6.8.24

Ολυμπιακοί Αγώνες, Γερμανία - Ελλάδα 76-63: Η Εθνική πίεσε την πρωταθλήτρια κόσμου, αλλά δεν έκανε την υπέρβαση που ονειρευόταν



Η προσπάθεια ήταν εκεί, το πείσμα και η θέληση το ίδιο, στο τέλος όμως η Εθνική λύγισε με 76-63 από την πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία και έχασε την ευκαιρία για την πρώτη πρόκρισή της στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ανυπομονησία γι' αυτό το ματς ήταν ακραία υψηλή. Η Εθνική είχε μία ιστορική ευκαιρία για πρόκριση στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων, έδωσε τεράστια μάχη με πείσμα, με τακτική, με αποφασιστικότητα, στο τέλος όμως λύγισε από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία (76-63) και ολοκλήρωσε το όμορφο καλοκαίρι της με μία γλυκόπικρη γεύση.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ξανά σούπερ αποτελεσματικός στις φάσεις που βρήκε τρύπες και επιτέθηκε προς το αντίπαλο καλάθι, ο Τόμας Γουόκαπ βοήθησε πολύ στο σκοράρισμα, όμως ο Βασίλης Σπανούλης δεν είδε άλλους να έχουν συνεισφορά στο εμπρός μέρος του γηπέδου. Αμυντικά η Εθνική έκανε σπουδαία δουλειά, με τακτική απέναντι στον Ντένις Σρούντερ και με σκληράδα, σε αυτό το επίπεδο όμως, απέναντι σε μία τόσο σπουδαία ομάδα, χρειαζόταν κάτι περισσότερο στην επίθεση.

Ο Φραντς Βάγκνερ ήταν ο MVP των Γερμανών, που πνίγηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο, ισορρόπησαν το παιχνίδι στο δεύτερο, είχαν περισσότερο ταλέντο και περισσότερο βάθος για το αποτέλεσμα και την πρόκριση στα ημιτελικά. Εκεί θα παλέψουν με τον νικητή του Γαλλία - Καναδάς, για το εισιτήριο που οδηγεί στον τελικό του Σαββάτου και στο πιθανό συναπάντημα με την Team USA.

Ο αγώνας

Με Καλάθη, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου άνοιξε το ματς η Ελλάδα, με τους δύο ψηλούς να συνεργάζονται για το 0-2 από καλάθι του Ντίνου στην πρώτη επίθεση. Καλάθης και Γιάννης έφτιαξαν απίθανη φάση για το 2-8, με τον Greek Freak να μη βλέπει δεύτερο παίκτη πάνω του, να βάζει βολές για το 4-14 στο 5' και να κυριαρχεί με ασύλληπτο κάρφωμα για το +12. Η άμυνα λειτούργησε σε πολύ υψηλό επίπεδο και το 11-21 της περιόδου ίσως και να κολάκευε τους Γερμανούς.

Η Εθνική δεν μπήκε καλά στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Χέρμπερτ άρχισε να στέλνει δεύτερο παίκτη στον Αντετοκούνμπο, όμως αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος μας. Μήτογλου και Τολιόπουλος έβαλαν μεγάλα καλάθια για το 20-28 στο 13', η Γερμανία είχε βρει ρυθμό και έπαιζε με τρομερή ορμή και στις δύο πλευρές του γηπέδου, με αποτέλεσμα να ροκανίσει τη διαφορά και στο φινάλε του πρώτου μέρους να ισορροπήσει το ματς στο 36-36.

Το ξέσπασμα που περίμεναν πολλοί από τη Γερμανία στο ξεκίνημα του β' μέρους απαντήθηκε από Γουόκαπ - Παπανικολάου που με μεγάλα σουτ έγραψαν το 41-44, με την Εθνική να δείχνει και πάλι χαρακτήρα και να ισοφαρίζει στο 50-50 με καλαθάρα του Αντετοκούνμπο και δικές του 1/2 βολές στο 27'. Ένα λάθος του Τολιόπουλου έδωσε αιφνιδιασμό στους παγκόσμιους πρωταθλητές για το +4, με τον Μπόνγκα να σκοράρει τεράστιο τρίποντο για το 59-52 στο φινάλε της τρίτης περιόδου.

Μία παράβαση πέντε δευτερολέπτων από τον Καλάθη και ένα δίποντο από τον Φραντς Βάγκνερ οδήγησαν στο 61-52 στο 31', ο Αντετοκούνμπο διάβασε καλά το ματς και μείωσε στους πέντε (61-56), όμως εκεί ο Παπανικολάου σπατάλησε μία κατοχή για να βγάλει αιφνιδιασμό, ο Φραντς Βάγκνερ σκόραρε για το +7, ο Γουόκαπ βρήκε σίδερο σε τρίποντο, ο Μήτογλου έχασε την επόμενη κατοχή και οι Γερμανοί κλείδωσαν το ματς με τον κορυφαίο τους παίκτη να γράφει το 67-57 στο 37'.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάζκεζ, Κοζλόφσκις, Μπατίστα

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 11-21, 36-36, 59-52, 76-63

ΠΗΓΗ


Από τις 20 Αυγούστου έως τις 28 Φεβρουαρίου η κυνηγετική περίοδος


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε τη νέα ρυθμιστική απόφαση για την περίοδο 2024-2025, στην οποία καθορίζεται πως η κυνηγετική περίοδος θα έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 (για τη συντριπτική πλειοψηφία των θηραμάτων). 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην Υπουργική Απόφαση περιγράφονται, αναλυτικά, τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του.

Η νέα ρυθμιστική απόφαση ενσωματώνει τα πιο αυστηρά επιστημονικά κριτήρια για τη διαχείριση και την προστασία της άγριας ζωής, ενώ είναι προσαρμοσμένη στις σχετικές Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε μία σειρά Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση:

  • Καθιερώνεται νέο και κατά πολύ μειωμένο εθνικό όριο κάρπωσης για το τρυγόνι και λαμβάνεται μία σειρά συνοδευτικών μέτρων, με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού του είδους.
    Το περυσινό ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν μειώνεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι, σε 36.000 τρυγόνια φέτος).
  • Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού, σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και θα ελέγχονται ποινικά γι’ αυτό. Και αυτό, προκειμένου μετά τη συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να σταματάει αυτομάτως και οριζόντια σε όλη την επικράτεια.
  • Η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί το είδος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα, ενώ ανησυχητικές είναι και οι επιδημικές εξελίξεις με την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
  • Με αυτά τα δεδομένα, το όριο κάρπωσης του είδους θα είναι απεριόριστο και τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται τα σχετικά με το είδος προγράμματα «ελέγχου» από τα συνεργεία δίωξης, όπως προβλέπονται στον Δασικό Κώδικα και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
  • Για πρώτη φορά θα ισχύσει, από φέτος, η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών, ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δήλωση αφορά στα εξής είδη: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα.
  • Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται, ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.
  • Ειδικές και αυστηρές ρυθμίσεις απαγόρευσης θήρας προβλέπονται σε όσες περιοχές της χώρας εκδηλώθηκαν μεγάλες, δασικές πυρκαγιές.
Remaining Time 0:00
 
Advertisement

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ιούλιος του 2024 ήταν ο θερμότερος στα τελευταία 80 χρόνια



Ο Ιούλιος του 2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο Ιούλιος 2024 στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα. Κατά την ανάλυση της μέσης θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούλιο από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας, ο Ιούλιος του 2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2,9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και κατά +0,3°C τον μέχρι πρότινος θερμότερο Ιούλιο, δηλ. αυτόν του 2012.

Όπως σημειώνεται, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν καταγραφεί οι τρεις από τους τέσσερις θερμότερους μήνες Ιουλίου για την Ελλάδα τα τελευταία τουλάχιστον 80 χρόνια.

Όσον αφορά στην τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του Ιουλίου, αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2,5°C.



Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος



Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης, η Σωτηρία, η Ευμορφία και η Μόρφω.

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ' 1-13, Μάρκου θ' 2-12, Λουκά θ' 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν κι έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.

Εκκλησιαστικά

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Μόνο την ημέρα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Το απολυτίκιο της ημέρας:

Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστέ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου την δόξαν σου, καθώς ἠδύναντο. Λάμψον και ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, το φῶς σου το ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

Λαογραφία

Στις αγροτικές περιοχές συνηθίζεται ανήμερα της Μεταμόρφωσης να προσκομίζονται στις εκκλησίες για να ευλογηθούν με ειδική ευχή τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα.

Στις 6 Αυγούστου λήγουν οι «δρίμες», όπως ονομάζονται οι έξι πρώτες ημέρες του μήνα. Τις μέρες αυτές, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, επενεργούν ανεξιχνίαστες δυνάμεις και όποιος κάνει μπάνιο στη θάλασσα κινδυνεύει να πάθει μεγάλο κακό (ίσως να συνδέεται με τα μπουρίνια και τα μελτέμια), ενώ όποιος ή όποια πλένει ρούχα αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν. Μόνο αν ρίξει ένα καρφί στο νερό μπορεί να «καρφώσει» τις δρίμες και να τις εξουδετερώσει.


Πηγή: SanSimera.gr


Παρίσι 2024: Οι ελληνικές συμμετοχές της 11ης ημέρας (06/08)



Γεμάτη συγκινήσεις αναμένεται η Τρίτη (06/08) στην 11η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ετοιμάζονται για «μάχες» μέχρις… εσχάτων στις προημιτελικές φάσεις οι εθνικές ομάδες μπάσκετ (12:00 με τη Γερμανία) και υδατοσφαίρισης γυναικών (20:00 με την Αυστραλία), ενώ ο Μίλτος Τεντόγλου στις 21:15 θα μπει στον τελικό του μήκους ανδρών για να διεκδικήσει το δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιό του μετά τους Αγώνες του Τόκιο.

Στην ιστιοπλοΐα ο Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης «μπαίνει» στην 3η ημέρα του formula kite, ενώ τα αδέρφια Σπανάκη (Αριάδνη κι Οδυσσέας) συνεχίζουν στα 470 μεικτού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών την 11η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού:

ΜΠΑΣΚΕΤ

12:00 Προημιτελική φάση μπάσκετ ανδρών: Γερμανία-Ελλάδα ΕΡΤ1 

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

13:03 3η μέρα formula kite: Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης ΕΡΤ Sports 1 

13:15 5η μέρα 470 μεικτού: Αριάδνη Σπανάκη / Οδυσσέας Σπανάκης ΕΡΤ Sports 1 

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

20:00 Προημιτελική φάση υδατοσφαίρισης γυναικών: Αυστραλία-Ελλάδα EΡΤ3

ΣΤΙΒΟΣ

21:15 τελικός άλματος εις μήκος ανδρών: Μίλτος Τεντόγλου ΕΡΤ2

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Καζούλης - Ζιώγαλας ΣΗΜΕΡΑ στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας



Τρίτη 6 Αυγούστου 

Χρυσοβίτσι Αρκαδίας

Καζούλης - Ζιώγαλας

Μοναδική βραδιά με φόντο

το υπέροχο Μαίναλο