5.9.24

Εορτάζει ο ενοριακός ιερός ναός Γενεσίου της Θεοτόκου στο Παναρίτι


Από την Ἱερά Μητρόπολη Αργολίδας και τον Ἐνοριακό Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Παναριτίου γίνεται γνωστό ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2024, ἑορτή τοῦ Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζει ο φερώνυμος Ἐνοριακός Ἱερός Ναός στο Παναρίτι.

Την παραμονή τῆς ἑορτῆς, ἡμέρα Σάββατο και ώρα 7:30 μ.μ. θα ψαλεί μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετα θείου κηρύγματος ἀπό τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Πέτρο Αθανασόπουλο. Μετά το πέρας τοῦ Ἑσπερινού, θα πραγματοποιηθεί ή Λιτάνευση τῆς ἱερᾶς εἰκόνος.

Ανήμερα τῆς ἑορτῆς, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 π.μ. θα ψαλεί ὁ Ὄρθρος και ἐν συνεχεία θα τελεσθεί ή Θεία Λειτουργία.

Το ἀπόγευμα τῆς ἰδίας ἡμέρας, στις 7, θα ψαλεῖ μεθέορτος Εσπερινός με την Παράκληση τῆς Παναγίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Ελληνικό Ωδείο - Άργος: Τα μαθήματα αρχίζουν, Οι εγγραφές συνεχίζονται


Σας ενημερώνουμε:
τα μαθήματα που αφορούν το σύνολο των τμημάτων του Ωδείου αρχίζουν σήμερα ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Οι εγγραφές μας συνεχίζονται.

Το Ελληνικό Ωδείο - Άργος, συμπληρώνοντας 30 χρόνια επιτυχημένης πορείας, ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος 2024/25 με πολύ έντονη δημιουργική διάθεση, όραμα και προσδοκίες.
Πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και υπηρετώντας με υπευθυνότητα την τέχνη, σε συνεργασία με την επίλεκτη ομάδα καθηγητών μας,
προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε σε όλο και περισσότερους το μεγαλείο της.

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να προγραμματίσετε τη συνάντησή σας με μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία.
🎹Καλ/κή Δ/ντρια : Μεταξία Γκότση
☎️ 27510 - 62855
☎️6930643234
📧metaxiagkotsi@gmail.com
🎹 Ώρες Γραμματείας
Καθημερινά: 18:00 - 21:00
Σάββατο: 10:00 - 13:00
📍 Τριπόλεως 32 - Άργος



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

 


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Συνελήφθησαν, χθες (4.9.2024) το μεσημέρι, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Κορινθίας, -2- ημεδαποί, 26χρονη και 31χρονος αντίστοιχα, γιατί λίγο νωρίτερα, διέρρηξαν οικία με σκοπό την κλοπή, δίχως όμως να ολοκληρώσουν την πράξη τους, καθώς έγιναν αντιληπτοί. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου.

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Βέλου-Βόχας, -1- περίπτωση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ημεδαπής, που έγινε την 3.9.2024 σε τοπική κοινότητα του δήμου Βέλου-Βόχας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, για κλοπή.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συνελήφθη, χθες (4.9.2024) το απόγευμα, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 69χρονη ημεδαπή, γιατί, αφαίρεσε από κατάστημα - σούπερ μάρκετ προϊόν καθαρισμού, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή της και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια. 



Ενημερωτική εκδήλωση σήμερα για την «Ενεργειακή Κοινότητα Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης Δημήτριος Πτωχός ανακοινώνουν ότι σήμερα Πέμπτη 05-09-2024 και ώρα 13.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Π.Ε. Αργολίδας, διοργανώνεται συνάντηση – ενημέρωση σχετικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στην «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Πελοποννήσου» στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Απόλλων».

Στην συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Δήμων, των ΔΕΥΑ, των ΤΟΕΒ της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, και ο ΓΟΕΒ Πεδιάδας Αργοναυπλίας.

Η ενημέρωση θα γίνει από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αναστάσιο Αδαμόπουλο.

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Π.Ε. Αργολίδας

----------------------------

Ξεκίνησε η Διαδικασία Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Συμμετοχή στην «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Πελοποννήσου»

H Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Πελοποννήσου» (Ε.Κ.Π.), στο πλαίσιο υλοποίησης του εθνικού προγράμματος «Απόλλων». Η Ε.Κ.Π. ιδρύθηκε από κοινού με τον Δήμο Μεγαλόπολης και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, με σκοπό την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της περιοχής.

Το Πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο θεσπίστηκε με τα άρθρα 103-104 του Ν. 5106/2024, αποτελεί την πιο φιλόδοξη πρωτοβουλία στον τομέα του ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, επιδιώκοντας τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού, τους Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στόχος της Ε.Κ.Π. είναι η παραγωγή και η ιδιοκατανάλωση ενέργειας από Α.Π.Ε., με απώτερο σκοπό τη μείωση των ενεργειακών δαπανών για τους συμμετέχοντες φορείς και την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η συμμετοχή στην Ε.Κ.Π. είναι ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους φορείς και νοικοκυριά της Περιφέρειας και πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, προγραμματίζονται συναντήσεις και ενημερώσεις με τους δικαιούχους σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης κατανόηση των διαδικασιών και των οφελών από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής είναι η 20η Σεπτεμβρίου 2024. Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι αποδέχονται πλήρως τους όρους του Προγράμματος και του Καταστατικού της Ε.Κ.Π., συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε μια πρωτοβουλία που θα αναδείξει την Πελοπόννησο ως πρότυπο ενεργειακής βιωσιμότητας και καινοτομίας.


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το «ΕΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2024»


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και στο φετινό «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024» το οποίο θα διεξαχθεί από 5 έως 8 Σεπτεμβρίου 2024, σε περιοχές της Αττικής, της Κορινθίας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Ευρυτανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία, έχει σχεδιάσει ένα πλέγμα μέτρων τροχαίας ανά περιοχή (εκτροπή/ διακοπή/απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση στάσης / στάθμευσης) με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση αγωνιζόμενων, θεατών καθώς και των κατοίκων και επαγγελματιών των περιοχών που θα διεξαχθεί ο αγώνας.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τους διοργανωτές και τους συναρμόδιους φορείς, θα τοποθετηθούν οι απαιτούμενες οδικές σημάνσεις, ωστόσο απαραίτητη είναι και η συνεργασία των οδηγών, οι οποίοι, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων, παρακαλούνται να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο των περιοχών όπου θα εφαρμοστούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κορινθία:

1. Από 09:00 ώρα έως 19:00 ώρα του Σαββάτου (07-09-2024), στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων:

• Απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων από την συμβολή των οδών Π.Ε.Ο.Α.Κ. και Πραθίου, έως την συμβολή των οδών παράλληλου της Ν.Ε.Ο.Α.Κ. και Αγίας Μαρίνας [σε περίπτωση συμφόρησης από τα σταθμευμένα οχήματα, θα γίνει διακοπή κυκλοφορίας από την διασταύρωση της παράλληλου Ν.Ε.Ο.Α.Κ. και Αγίας Μαρίνας έως το 8ο χλμ της Ε.Ο. Αγίας Μαρίνας (θέση Αραμπατζή)].

• Απαγόρευση στάθμευσης και κυκλοφορίας των οχημάτων στον πρώην Γερμανικό Δρόμο, δηλαδή από το «Σπίτι του Αραμπατζή», έως το 8ο χλμ της Ε.Ο. Αγίας Μαρίνας (θέση Αραμπατζή).

2. Από 09:00 ώρα έως 19:45 ώρα του Σαββάτου (07-09-2024), στην περιοχή του Λουτρακίου:

• Απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην ανώνυμη οδό από τον τερματισμό της ειδικής διαδρομής «’Αγιοι Θεόδωροι» έως το ποτάμι της 28ης Οκτωβρίου.

• Απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων από το ποτάμι επί της 28ης Οκτωβρίου έως την διασταύρωση με τον Περιφερειακό Λουτρακίου στο ρεύμα από Χαρβάτι προς Λουτράκι.

• Απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της διασταύρωσης της 28ης Οκτωβρίου με Κ. Καβάφη έως το ποτάμι επί της Κ. Καβάφη.

• Απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τον τερματισμό της ειδικής διαδρομής «Λουτράκι» έως την διασταύρωση αυτής με την 28ης Οκτωβρίου.

• Απαγόρευση κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ανδρούτσου (η οποία στην συνέχεια γίνεται Ιωνίας) από το ύψος της Μάτση έως την Καραντάνη (Δημοσίων Υπαλλήλων).

• Απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην οδό Κων/πόλεως από το ύψος της Καραντάνη (Δημοσίων Υπαλλήλων) έως το Δημοτικό χώρο στάθμευσης.

• Απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων στο Δημοτικό χώρο στάθμευσης (δίπλα από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου).

• Απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της οδού Καραντάνη (Δημοσίων Υπαλλήλων) από το ύψος της Λ. Αθηνών έως το ύψος του Περιφερειακού Λουτρακίου.

• Απαγόρευση στάθμευσης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά μήκος της εξόδου διαφυγής από την Νέα Πολιτεία (επί ασφαλμάτινου οδοστρώματος), έως το εργοστάσιο «ΗΒΗ», επί της οδού Δημοσίων Υπαλλήλων.

• Απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων επί ανωνύμου οδού από το ύψος της επαρχιακής οδού Λουτρακίου Σχίνου έως την έναρξη της ειδικής διαδρομής (ταβέρνα Πλάτανος).

• Απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων επί ανωνύμου οδού από το ύψος της εκκλησίας των Πισίων έως το ύψος ανώνυμης οδού που καταλήγει στην έναρξη της ειδικής διαδρομής (ταβέρνα Πλάτανος).

Σημειώνεται ότι κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλους τους δασικούς και χωμάτινους δρόμους, στα σημεία που διασταυρώνονται με τις Ειδικές Διαδρομές.


 zougla.gr


Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας


Καθιερώθηκε το 2012 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα αποδημίας της Μητέρας Τερέζας, που υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα της διεθνούς φιλανθρωπίας.

Η σημερινή ημέρα τιμά όσους και όσες βοηθούν τα αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας και να προάγουν τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες σ’ όλο τον κόσμο. Η φιλανθρωπία, όπως και η έννοια του εθελοντισμού, εξασφαλίζει αληθινούς κοινωνικούς δεσμούς και συντελεί στη δημιουργία πιο συνεκτικών και κοινωνιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πρωταρχικός σκοπός της Διεθνούς Ημέρας Φιλανθρωπίας είναι να καλλιεργήσει τη συναίσθηση και να εξασφαλίσει ένα κοινό βήμα για δραστηριότητες συνδεόμενες με τη φιλανθρωπία, σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Πηγή: SanSimera.gr


Ζαχαρίας και Ελισάβετ


Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ ήταν οι γονείς του Ιωάννη του Προδρόμου. Η μνήμη τους τιμάται από τη χριστιανική εκκλησία στις 5 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Ζαχαρίας, Ζαχαρούλα και Ελισάβετ, Ζαμπέτης και Ζαμπέτα.

Ο Ζαχαρίας ήταν αρχιερέας στο ναό της Ιερουσαλήμ επί του βασιλιά των Ιουδαίων Ηρώδη. Καταγόταν από την ιερατική τάξη Αβιά και ήταν δίκαιος και άμεμπτος (Λουκά ε25).

Δυσπίστησε στην αναγγελία του Αρχαγγέλλου Γαβριήλ ότι η στείρα γυναίκα του Ελισάβετ θα αποκτούσε γιο κι έμεινε κωφός και άλαλος μέχρι τη γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου, οπότε απηύθυνε ύμνο προς τον Θεό (Λουκά ε 67-80).

Στο σπίτι του Ζαχαρία και της Ελισάβετ φιλοξενήθηκε η Θεοτόκος κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της.

Μερικοί πατέρες της εκκλησίας (Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος, Γρηγόριος ο Νύσσης, Ωριγένης κ.ά.) ταυτίζουν τον Ζαχαρία με τον συνονόματό του προφήτη, που φονεύθηκε «μεταξύ του ναού και του θυσιαστηρίου» (Ματθαίου κγ 35).

Απολυτίκιο

Ιερωσύνης στολισμόν, περιβαλλόμενος σοφέ, κατά τον νόμον του Θεού, ολοκαυτώματα δεκτά, ιεροπρεπώς προσενήνοχας Ζαχαρία· και γέγονας φωστήρ, και θεατής μυστικών, τα σύμβολα εν σοι, τα της χάριτος, φέρων εκδήλως πάνσοφε, και ξίφει αναιρεθείς εν τω ναώ του Θεού, Χριστού Προφήτα, συν τω Προδρόμω, πρέσβευε σωθήναι τας ψυχάς ημών.


Πηγή: SanSimera.gr


Ο καιρός σήμερα

Όμβροι ή τοπικές βροχές στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Καταιγίδες κυρίως σε ορεινά τμήματα. Τοπικά ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο. Περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 αναμένονται αρχικά λίγες νεφώσεις. Οι νεφώσεις προοδευτικά στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν δίνοντας όμβρους ή παροδικές βροχές τοπικού χαρακτήρα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 31 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 16 έως 32-34, στη Θεσσαλία από 17 έως 34-36, στην Ήπειρο από 17 έως 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 34-36 βαθμούς, στα Επτάνησα από 20 έως 32 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 32-33 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 35-36 βαθμούς Κελσίου.


Στο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις 4-5 και τοπικά 5 στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 3-4 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.


Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 34-35 βαθμούς.


Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες από το μεσημέρι και μετά, με πιθανότητα να εκδηλωθούν όμβροι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 32 βαθμούς.