιητική συλλογή ΗΜΙΘΑΝΗ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ (Χειροποίητη έκδοση).
Καταφύγιο της πένας του το τετράδιο με ράγες: https://kyriakossamios.blogspot.com
Ο Σωτήρης Τσόγκας αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Παρακολούθησε θεατρικά Σεμινάρια στο Tuebingen της Δ. Γερμανίας. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Κ.Θ.Β.Ε., του Σ.Ε.Η και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Είναι ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Οδού Ερμού-Πρόβα, της Πειραματικής του Σκηνής «ΟΙ ΜΥΣΤΕΣ», και του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΑΓΧΟΥΣ "η ευ-θυμία". Έχει εργαστεί επί σειράν ετών ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, και μεταφραστής - διασκευαστής στο Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση. Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες παραστάσεις. Συμμετείχε από το 1972 (με ειδική άδεια) στους θιάσους : Mυράτ - Ζουμπουλάκη (Θέατρο Αθηνών), όπου ερμήνευσε βασικούς ρόλους σε δεκάδες έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (‘72 ως ’82), καθώς και σε Αρχ. Ελληνικές Τραγωδίες στο Ηρώδειο και σε άλλα αρχαία Θέατρα, της Άννας Φόνσου (Θέατρο Ορβο), του Χρήστου Πολίτη - Αντύπα (Απλό Θέατρο), του Δημήτρη Ιωακειμίδη (Πολύτεχνο), σε άλλους αθηναϊκούς θιάσους, και στο Θέατρο «Πρόβα». Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 παρουσίασε μαζί με τον μακαριστό δάσκαλό του Δημήτρη Μυράτ από σκηνής του Θεάτρου Αθηνών, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνος, και το «Κατά Μάρκον» Ευαγγέλιο στη Δημοτική, σε παγκόσμιες πρώτες. Σκηνοθέτησε συνολικά 50 έργα, κλασσικά και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα σε περιφερειακά θεατρικά σχήματα, και στο Θέατρο «Πρόβα», όλα τα έργα από το 1993 έως το 2019.
Ως καθηγητής διδάσκει από το 1987 σε σεμινάρια του ΥΠΠΟΑ, στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Αθηνών, στις σχολές «Antenna», «Star», «Η Πρόβα», «ΙΕΚ ΔΟΜΗ», «Ελληνοαμερικανική Ένωση», Πανεπιστήμιο "ΛΟΜΟΝΟΣΩΦ" της Μόσχας, στο ΑΠΘ, και στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας.
Βραβεία: «Α’ Βραβείο Ανδρικού Ρόλου», «Βραβείο σκηνοθεσίας» από το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου, «Α' Πανελλήνιο Βραβείο Ποιήσεως» της Ε.Ν.Ε.Λ. «Α’ Βραβείο Διδασκαλίας» στο Διεθνές Φεστιβάλ Δραματικών Σχολών "ΥΠΕΡΙΩΝ". Χρυσό Μετάλλιο του Μ. Αλεξάνδρου από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών». Το 2021 του απονεμηθεί βραβείο για την πολιτιστική προσφορά του από την «Ακαδημία των Τεχνών». Το όνομά του είναι στο Who Is Who Encyclopedia.
Η Καλλιόπη Καλποδήμου είναι Πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μιου Πελ/σου. Τελειόφοιτος του ΜΠΣ, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πελ/σου. Υπηρετεί στη Β/θμια Εκπαίδευση, ως Φιλόλογος και θεατρολόγος. Έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά και θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, και παραστάσεις σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Εισηγήσεις και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε τόμους επιστημονικών συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις.



Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας


Από το 2007, η «Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας» (ARC) καθιέρωσε την 28η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τη λύσσα.

Η Λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα και το σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού της λύσσας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές στατιστικές, ένας άνθρωπος πεθαίνει από λύσσα κάθε δέκα λεπτά και περίπου 55.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η Ελλάδα θεωρείται επίσημα απαλλαγμένη χώρα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα λύσσας από το 1987.

Πηγή: SanSimera.gr


ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ Ν.ΚΙΟΥ - ΕΡΜΗΣ ΚΙΒΕΡΙΟΥ

 

ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ Ν.ΚΙΟΥ - ΕΡΜΗΣ ΚΙΒΕΡΙΟΥ

🏆 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1η Αγωνιστική
🏟 Γήπεδο: Αθλητικό Κέντρο Νέας Κίου
🕙 ΚΥΡΙΑΚΗ 29/09/2024 ΩΡΑ16:00

16o Hand Shift Rally από τη Λέσχη Φίλων Κλασικής Μοτοσικλέτας


Η Λέσχη Φίλων Κλασικής Μοτοσικλέτας διοργανώνει, σήμερα 28 και αύριο 29 Σεπτεμβρίου, το 16o Hand Shift Rally. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση, με την ιδιαίτερη αυτή κατηγορία μοτοσικλετών, με το ρυθμικό ήχο και το λεβιέ στο χέρι!

Μια μοναδική διήμερη εκδρομή, για εκείνους που έχουν τη γνώση και την εμπειρία στον χειρισμό ταχυτήτων στο χέρι και αγαπούν τις κλασικές μοτοσικλέτες, καθώς ψάχνουν αυθεντικές εμπειρίες οδήγησης...

Προορισμός: Αρχαία Νεμέα - Ξυλόκαστρο!

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να θαυμάσουν τις μοτοσικλέτες στη Νεμέα, από όπου θα περάσουν και βέβαια, στο Ξυλόκαστρο, όπου θα διανυκτερεύσουν.

Την υπέροχη αυτή εκδρομή θα αγκαλιάσει ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.



Προφήτης Βαρούχ


Ο Βαρούχ ήταν προφήτης του Ισραήλ, μαθητής, γραμματέας και αχώριστος φίλος του μεγάλου προφήτη Ιερεμία. Στο ομώνυμο βιβλίο του, που περιλαμβάνεται στο Σώμα της Παλαιάς Διαθήκης, προείπε την έλευση του Ιησού Χριστού, γι' αυτό και η Χριστιανική Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου. Το όνομα Βαρούχ φέρουν κυρίως πιστοί της Ιουδαϊκής θρησκείας και Προτεστάντες από τις χριστιανικές ομολογίες.

Ο Βαρούχ (ευλογημένος στα Εβραϊκά) έζησε τον 6ο π.Χ. αιώνα και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Ήταν γιος του Νηρία και αδελφός του Σαρκία, που ήταν ανώτατος αξιωματούχος στην Αυλή του βασιλιά των Ιουδαίων, Σεδεκία. Υπήρξε μαθητής, γραμματέας και αχώριστος φίλος του Ιερεμία και κατέγραψε τις προφητείες του καθ' υπαγόρευσή του. Τις προφητείες αυτές διάβασε στον Ναό της Ιερουσαλήμ και διώχθηκε μαζί με τον Ιερεμία από τον βασιλιά Ιωακείμ.

Μετά την πτώση της Ιερουσαλήμ (586) έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Ναβουζαρδάν, διοικητή της φρουράς του Ναβουχοδονόσορα. Αποσύρθηκε μαζί με τον Ιερεμία στη Μασσηφά μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και αργότερα στην Αίγυπτο.

Μετά τον θάνατο του Ιερεμία μετέβη στη Βαβυλώνα ή απήχθη από τον Ναβουχοδονόσορα και ανέγνωσε εκεί το βιβλίο του ενώπιον του βασιλιά Ιεχονία και των αιχμαλώτων. Στη Βαβυλώνα γνώρισε και τον Έσδρα. Ξαναγύρισε στην Ιερουσαλήμ με βοήθεια από εράνους για τους εγκαταλειφθέντες στην Ιουδαία αδελφούς.

Σύμφωνα με μία χριστιανική παράδοση, ο Βαρούχ λιθοβολήθηκε μαζί με τον δάσκαλό του στην Αίγυπτο.


Πηγή: SanSimera.gr


Ο καιρός σήμερα


Σήμερα Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 αναμένεται αίθριος καιρός. Σχετικά υψηλές γα την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στα δυτικά. Η ορατότητα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 14 έως 31, στη Θεσσαλία από 17 έως 33, στην Ήπειρο από 13 έως 29, στη Στερεά από 14 έως 32, στην Πελοπόννησο από 13 έως 33, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 26, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 16 έως 33, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 17 έως 31 και στην Κρήτη από 14 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


https://www.meteo.gr/