1.8.24

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί αύριο την Αργολίδα





Αύριο Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2024, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί την Αργολίδα, όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία και συναντήσεις με πολίτες, μέλη και φίλους του Κινήματος.


Αναλυτικότερα το πρόγραμμα:

- 11.00 Επίσκεψη στο φράγμα του Αναβάλου

-12.00 Σύντομη στάση και χαιρετισμός στο Κιβέρι- Καφενείο «Ο Παράδεισος του Τέλη»

-Στις 13.00 Συνάντηση με το ΔΣ του Επιμελητηρίου Αργολίδας

- 18.00 συνάντηση στελεχών και φίλων στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αργολίδας, στο Άργος.


Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα, σήμερα στο Παράλιο Άστρος

 


Φιλία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, αγάπη για τη ζωή και την πατρίδα. Αυτά είναι τα μηνύματα του Μάγκα της Πηνελόπης Δέλτα. Μέσα από μία συναρπαστική περιπέτεια με γέλιο, χορό και τραγούδι.


Σκηνοθεσία: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Θεατρική Διασκευή: ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΜΠΕΡΤ

Μουσική: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΛΟΓΛΟΥ

Χορογραφίες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΟΣ

Σκηνικά-Κοστούμια: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΜΠΟΓΙΩΡΓΑΣ

Σχεδιασμός Φώτων και Ηχοληψίας: ΙΩΣΗΦ ΤΟΠΑΛΙΑΝ

Video Art: ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μάσκες: ΜΑΡΘΑ ΦΩΚΑ

Παίζουν: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΟΝΤΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΑΔΑΚΗΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΑ ΣΑΜΑΤΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΩΤΑΣ.

Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα, η πιο κεφάτη καλοκαιρινή παράσταση για παιδιά και γονείς, σήμερα στις 21:00 στο Ανοιχτό Θέατρο του Παραλίου Άστρους.





ΣΗΜΕΡΑ στην Τρίπολη


 

Γίνεται σήμερα... στο Κορακοβούνι


 

Ο καιρός σήμερα



Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα ΠΕΜΠΤΗ 01-08-2024

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και στα δυτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και τοπικά έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και στα ηπειρωτικά έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες έως 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 με 36 και στις Σποράδες έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διεθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 36 με 39 και πιθανόν τοπικά τους 40 βαθμούς, στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 34 με 36 και τοπικά τους 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 03-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε στα βόρεια, κυρίως ορεινά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια πελάγη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, κυρίως στα ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 36 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς, το ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 34 με 36 και τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 04-08-2024

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες όπου τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 05-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο ελληνικός απολογισμός της 5ης ημέρας



Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο ελληνικός απολογισμός της 5ης ημέρας - Άνοιξε ο «χορός» των μεταλλίων για την Ελλάδα - Αναλυτικά οι προκρίσεις και οι αποκλεισμοί

Με τον Θεόδωρο Τσελίδη να ανοίγει... λογαριασμό για την Ελλάδα στα μετάλλια, πανηγυρίζοντας το χάλκινο στον τελικό των ρεπεσάζ στα -90κ. του τζούντο, τον Στέφανο Τσιτσιπά να παίρνει πανηγυρική πρόκριση στα προημιτελικά του απλού, τα ελληνικά κουπιά να κάνουν το «τρία στα τρία» στην κωπηλασία και τον Απόστολο Χρήστου να προκρίνεται στον τελικό των 200μ. ύπτιο, κύλησε η 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού για την ελληνική αποστολή.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Ευαγγελία Αναστασιάδου, εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στον τελικό της δικώπου στο άθλημα της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Προκρίθηκαν ως 3ες της 1ης ημιτελικής σειράς με χρόνο 7:18.28 και την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, στις 12:42 μ.μ. θα πάρουν θέση στον τελικό με στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής θα είναι επίσης παρόντες στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Οι Έλληνες κωπηλάτες προκρίθηκαν ως 2οι της 2ης ημιτελικής σειράς με χρόνο 6:23.36. Ο τελικός θα διεξαχθεί την Παρασκευή (2/8) στις 13:02μ.μ.

Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού έγιναν το τρίτο ελληνικό πλήρωμα που εξασφάλισε τη συμμετοχή στον τελικό του αγωνίσματός του στην κωπηλασία. Τερμάτισαν δεύτερες στη 2η ημιτελική σειρά που μετείχαν, με χρόνο 6:57.90 και θα είναι παρούσες στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών την ερχόμενη Παρασκευή (2/8) στις 13:22 μ.μ.

ΤΖΟΥΝΤΟ

Ο Θοδωρής Τσελίδης χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο, χάλκινης απόχρωσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και το τρίτο στη χώρα μας στην Ιστορία του τζούντο στο μεγάλο ραντεβού του αθλητισμού. Στον τελικό των ρεπεσάζ στα -90κ. ο Τσελίδης νίκησε τον Ισπανό -Γεωργιανής καταγωγής- Τριστάνι Μοσαχλισβίλι.

Δεν τα κατάφερε η Ελισάβετ Τελτσίδου στους «16» της κατηγορίας -70κ. γυναικών στο Ολυμπιακό τουρνουά Τζούντο. Η έβδομη Ολυμπιονίκης του Τόκιο ηττήθηκε με Ippon από την βελγίδα Γκαμπριέλα Βίλεμς και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Η 28χρονη Ελληνίδα τζουντόκα και ασημένια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ τον περασμένο Απρίλιο δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή της για τον πρόωρο αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

ΤΕΝΙΣ

Μόνο στο πρώτο σετ συνάντησε αντίσταση ο Στέφανος Τσιτσιπάς απέναντι στον Αργεντινό Σεμπαστιάν Μπάες, στους «16» του απλού Ανδρών. Ο Έλληνας πρωταθλητής επικράτησε με 7-5, 6-1 και προκρίθηκε στα προημιτελικά, όπου απέναντί του θα βρει τον Νόβακ Τζόκοβιτς που με τη σειρά του απέκλεισε τον Ντόμινικ Κέπφερ με 7-5, 6-3. Ο «Στεφ» προκρίθηκε στην οκτάδα της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην καριέρα του και απέχει μία νίκη για να μπει στη ζώνη των μεταλλίων.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Την πρόκριση σε δεύτερο τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού πανηγύρισε ο Απόστολος Χρήστου.

Μετά τα 100μ. ύπτιο, όπου έχασε για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου το χάλκινο μετάλλιο, ο Ελληνας κολυμβητής κατάφερε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και να πλασαριστεί στην οκτάδα των 200μ. ύπτιο, καθώς στους ημιτελικούς σημείωσε ατομικό ρεκόρ με 1:56.33 και κατέλαβε στο σύνολο την τέταρτη θέση. Μόνο ο Σπύρος Γιαννιώτης, το 2004 στην Αθήνα, είχε καταφέρει να προκριθεί σε δύο τελικούς (400μ. και 1.500μ. ελεύθερο).

Αντίθετα, ο 19χρονος Απόστολος Σίσκος (είχε προκριθεί ως 3ος στην 4η σειρά των προκριματικών με 1:57.26 και κατέλαβε συνολικά την 9η θέση), δεν κατάφερε να πλησιάσει το ρεκόρ του (1:55.42) και με 1:57.77 κατετάγη 14ος και αποκλείστηκε στα ημιτελικά. Ο τελικός θα γίνει αύριο (1/8), στις 21:37.

Με μία αξιοπρεπέστατη εμφάνιση ολοκλήρωσε η Γεωργία Δαμασιώτη την παρουσία της στα 200μ. πεταλούδα. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια σημείωσε χρόνο 2:10.25 στους ημιτελικούς και κατετάγη 15η στο σύνολο του αγωνίσματος, έχοντας σημειώσει στον πρωινό προκριματικό πανελλήνιο ρεκόρ με 2:09.55.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Με την 17η θέση στην δέκατη ιστιοδρομία ολοκλήρωσε ο Βύρων Κοκκαλάνης τις σημερινές προσπάθειές του στο Windsurfing (σ.σ. κατηγορία σκαφών IQFoil) της ιστιοπλοΐας. Μετά το αποτέλεσμα αυτό ο Έλληνας πρωταθλητής παραμένει στην 21η θέση της γενικής κατάταξης με 125 βαθμούς ποινής. Υπενθυμίζεται ότι στις σημερινές κούρσες ο Κοκκαλάνης ακυρώθηκε στην έβδομη και την ένατη ιστιοδρομία, ενώ κατέλαβε την 19η θέση στην όγδοη.

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Στη φάση των «32» σταμάτησε η πορεία του Παναγιώτη Γκιώνη στο μονό Ανδρών του πινγκ πονγκ. Ο 44χρονος Έλληνας πρωταθλητής, στην έκτη παρουσία του στους Αγώνες, πάλεψε πολύ δυνατά αλλά ηττήθηκε με 4-2 από τον Αμερικανό Κανάκ Τζα.

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών ήταν σαφώς βελτιωμένη στο δεύτερο παιχνίδι της, σε σχέση με την πρεμιέρα απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά δεν κατάφερε κόντρα στην Ισπανία να αποφύγει τη δεύτερη ήττα της στον Β΄ όμιλο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε 10-8 από τις φιναλίστ του Τόκιο, αλλά τουλάχιστον μπορεί να κρατήσει την εμφάνιση ενόψει των δύο κρίσιμων αναμετρήσεων που ακολουθούν, αρχής γενομένης από το ματς της Παρασκευής (2/8, 16:35) με την Ιταλία, όπου με νίκη ουσιαστικά θα εξασφαλίσει την πρόκριση στα προημιτελικά.

ΠΗΓΗ


Γιατί ο Αύγουστος θεωρείται ο μήνας που τρέφει τους έντεκα;


Καλό μήνα να έχουμε καθώς πλέον μπήκαμε κι επισήμως στην καρδιά του καλοκαιριού. Ο Αύγουστος χρωστάει το όνομά του στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Όπως ο Οκταβιανός Αύγουστος διαδέχτηκε στην κεφαλή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τον Ιούλιο Καίσαρα έτσι και ο μήνας Αύγουστος διαδέχεται κάθε χρόνο τον μήνα Ιούλιο. Το 40 π.Χ. ο Οκταβιανός πρόσθεσε αυθαίρετα μια επιπλέον ημέρα στον Αύγουστο, την οποία απέσπασε από τον Φεβρουάριο ώστε να μη στερεί σε διάρκεια από τον Ιούλιο (θέμα τιμής έναντι του Ιουλίου Καίσαρα). Έτσι ο Αύγουστος έχει τώρα 31 και ο Φλεβάρης 28 ημέρες (Κουτσοφλέβαρος).

Ολόκληρος ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία με τις παρακλήσεις, τη νηστεία, τη Κοίμησή της, τα Μεθεόρτια, τα Εννιάμερα και με την κατάθεση της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, οπότε τελειώνει το εκκλησιαστικό έτος.


Αυτός είναι ο μήνας που τρέφει τους έντεκα, γιατί είναι η εποχή όπου όλα είναι σε αφθονία: σιτάρι, καλαμπόκι, η σταφίδα, τα σύκα, τα καρύδια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σταφύλια κλπ. Εκ του λόγου αυτού ο Αύγουστος έχει τις λαϊκές ονομασίες: Συκολόγος, Πενταφάς (επειδή τρώνε πέντε φορές την ημέρα), Τραπεζοφόρος, και Δριμάρης από τις «δρίμες» ή «δρίματα» όπως ονομάζονται οι πρώτες ημέρες του μήνα.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ:

Συνεχίζεται το αλώνισμα (ανάλογα την περιοχή).

Προς το τέλος του μήνα καίγονται οι καλαμιές.

Αρχίζει ο τρύγος (ανάλογα την περιοχή) & λιάσιμο στ’ αλώνια.

Μάζεμα καλαμποκιού, αρμάθιασμα & ξήρανση αυτού.

Μάζεμα σκόρδων & κρεμμυδιών.

Σπορά καρότων, σπανακιού & μαρουλόσπορου.

Μεταφορά κυψελών στο πεύκο.

Καθάρισμα βαρελιών, ασκιών, αντλιών & σκευών για την αποθήκευση του κρασιού.

Παροιμίες για τον Αύγουστο

«Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυο φορές το χρόνο!».

«Αύγουστε, τραπεζοφάη, να ‘σουν τρεις βολές τον χρόνο».

«Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι».

«Επάτησεν ο Αύγουστος η άκρη του χειμώνα, παύει ο φτωχός το δειλινό κι ο άρχοντας τον ύπνο».

«Του Αυγούστου οι δρίμες στα πανιά (σκώρος) και του Μαρτιού στα ξύλα (σαράκι)».

«Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο».

«Καλός ο ήλιος του Μαγιού, του Αυγούστου το φεγγάρι».

«Της Αγίας Μαρίνας ρόγα και τ’ Άη Λιος σταφύλι και της Παναγιάς τον Αύγουστο, γεμάτο το κοφίνι».

«Αν ίσως βρέξει ο τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο».

«Από Μάρτη πουκάμισο κι από Αύγουστο σεγκούνι».

«Τον Αύγουστο τον χαίρεται, όπ’ έχει να τρυγήσει».

«Αυγουστοκοδέσποινα‚ καλαντογυρεύτρα» [δηλ. Η σπάταλη νοικοκυρά τον Αύγουστο, τα Χριστούγεννα ζητιανεύει]

«Αύγουστος άβρεχτος, μούστος άμετρος».

«Δεκαπέντησεν ο Αύγουστος, πυρώσου και μην εντρέπεσαι».

«Επλάκωσεν ο Αύγουστος, η άκρια του χειμώνα».

«Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι».

«Ήρθε ο Αύγουστος, πάρε την κάπα σου».

«Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα απ’ το νερό τα Αυγούστου».

«Καλή λαβιά τον Αύγουστο και γέννα τον Γενάρη».

«Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ‘ταν οι μήνες όλοι».

«Να ‘σαι καλά τον Αύγουστο που ‘ναι παχιές οι μύγες».

«Να ’σαι καλά τον Αύγουστο με δεκαοχτώ βελέντζες».

«Ο Αύγουστος και ο τρύγος δεν είναι κάθε μέρα».

«Ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλά σιτάρι» [δηλ. Από τον Αύγουστο μπορείς να καταλάβεις αν θα είναι καλή η παραγωγή κρασιού, όπως κι από το Μάη μπορείς να καταλάβεις αν θα παραχθεί πολύ σιτάρι]

«Όποιος φιλάει τον Αύγουστο, τον Μάη θερίζει μόνος».

«Ούτε ο Αύγουστος χειμώνας, ούτε ο Μάρτης καλοκαίρι».

«Τ’ Αυγούστου και του Γεναριού τα δυο χρυσά φεγγάρια».

«Τ’ Αυγούστου το νερό αρρώστια στον λειόκαρπο».

«Το Μάη με πουκάμισο, τον Αύγουστο με κάπα».

«Τον Αύγουστο τον χαίρεται οπόχει να τρυγήσει».


ΠΗΓΗ